TÉMA

Volný obchod

Evropská unie a Nový Zéland podepsaly dohodu o volném obchodu

Evropská unie a Nový Zéland podepsaly dohodu o volném obchodu. Informovala o tom Evropská komise. Smlouva, která má vést k posílení vzájemného obchodu, by měla vstoupit v platnost v první polovině příštího roku, napsala agentura Reuters. V loňském roce obě strany podle údajů novozélandské vlády směnily zboží a služby za 20,2 miliardy novozélandských dolarů (zhruba 270 miliard korun).
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 09:18|

Británie podepsala dohodu o volném obchodu s Austrálií

Británie podepsala dohodu o volném obchodu s Austrálií. Je to první obchodní smlouva, kterou se Londýnu podařilo uzavřít po brexitu a vyjednat ji od nuly, aniž by obsahovala podmínky, za kterých spolu obě země obchodovaly v době, kdy byla Británie členským státem Evropské unie. Informuje o tom server BBC.
17. 12. 2021|

Čína se chce připojit k asijsko-pacifické dohodě o volném obchodu, která vznikala jako její protiváha

Čína ve čtvrtek podala žádost o přistoupení k asijsko-pacifické dohodě o volném obchodu nazvané Komplexní a progresivní dohoda pro transpacifické partnerství (CPTPP). Bude to vyžadovat souhlas všech jedenácti členů.
16. 9. 2021|

Měli bychom zabránit rozdělení Spojeného království, vyzval Johnson nové poslance

Britský premiér Boris Johnson na prvním povolebním zasedání Dolní sněmovny řekl, že je nutné vzdorovat hlasům, které volají po rozdělení Spojeného království. Podle agentury Reuters Johnson evidentně odkazoval na nedávná slova regionální skotské premiérky a šéfky Skotské národní strany (SNP) Nicoly Sturgeonové, která minulý týden řekla, že bude usilovat o vyhlášení nového referenda o nezávislosti Skotska na Spojeném království. Sturgeonová ale zatím k uspořádání všelidového hlasování potřebuje souhlas Londýna.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 17:40|
Brexit

Tvrdý brexit stále visí ve vzduchu. Česká ekonomika by v jeho případě byla pátou nejzasaženější

Pokud by Británie opustila Evropskou unii takzvaně natvrdo, tedy bez dohody, okamžitě by přišla o 40 unijních smluv o volném obchodu se sedmi desítkami zemí. Zatím se jí podařilo podepsat jen několik náhradních, a to se Švýcarskem, Chile nebo Izraelem. Do termínu brexitu přitom zbývá už jen 46 dní. Tvrdý odchod by měl citelný dopad i na českou ekonomiku. Byla by pátou nejzasaženější hned po Irsku, Belgii, Nizozemsku a Slovensku.
12. 2. 2019|