TÉMA

Ostrov

Hasiči v Ostrově zasahovali u úniku chloru ze školního bazénu

Hasiči v protichemických oblecích zasahovali u úniku chloru v základní škole v Masarykově ulici v Ostrově na Karlovarsku. Látka zamořila technickou místnost plaveckého bazénu, jeho správce se nadýchal chemikálií a záchranáři ho převezli do nemocnice. Výuka v té době byla ve třídách ve vedlejší budově, žáky a učitele tak nebylo nutné evakuovat.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:46|

Není cílem porazit Rusko, ale dostat ho z Ukrajiny, řekl Pavel před zaplněným Staroměstským náměstím v Praze

Tisíce lidí se shromáždily v Praze na Staroměstském náměstí při akci na podporu ukrajinského boje proti ruské agresi. Část přišla v průvodu z náměstí Kinských přes Karlův most. Na shromáždění promluvil prezident Petr Pavel. Lidé si přinesli vlajky Ukrajiny, EU a NATO a transparenty na podporu napadené země. Na náměstí Borise Němcova, kde sídlí ruské velvyslanectví, proběhl koncert Noise for Ukraine. Další akce uspořádali v regionech, všechny se uskutečnily v den druhého výročí otevřeného vpádu ruské armády na Ukrajinu.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 18:14|

Ostrov na Karlovarsku chce místo problematických garáží postavit byty. Někteří lidé je ale odmítají prodat

V sedmdesátých letech si je lidé postavili svépomocí, dnes jsou jedním z rizikových míst ve městě. Sto sedm garáží v Ostrově na Karlovarsku chce radnice zbourat a místo nich postavit městské byty. Nejdřív je ale musí vykoupit a s tím ne každý majitel souhlasí. V některých z opuštěných garáží přitom přebývali bezdomovci. Město prostory nejdříve muselo vyklidit. S pracemi pomohli vězni.
14. 2. 2024|

Stodesítka mezi Vary a Ostrovem bude možná až po úpravě křižovatek

Zhruba tři stovky řidičů dostaly loni pokutu za překročení rychlosti na tahu z Karlových Varů do Ostrova. Silnice I/13 má sice čtyři jízdní pruhy, nejvyšší povolená rychlost je tam však jen devadesát kilometrů za hodinu. Její navýšení na 110 kilometrů za hodinu navzdory přáním řidičů i Ředitelství silnic a dálnic neumožňuje zákon. Problémem jsou křižovatky, které by musely projít přestavbou, zatím na nich chybí připojovací pruhy.
7. 2. 2024|

Tchaj-wan čekají prezidentské a parlamentní volby. Točí se kolem míry spolupráce s Pekingem

Ve stínu čínských hrozeb a provokací Tchaj-wan v sobotu zvolí nového prezidenta a parlament. V uplynulých dnech zachytil čtyři čínské balony a rozeslal obyvatelům varování kvůli přeletu rakety se satelitem. Vůbec nejblíž čínské pevnině je ostrov Ťin-men s pohnutou minulostí, na němž je také podpora tchajwansko-čínské spolupráce nejsilnější.
11. 1. 2024|

Nemocnice v Ostrově otevřela zrekonstruované oddělení intenzivní péče. Přibyla lůžka, zvětšily se pokoje

Nemocnice v Ostrově na Karlovarsku otevřela nově zrekonstruované oddělení následné intenzivní péče za 106 milionů korun. Díky rekonstrukci se zvýšil počet intenzivních lůžek, zmodernizovalo se vybavení a podle nemocnice se zlepšil komfort pro pacienty i personál. Nové oddělení se tak zařadí mezi nejmodernější a největší pracoviště svého druhu v Česku, uvádí Barbora Vaculíková, generální ředitelka skupiny Penta Hospitals, do níž Nemocnice Ostrov patří.
4. 1. 2024|

Policie loni řešila desítky krádeží uměleckých děl. Navracení by měla zrychlit nová dohoda

Policisté se za loňský rok zabývali 166 případy krádeží uměleckých děl, ale zpět k majitelům se jich podařilo vrátit jen dvanáct. Proces navracení předmětů by měla pomoci zrychlit nová dohoda, kterou česká policie uzavřela s ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem. Zloději během posledních let změnili strategii. Zatímco dříve je lákaly špatně zabezpečené církevní stavby, nyní to jsou byty a rodinné domy.
17. 12. 2023|

Stavba dálnice D35 se vleče už půl století. Zpoždění ji prodražují o miliardy, poukázal NKÚ

Zpoždění staveb jednotlivých úseků prodražuje dálnici D35 o miliardy. V závěru kontroly, která se soustředila na dokončení dálnice mezi Hradcem Králové a Olomoucí, na to poukázal Nejvyšší kontrolní úřad. Kontroloři zároveň podotkli, že stavba D35 fakticky trvá – od začátku prvních příprav – již půl století a ještě potrvá téměř do konce dekády.
13. 11. 2023|

Do Karlovarského kraje se vrací zubní pohotovost ve všední dny, ordinace se budou střídat

Sdružení dvou ordinací se domluvilo s Karlovarským krajem, že bude ve všední dny poskytovat zubní pohotovost. Dostupná bude od 15 do 18 hodin, a to střídavě v Chebu a Ostrově. První pacienty má obsloužit prvního prosince. Pro Českou televizi to uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA). Teď funguje v kraji zubní pohotovost jen o víkendech a státních svátcích.
6. 11. 2023|

Na Lampedusu dorazilo přes pět tisíc migrantů za jediný den, při vyloďování utonul kojenec

Na italský ostrov Lampedusa dorazilo v úterý přes pět tisíc migrantů, což je během jediného dne rekordní počet. Ve středu od půlnoci přibyla skoro tisícovka dalších utečenců, nápor nově příchozích tedy nepolevuje, napsala agentura ANSA. Při chaotickém vyloďování zachráněných migrantů z plavidla pobřežní stráže se ve středu ráno utopil pětiměsíční kojenec.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 12:08|

Požár na Havaji má šest obětí, hoří druhý největší ostrov Maui

Na druhém největším havajském ostrově Maui se šíří lesní požáry, které si vyžádaly nejméně šest mrtvých a dvě desítky zraněných, informovala ve středu agentura AP s odkazem na starostu města Lahaina Richarda Bissena. Oheň přiměl k evakuaci stovky lidí, z nichž někteří před živlem prchali do oceánu. Plameny poničily část historické Lahainy na západě, hoří ale také v hornatém středu ostrova a na sousedním „Velkém ostrově“ Havaj. Média informují o lidech s popáleninami a „apokalyptických“ scénách.
9. 8. 2023|

Hasiči stále bojují s rozsáhlým požárem na Rhodosu, hoří i na dalších řeckých ostrovech

Na ostrově Rhodos pokračuje boj s ohněm a evakuace obyvatel. Ze zasažených oblastí se již podařilo dostat dvacet tisíc lidí. Pomáhá armáda i Červený kříž. Ovšem požáry se rozhořely i na dalších místech Řecka, které v neděli zasáhla vlna veder. Tamní záchranná služba dosud neeviduje žádné zraněné.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 21:50|

Na řeckém ostrově Rhodos museli kvůli požáru evakuovat turisty včetně stovek Čechů

Stovky turistů na řeckém ostrově Rhodos se v sobotu odpoledne musely evakuovat kvůli velkému lesnímu požáru. Z několika hotelů a penzionů je do bezpečí odvezly autobusy. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na řeckou televizi Skai TV. Podle českého ministerstva zahraničí jsou mezi evakuovanými také Češi.
22. 7. 2023Aktualizováno22. 7. 2023, 19:25|

Česká turistka zemřela v Řecku na pláži. Na sanitku čekala necelou hodinu, tvrdí tisk

Česká turistka zkolabovala a zemřela na pláži na řeckém ostrově Thasos poté, co čekala zhruba 50 minut na příjezd záchranky. Píše o tom řecký tisk. Úmrtí vyvolalo kritiku odborů i levicové opozice, podle které za špatné fungování záchranné služby mohou škrty ve zdravotnictví. Na celém ostrově, který je v létě vyhledávanou turistickou destinací, je podle tisku v provozu jen jedna sanitka.
27. 6. 2023|

České Švýcarsko láká turisty i po požáru. Pomoct má i stokilometrová Hřebenovka

Turistům se v úterý otevřela Hřebenovka, sto kilometrů dlouhá trasa, která vede oblastí plnou skalních měst, stěn a výhledů v Českém Švýcarsku. Začíná na úpatí Krušných hor a končí s prvními kopci Lužických hor. Navazuje na staré cesty, další jsou nově vytyčené. Spojuje atraktivní místa v národním parku České Švýcarsko, který se vypořádává s následky loňského rozsáhlého požáru. Kvůli němu je stále uzavřeno několik oblíbených turistických cílů.
25. 4. 2023|

Karlovarskému kraji chybí vysoké školy, řekl Pavel. O zdravotnictví chce jednat se Steinmeierem

Vzdělávání, dopravní napojení a zdravotní péči označil zvolený prezident Petr Pavel za nejčastější problémy, se kterými se setkával při své dvoudenní návštěvě Karlovarského kraje. To budou také hlavní okruhy, o kterých chce později jednat s vládou Petra Fialy (ODS) a jednotlivými ministry. O možnostech přeshraniční spolupráce ve zdravotní péči chce hovořit také s německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem.
16. 2. 2023|

Ostrovská nemocnice zrekonstruovala oddělení pro pacienty v kritickém, ale stabilizovaném stavu

Nemocnice v západočeském Ostrově otevřela po rekonstrukci oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) s dvaceti lůžky a novou technologií. Určeno je pro pacienty, kteří jsou po mozkové příhodě, těžkém srdečním selhání nebo vážném úrazu v kritickém, ale stabilizovaném stavu a budou moci již začít rehabilitovat.
4. 1. 2023|

Rok 2022 v dopravě: Dálniční síť se rozrostla o 21 kilometrů, železniční koridory dostaly nový kabát

Zatímco minulý rok byl poměrně bohatý na nově dokončené dálniční úseky, letos byla situace horší. Zachraňovala to zejména D35 ve východních Čechách, která se těsně před koncem roku přiblížila takřka na dohled Vysokého Mýta, čímž ulehčila několika dalším obcím na trase staré silnice z Hradce Králové. Kromě D35 se od letoška nově jezdí po dálničním obchvatu Frýdku-Místku, který je součástí D48, i když v části zatím jen v polovičním profilu, otevřen již je také krátký úsek dálnice D56, která se na tento obchvat napojuje. Zcela nové úseky obohatily letos i železniční síť. Správa železnic otevřela hned dvě přeložky, které zásadně zkrátily a zrychlily cestování mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Navíc dokončila několik významných rekonstrukcí.
30. 12. 2022|

ŘSD otevřelo další úsek dálnice D35 z Časů do Ostrova na Chrudimsku

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve čtvrtek otevřelo další úsek dálnice D35 v Pardubickém kraji z Časů do Ostrova na Chrudimsku. Navazuje na část Opatovice–Časy. Celková délka D35 v regionu se tak prodloužila na více než 30 kilometrů.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 16:59|

Hráz na Baltu: Na klíčový ostrov Gotland se vrátili švédští vojáci, je v dostřelu ruských raket

Na ostrov Gotland, který zaujímá v Baltském moři strategickou pozici, se vrátili švédští vojáci. Zatím jich je několik stovek, armáda ale plánuje v dalších letech jejich počet významně navýšit. Ostrov je totiž v dostřelu ruských raket umístěných v Kaliningradu. Jak tamní obyvatelé vnímají ruskou hrozbu, zjišťoval přímo na místě redaktor Reportérů ČT Ondřej Stratilík.
6. 12. 2022|

Sesuv na italském ostrově Ischia má nejméně jednu oběť, dvanáct lidí se pohřešuje

Po sobotním sesuvu půdy na italském ostrově Ischia zemřela nejméně jedna žena. Dalších 12 lidí se podle agentury ANSA pohřešuje, pátrají po nich záchranáři. Zhruba dvěma stovkám lidí úřady nařídily evakuaci kvůli obavám z dalších sesuvů a zřícení domů. České ministerstvo zahraničí neví o tom, že by se neštěstí dotklo některého z Čechů.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 19:00|

Sutiny zřícené porcelánky v Jakubově zablokovaly jedinou silnici do obce

Zřícení budovy bývalé porcelánky v Jakubově na Karlovarsku uzavřelo jedinou silnici do obce. V době nehody v objektu nikdo nebyl. Přivolaný statik zjistil, že budova je v havarijním stavu a bude potřeba její částečná demolice.
16. 7. 2022|

Ve Švédsku zemřela žena po útoku nožem během politického festivalu

Při tradičním setkání politiků s občany na švédském ostrově Gotland zemřela žena po útoku nožem. Policie v souvislosti s činem zatkla 33letého muže a nevylučuje politický motiv. Policie podle agentury Reuters uvedla, že útok se odehrál poblíž místa, kde měla projev předsedkyně Strany středu Annie Lööfová.
6. 7. 2022|

Dvě části dálničního mostu v Uhersku od sebe dělí metr a půl. Spojí se do dvou týdnů

V Uhersku na Pardubicku se dokončuje unikátní dopravní stavba. Jde o dálniční most přes železniční koridor, který silničáři postavili podél trati a poté obě části nad železnicí otočili. V Česku byla taková technologie použita poprvé. Nyní musí stavbaři ještě obě části mostu spojit. První automobily by tímto úsekem dálnice D35 měly projet do konce letošního roku.
10. 5. 2022|