TÉMA

D2

Začíná oprava Hněvkovského ulice v Brně, omezila řidiče i provoz MHD

Ulice Hněvkovského v městské části Brno-jih, která je důležitou spojnicí mezi centrem města a dálnicemi D1 a D2, bude od pondělí téměř na měsíc částečně uzavřená. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tam zahájilo opravu povrchu silnice v délce dvou kilometrů. Práce jsou rozděleny do čtyř etap. Brněnský magistrát v tiskové zprávě informoval o dopravních omezeních při prvních dvou etapách.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 11:18|

Vysokorychlostní váha na D2 měla problém při kontrole, je vypnutá. Dopravci chtějí vrátit zaplacené pokuty

Autodopravci chtějí, aby jim stát vrátil pokuty, které museli zaplatit za přetížená auta naměřená vysokorychlostní vahou na dálnici D2. Ta je nyní mimo provoz, protože kontrolní měření ukázalo, že nefunguje správně. Podobný problém je i s jednou váhou na dálnici D1. Že by bylo namístě peníze z pokut vrátit, ale Ředitelství silnic a dálnic odmítlo.
24. 11. 2023|

Dopravní stavby v okolí Brna přinesou podle ministra Kupky omezení i v příštích letech

Lidé se musí podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) připravit na to, že se v okolí Brna bude stavět i v příštích letech a doprava bude omezená. S ohledem na nedostatečnou dopravní kapacitu to vnímá jako nezbytné. Okolí Brna označil za úzké hrdlo dálniční sítě pro celé Česko. Od srpna představují komplikace práce na rozšíření D1 mezi 194. a 196. kilometrem.
11. 10. 2023|

Most nad dálnicí D2 nikomu nepatří a stále chátrá. Silničáři slíbili jeho opravu během září

Téměř dva roky mělo ŘSD na to, aby opravilo kritické části nadjezdu nad D2 na Břeclavsku. Doteď ale zábradlí chátrá a podle odborníků ohrožuje provoz na dálnici. Silničáři slibují, že se most dočká oprav ještě v září. O majiteli nadjezdu, který doteď není známý, by měl v budoucnu rozhodnout soud.
12. 9. 2023|

Dálnice D2 byla ve směru na Slovensko několik hodin uzavřená po hromadné nehodě

Dálnici D2 ve směru na Slovensko uzavřela v neděli ráno hromadná nehoda u Rakvic na Břeclavsku. Zranilo se pět lidí, včetně dětí, přistával vrtulník. Havarovalo pět aut, řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Policie dopravu odkláněla přes exity Hustopeče a Podivín. Provoz se podařilo obnovit po více než čtyřech hodinách, zhruba v 10:45.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 11:05|

D2 u Hustopečí uzavřela hromadná nehoda. Zemřeli dva silničáři, další lidé jsou zranění

Dálnici D2 u Hustopečí na Břeclavsku ve směru na Brno uzavřela nehoda. Srazila se dvě osobní auta a dodávka. Policejní mluvčí Bohumil Malášek sdělil, že dva lidé zemřeli a osm je zraněných. Nehoda se stala v místě prací na údržbě dálnice, oba mrtví jsou silničáři, kteří tam pracovali, uvedl Malášek. Dálnice byla ve směru na Brno neprůjezdná do 22:00, informovala policie.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 22:34|

Policisté vyšetřují příčiny nehody autobusů na D2, v nemocnicích zůstává část zraněných

Brněnské nemocnice měly po tragické pondělní srážce dvou autobusů na dálnici D2 u Brna v péči několik desítek pacientů. Postupně je propouští domů, hospitalizováno zůstává sedmnáct lidí. Při nehodě se zranilo 76 lidí, z toho 14 vážně. Všechny zraněné děti byly už v pondělí mimo ohrožení života, jedna žena podstoupila v pondělí večer operaci v brněnské fakultní nemocnici. Další pacient se podrobil operaci v Úrazové nemocnici v Brně.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 19:21|

Při nehodě autobusů u Brna se zranilo 76 lidí, řidič zemřel

Tragická nehoda dvou autobusů uzavřela na několik hodin v obou směrech dálnici D2 u Brna. Jeden člověk zemřel, vyplývá z vyjádření policie a hasičů. Dalších 76 lidí je zraněných, z toho čtrnáct vážně. Mezi zraněnými jsou i tři děti, nejsou v ohrožení života. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Dálnice byla v místě uzavřena v obou směrech na několik hodin. Plně zprovozněna byla po 23. hodině. Do autobusu společnosti FlixBus, který mířil z Budapešti do Prahy, zezadu narazil jiný vůz. Příčinu havárie policie vyšetřuje.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 23:50|

Část dálnice D2 je opět rozkopaná. V první etapě ji opravují ve směru na Bratislavu

Na dálnici D2 u Lanžhota na Břeclavsku začala výměna povrchu. V šestikilometrovém úseku projedou řidiči jenom jedním jízdním pruhem v každém směru. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale ujišťuje, že jde o poslední opravu této frekventované komunikace ve směru na Bratislavu. Hotovo přitom mělo být už před dvěma lety.
2. 5. 2023|

Posílení hraničních kontrol uklidnilo slovenské dopravce, blokádu D2 ráno odvolali

Hraniční přechod Lanžhot–Brodské na dálnici D2 je průjezdný bez omezení. Slovenští autodopravci, kteří ho chtěli na celý den zablokovat kvůli hraničním kontrolám, svůj protest nakonec ukončili již ráno, protože česká strana kontroly posílila a zrychlila. Pohrozili však, že by mohli D2 zablokovat v pátek, kdyby se situace zase zhoršila. Kontroly na hranicích jsou zatím schváleny do 12. prosince a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odmítl, že by bylo možné je zrušit. Zadržených migrantů v posledním týdnu poněkud ubylo, zároveň více lidem policie zakázala vstoupit do republiky, případně je vrátila na Slovensko.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 13:43|

Slovenští autodopravci hodlají zablokovat dálnici D2

Slovenští autodopravci v noci z neděle na pondělí kvůli stávce zablokují dálnici D2 z Česka na Slovensko. S odkazem na Unii autodopravců Slovenska (UNAS) o tom informují slovenská média. Na české straně hraničního přechodu Lanžhot-Kúty chce policie ve stejnou dobu zdvojnásobit kapacitu odbavování nákladních vozidel.
6. 11. 2022Aktualizováno6. 11. 2022, 21:20|

Policisté na hranicích se Slovenskem zadrželi devět převaděčů

Od půlnoci jsou obnoveny policejní kontroly na hranicích se Slovenskem. Zaměřeny jsou na sedmadvacet bývalých přechodů, jinudy není možné mezi oběma zeměmi cestovat. Opatření se tak dotýká i zelené hranice či turistických tras. Výjimky platí pro zemědělce, lesníky, myslivce nebo rybáře. Česko tak reaguje na zvýšený tranzit především syrských běženců. Od půlnoci zadržela policie přes 198 migrantů a devět převaděčů.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 19:15|

Stavba části D55 se kvůli inflaci prodraží. Cena může vyrůst až o třicet procent

Až o jeden a půl miliardy korun může rostoucí inflace prodražit stavbu dvou úseků dálnice D55. Cena dvou částí dálnice mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku a Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku se tak zvýší odhadem i o 30 procent, řekl v úterý generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) mají smlouvy se zhotoviteli obou staveb inflační doložky, díky kterým budou moci navýšení ceny uplatnit. ŘSD plánuje úseky zprovoznit v roce 2024.
7. 6. 2022|

Část konvoje NATO už je v Rančířově, po přespání budou vojáci pokračovat do Maďarska

Do Rančířova na Jihlavsku časně ráno dorazila první část konvoje amerických vojáků, kteří přes Česko přejíždí z Německa na cvičení NATO v Maďarsku. Na cestu se opět vydají večer, Českou republiku opustí na hraničním přechodu v Břeclavi. Další dvě části konvoje do Česka přijedou v neděli a v pondělí večer.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 11:57|

První vozy amerického vojenského konvoje přejely hranice Česka na Rozvadově

Do České republiky vjely v sobotu krátce po 20:30 první vozidla amerického vojenského konvoje, který se přesouvá na cvičení NATO v Maďarsku. Přes dálniční hraniční přechod Rozvadov na Tachovsku jako první přejelo 15 vozů.
22. 5. 2021|

Silničáři začnou opravovat poslední úsek D2. Obce na objížďkách čeká nápor dopravy

Opravu posledního úseku dálnice D2 chystají stavbaři u Hustopečí. Začnou 14. března a dálnice tím bude po osmi letech kompletně opravená. Hustopeče a okolní obce čeká nápor dopravy, přes jejich území povedou objízdné trasy.
3. 3. 2021|

Silničáři chtějí letos rozestavět sto kilometrů dálnic. Modernizace D1 bude z pohledu řidičů hotová v létě, slíbil šéf ŘSD

Stát začne letos stavět 165 kilometrů dálnic a silnic I. třídy. Přelomové bude zahájení prací na celém chybějícím úseku dálnice D4, což bude první stavba v Česku postavená v partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Ředitelství silnic a dálnic nyní zahajuje stavební sezonu, jejími nejdůležitějšími okamžiky má být dokončení mnohaleté modernizace dálnice D1 – podle generálního ředitele ŘSD budou práce vesměs hotové již v srpnu – a také zprovoznění tří dálničních úseků ve východních Čechách.
25. 2. 2021|

Celníci na jižní Moravě zadrželi čtyři běžence. Dalších šest cizinců objevila policie na Ústecku

Jihomoravští celníci v pátek ráno zadrželi na dálnici D2 poblíž Lanžhota na Břeclavsku čtyři běžence, pravděpodobně jde o Afghánce. Cestovali v nákladním prostoru bulharského kamionu, uvedla v tiskové zprávě mluvčí celníků Lada Temňáková. Další Afghánce a jednoho Maročana zadrželi také ústečtí policisté. Přes Česko se chtěli dostat do Německa a Francie. Všichni skončili v záchytném zařízení pro cizince.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 13:44|

Celníci zadrželi turecký kamion s desítkami běženců. Odhalil je rentgen

Jihomoravští celníci ve čtvrtek odpoledne zadrželi na dálnici D2 kamion s návěsem, ve kterém bylo 48 migrantů. Lidi v návěsu rozpoznal rentgen. Vůz celníci odstavili v Podivíně na Břeclavsku.
5. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 17:56|
Doporučujeme

Proč to šlo a proč to nejde? Nejvíc kilometrů dálnic vzniklo v 70. a nultých letech, jinak se v Česku paběrkovalo

Dálnice se u nás v různých dekádách stavěly i nestavěly, stavěly více či méně, někdy vůbec a nakonec se všichni vymlouvali na všechny, když vysvětlovali, proč se slibuje, že se bude stavět a nestavělo se. Cimrmanovské střídání fáze očekávání s fází zklamání je u výstavby dálnic v Československu a Česku příznačné a revoluce na něm vlastně nic nezměnila. I když důvody, proč to nejde, byly za socialismu a za kapitalismu trochu jiné.
25. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 12:09|
90' ČT24

Řidiči musí znát konkrétní rizika, věří soudní znalec. Bezpečnější silnice mají zajistit i praktičtější zkoušky

Tento týden byl dosud na českých i slovenských silnicích obzvláště tragický. Podle Jindřicha Šachla z ČVUT čeští řidiči nejsou dostatečně informováni o možných rizicích nebezpečné jízdy. „Bavíme se o tom, jak zacílit kampaň na co nejširší publikum,“ říká Lukáš Kadula z Centra dopravního výzkumu v 90' ČT24. Předseda správní rady Asociace autoškol Ondřej Horázný vidí problém už ve vzdělávání řidičů. Zkoušky jsou prý příliš zastaralé a nedostatečně připravují na reálné situace v provozu.
16. 11. 2019|

Při srážce tří aut na Znojemsku zemřeli čtyři lidé

Tragická srážka tří osobních aut u Pavlic na Znojemsku si v pondělí odpoledne vyžádala čtyři mrtvé. Vážně zraněné dítě vrtulník převezl do nemocnice. Silnice první třídy číslo 38 už je po odklízecích pracích opět průjezdná. Další člověk zemřel při havárii na devátém kilometru dálnice D2. I zde už řidiči projedou.
11. 11. 2019Aktualizováno11. 11. 2019, 22:34|

Dálniční policisté v Chrlicích a Podivíně dostanou nová sídla. Staré budovy už se rozpadaly

Jihomoravští policisté zahájili stavby dvou budov pro dálniční oddělení v Chrlicích a Podivíně. Budou stát sto pět milionů korun a nahradí nevyhovující prostory. Na jihu Moravy začínají i další stavby pro policii celkem za sto dvacet šest milionů korun.
23. 9. 2019|

Kontroly na dálnicích: Na D1 policisté měří rychlost, na D2 je zajímají kamiony

Úsekové měření momentálně probíhá hned na dvou místech dálnice D1. Během prvního týdne policisté zaznamenali už tisíce přestupků, monitorovat řidiče budou až do konce října. Čeští a slovenští policisté se zaměřili také na kontroly nákladních aut na dálnici D2, soustředí se především na technický stav vozidel a dodržování doporučené doby odpočinku.
11. 9. 2019|