TÉMA

Krystal

Molekuly proteinů se chovají jako maličké antény. Čeští vědci toho chtějí využít

Čeští vědci popsali zajímavé vlastnosti molekul fluorescentních proteinů v buňkách. Zjistili, že se chovají jako antény – schopnost pohlcovat a vyzařovat světelné záření závisí na jejich prostorové orientaci. Objev lze využít jak v základním biologickém výzkumu, tak i při vývoji nových léčiv.
4. 12. 2020|

Světlo a ledové krystaly umí vykouzlit nebeské divadlo. Seznamte se s halovými jevy

K tomu, abychom mohli na obloze pozorovat optické úkazy, stačí málo: přítomnost drobných ledových krystalů a sluneční nebo měsíční světlo. Na krystalcích ledu dochází v atmosféře k odrazům a lomům světelných paprsků a výsledkem jsou kola, oblouky nebo skvrny, které souhrnně označujeme jako halové jevy.
4. 10. 2020|
Doporučujeme

Nanokrystaly z Moravy by mohly pomoci proti změně klimatu. Mění oxid uhličitý na metan

Neobvyklé vlastnosti miniaturních krystalů oxidu titaničitého objevila vědkyně Eliška Materna Mikmeková z Akademie věd. „Blikající“ nanokrystaly by podle vědců mohly v budoucnu přispět například k levné výrobě metanu a dalších paliv. Vědkyně ve spolupráci s týmem z americké Rutgers University pokračuje v jejich zkoumání.
24. 8. 2020Aktualizováno30. 8. 2020, 16:10|

Antonín Dvořák se před smrtí léčil zvláštními bílými krystalky. Vědci nyní odhalili, o jaký lék šlo

Pozůstalost Antonína Dvořáka, kterou spravuje Národní muzeum v rámci Českého muzea hudby, obsahovala donedávna neznámý vzorek léku, který skladatel užíval krátce před svou smrtí. Ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv došlo po více než sto letech k jeho přesné identifikaci. Potvrdilo se tak to, co bylo dlouhá léta jen předmětem spekulací – že tento významný český skladatel trpěl před svou smrtí mimo jiné i zánětem močových cest.
30. 7. 2020|

Za osm měsíců působení pochytal pražský protidrogový tým přes sto dealerů, většinou cizinců

Více než sto dealerů drog zadrželi v centru Prahy policisté ze specializovaného týmu Krystal během posledních osmi měsíců. Vesměs to byli cizinci, kteří v Česku pobývali nelegálně, proto je úřady ze země vyhostily. Největší problém s drogami v centru Prahy je podle policistů na Václavském náměstí.
10. 9. 2019|

Křišťálový sál jako z pohádky. Španělské městečko otevírá svůj podzemní klenot

Ve španělské Andalusii se pro veřejnost otevře unikátní podzemní dutina vyplněná obrovskými čirými krystaly. Nachází se ve starých dolech na okraji městečka Pulpí. Zahájení provozu se plánuje na říjen, už v červenci ale chce přípravný výbor uspořádat několik předběžných prohlídek.
16. 6. 2019|

Virus nalezený ve vařící vodě termálních pramenů může změnit medicínu

Mikrobiologové popsali vlastnosti viru, který umí díky své specifické struktuře a využívání tlaku infikovat bakterie, jež žijí v horkých pramenech při teplotě až 160 stupňů Celsia. Vědci jeho postupy nyní napodobují s cílem dopravit účinné látky přímo do nemocné buňky – například té napadené rakovinou.
11. 2. 2019|