TÉMA

Léčitelství

Plzeňský léčitel poskytoval gynekologické služby. Bez licence od kraje

Falešný gynekolog působil podle zjištění serveru iRozhlas.cz v Plzni. Spolu s manželkou, porodní asistentkou, provozoval 29letý Jan Simbartl ordinaci Celostní gynekologie a Magického porodu. Muž, který vystupoval také jako lidový léčitel, ale není lékař a krajský úřad mu neudělil licenci k provozování zdravotnických služeb. Pár prováděl gynekologická vyšetření a vypisoval i těhotenské průkazy. Policie ovšem protiprávní jednání nezjistila, žádná z žen totiž nepodala podnět.
23. 7. 2021|

Léčba drahými kameny je výnosný podfuk. Nabízí se proti rakovině i AIDS

Polodrahokam, který pomáhá léčit AIDS? To není žert, ale jedna z četných „rad“, které poskytují ti, kdo údajně léčí neduhy pomocí drahých kamenů. Tuto praxi zvanou litoterapie popularizovalo již v 70. letech minulého století hnutí New Age. Od té doby ji propagují celebrity jako třeba modelka Naomi Campbellová. Věnovány jí byly nadšené články v tisku a televizní reportáže, píše francouzský deník Le Figaro. Vědci nyní znovu upozornili, že je to podvod.
22. 11. 2019|

Pomoc proti bolesti, nebo hazard? Tradiční čínská medicína v Česku budí rozporuplné reakce

Centrum čínské medicíny v Hradci Králové končí. Mělo přitom být vlajkovou lodí východního lékařství v Česku. Čínská medicína dlouhodobě vyvolává rozporuplné reakce. Dva předchozí ministři zdravotnictví ji podporovali, naopak Česká lékařská komora byla vždy proti. Zákonodárci nedávno vyřadili terapeuty a specialisty čínské medicíny ze zákona o nelékařských pracovnících. Podle současného ministra Adama Vojtěcha (za ANO) by metody měly spadat pod připravovaný zákon o léčitelství.
11. 2. 2019|