TÉMA

Josef Suk

Má vlast zazní příští rok na Pražském jaru v podání Berlínských filharmoniků

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro na svém 79. ročníku od 12. května do 3. června příštího roku nabídne na pět desítek koncertů. Festival v Obecním domě zahájí Má vlast Bedřicha Smetany v podání Berlínských filharmoniků. Nadcházející ročník bude oslavou Roku české hudby a dvoustého výročí Smetanova narození. Ambasadorem Roku české hudby se na festivalu stane dirigent Jakub Hrůša. Prodej vstupenek bude zahájen 1. listopadu, informoval ředitel Pražského jara Pavel Trojan.
30. 10. 2023|

Valčík vloček, Jízda na saních nebo Bruslaři. Zimní počasí inspirovalo slavné hudební klasiky

Leroy Anderson, Émile Waldteufel nebo Petr Iljič Čajkovskij patří k autorům, pro které bylo zimní počasí podnětem k tvorbě. Nejčastěji zobrazovaným meteorologickým jevem v dílech skladatelů klasické hudby jsou ale bouřky – patrně i proto, že se na rozdíl od jiných fenoménů projevují i akusticky.
31. 12. 2021|

Dirigent Hrůša a sopranistka Beňačková získají Ceny Antonína Dvořáka

Ceny za rok 2019 a 2020 budou umělcům předány na koncertě Jarní hvězdy České filharmonie III ve středu večer. Oceněná sopranistka Gabriela Beňačková má za sebou působení v největších světových operních domech, dirigent Jakub Hrůša se ujal nahrávky Sukových symfonických děl a loni byl nominovaný na Grammy. Koncert bude ve středu od 20:15 hodin živě přenášet program ČT art.
14. 4. 2021|

Festival Dvořákova Praha spoléhá na svého patrona a národ muzikantů

Uvedením dvou skladeb Antonína Dvořáka zahájí Česká filharmonie 4. září festival, který nese v názvu jméno tohoto významného českého skladatele. Třináctý ročník Dvořákovy Prahy se koná s mottem „Češi hrají (nejen) Čechům“. Vzhledem ke koronavirové situaci se totiž role interpretů nejen Dvořákových děl zhostili téměř výhradně tuzemští umělci.
4. 9. 2020|

Je libo stradivárky? Státní sbírka hudebních nástrojů je i půjčovna

Od devadesáti tisíc až do téměř sta milionů korun se pohybuje pojistná hodnota historických instrumentů, které schraňuje Státní sbírka hudebních nástrojů. Vznikla v roce 1953. Pětatřicet smyčcových nástrojů je uloženo v trezoru Českého muzea hudby, pronajmout si je mohou slavní i začínající umělci.
12. 2. 2019|