TÉMA

Kamčatka

Na Třeboňsku se vyskytuje orel východní. Ptáka z Kamčatky odborníci na jihu Čech nevidí rádi

Záhadou a velkou vzácností je pro odborníky výskyt orla východního, který už několik let žije ve volné přírodě na Třeboňsku. Domovem jednoho z největších dravců světa je přitom Kamčatka. Do střední Evropy nelétá, přesto ho nejen ornitologové sledují u chlumských rybníků. Orel východní tam ale ruší hnízdící orly mořské.
23. 11. 2023|

Rusko dokončilo testy nové raketové ponorky. Odpálila balistickou střelu z Bílého moře na Kamčatku

Ruské námořnictvo dokončilo testy nové raketové ponorky. Podle ruského ministerstva obrany odpálila balistickou střelu Bulava, která může sloužit jako nosič jaderných zbraní. Test se uskutečnil v Bílém moři severně od evropské části Ruska, cíl střely byl na Kamčatce.
5. 11. 2023|

Autopilot zavedl před 40 lety korejské letadlo nad sovětský Sachalin. Při sestřelení zemřelo 269 lidí

K nejtragičtějším událostem poslední dekády studené války patří sestřelení jihokorejského civilního letadla nad Sachalinem v noci na 1. září 1983. Zbloudilý boeing se stal terčem ruských stíhačů, kteří jej považovali za špionážní stroj. Na tragický omyl doplatilo životem 269 lidí.
1. 9. 2023|

Na Kamčatce havaroval vrtulník s 16 cestujícími, polovina patrně zahynula

Na Kamčatce havaroval vrtulník s 13 turisty a třemi členy posádky na palubě. Stroj Mi-8 dopadl na hladinu Kurilského jezera, náraz stroje slyšeli zaměstnanci přírodního parku. Úřady zatím neupřesnily, zda na palubě byli jen Rusové, nebo i cizinci. Záchranáři zatím našli osm přeživších a po zbývajících osmi lidech pátrají, některé zdroje ruských agentur o nich píší jako o mrtvých.
12. 8. 2021Aktualizováno12. 8. 2021, 10:31|

Rusko posiluje přítomnost v Arktidě. Optický kabel na dně moře má spojit Murmansk a Vladivostok

Rusko začalo pokládat svůj první podmořský komunikační kabel z optických vláken, který ze vsi Teriberka u Murmansku povede podél arktického pobřeží až do přístavu Vladivostok na opačném konci země. Jde o součást státem řízeného projektu, který má přivést vysokorychlostní internet do polárních končin. Předchozí soukromá iniciativa v tomto směru uvázla na mrtvém bodu. Kabelové spojení má být dokončeno v roce 2026.
7. 8. 2021|

Záchranáři našli těla obětí letecké nehody na Kamčatce

Záchranáři našli těla obětí z dopravního letadla Antonov An-26, které se v úterý zřítilo na Kamčatce na ruském Dálném východě. Gubernátor Kamčatky Vladimir Solodov podle médií vyhlásil kvůli katastrofě třídenní smutek.
7. 7. 2021|

Na Kamčatce našli trosky pohřešovaného letounu, na palubě bylo téměř třicet lidí

Ruské úřady oznámily, že na Kamčatce našly trosky letounu An-26, se kterým ztratily spojení. Stroj s bezmála třiceti lidmi na palubě se zřítil několik kilometrů od letiště, kde se chystal přistát. Podle předběžných informací nikdo nepřežil, uvedla agentura Ria Novosti. Letadlo mířilo z regionální metropole Petropavlovsk-Kamčatskij do města Palana na severu kamčatského poloostrova.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 13:19|

Čtyřicet kilometrů dlouhá skvrna jedů v moři u Kamčatky se podle vědců sune na jih

Toxické látky nalezené v moři u Kamčatky vytvořily kompaktní čtyřicetikilometrovou skvrnu a přesouvají se směrem na jih, uvedli v prohlášení vědci z univerzity na ruském Dálném východě. Uniklé jedy zahubily množství živočichů a způsobily zranění i lidem.
9. 10. 2020|

Genetici rozluštili prehistorii obyvatel Kamčatky a Severní Ameriky

Nové světlo do nejasností a dlouhodobých sporů o původu prapředků Eskymáků, indiánské jazykové rodiny zvané „na-dené“ a obyvatel Kamčatky vnáší nová rozsáhlá studie 35členného týmu vědců z Evropy, Ameriky a Ruska. Genetici použili arzenál nejnovějších genetických metod, shromáždili velké množství genomových dat z lidských ostatků až dva tisíce let starých, spojili se s archeology a lingvistou a vytvořili nový model historického osídlení této rozsáhlé oblasti. Studie vedená Pavlem Flegontovem z Ostravské univerzity a z Biologického centra Akademie věd ČR vyšla v prestižním vědeckém časopise Nature.
6. 6. 2019|

Kamčatka ukrývá jedinečné přírodní krásy. Objevovat je začínají i turisté

Desítky aktivních sopek, tyrkysová jezera i termální prameny. Poloostrov Kamčatka na ruském Dálném východě patří mezi nejkrásnější a nejodlehlejší místa planety. Ne náhodou je část poloostrova také už přes dvacet let pod ochranou UNESCO. Kouzlo tohoto kouta světa začínají stále častěji objevovat turisté.
24. 3. 2019|

Virus nalezený ve vařící vodě termálních pramenů může změnit medicínu

Mikrobiologové popsali vlastnosti viru, který umí díky své specifické struktuře a využívání tlaku infikovat bakterie, jež žijí v horkých pramenech při teplotě až 160 stupňů Celsia. Vědci jeho postupy nyní napodobují s cílem dopravit účinné látky přímo do nemocné buňky – například té napadené rakovinou.
11. 2. 2019|