TÉMA

Národní rada

Pellegrini už skončil ve funkci šéfa slovenského parlamentu

Zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini (Hlas–SD) potvrdil, že jeho poslanecký mandát i funkce předsedy sněmovny zanikly v sobotu zvolením hlavou státu. Pellegrini porazil v druhém kole voleb Ivana Korčoka. Právě poražený kandidát Korčok bude v pondělí před půl sedmou hostem Interview ČT24.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 16:14|

V okrese Liptovský Mikuláš narazil medvěd do lesního dělníka a zranil ho

Zranění hrudníku a páteře a zlomená žebra utrpěl při srážce s medvědem v okrese Liptovský Mikuláš na severu středního Slovenska pětatřicetiletý lesní dělník, uvedla slovenská média. Podobných incidentů s největší slovenskou šelmou bylo v poslední době hlášeno několik.
4. 4. 2024|

Pellegrini jednal s Vystrčilem. Vedení Senátu pozval do Bratislavy

Ve čtvrtek Česká republika hostí předsedu slovenského parlamentu Petera Pellegriniho a slovenského ministra obrany Roberta Kaliňáka. Pellegrini po jednání s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) pozval vedení české horní parlamentní komory na společné zasedání do Bratislavy. Někdejší slovenský premiér se v Praze setkal i s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) a prezidentem Petrem Pavlem.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 14:36|

Ve slovenském parlamentu bude rekordní počet žen. A také v něm zasednou obvinění a konspirátoři

Slovenští voliči vyslali v sobotním hlasování do parlamentu mezi 150 novými poslanci řadu známých jmen, ale třeba také čtyři politiky, kteří čelí obvinění z trestných činů. Do sněmovny se zároveň dostalo 33 žen, což o jednu poslankyni překonalo rekord z minulého období. Polovina z nich přitom uspěla na kandidátce liberálního Progresívného Slovenska.
2. 10. 2023|

Slovenské volby vyhrál Ficův Smer. Pro vytvoření koalice bude klíčový Pellegriniho Hlas

Vítězství ve slovenských parlamentních volbách slaví Smer – sociálná demokracia (Smer–SD) bývalého premiéra Roberta Fica. Druhé je s odstupem Progresívne Slovensko (PS), které exit polly favorizovaly na výhru. Na třetím místě skončí Hlas – sociálná demokracia (Hlas–SD) a bude mít klíčovou roli při sestavování vlády. V Národní radě usedne sedm stran, volební účast je nejvyšší od roku 2002.
1. 10. 2023Aktualizováno1. 10. 2023, 07:52|

Smer–SD vyhraje volby, píší slovenská média

Průběžným výsledkům sobotních slovenských parlamentních voleb vévodí strana Smer – sociálná demokracia (Smer–SD) bývalého premiéra Roberta Fica. Na druhém místě je hnutí Progresívne Slovensko, kterému první odhady výsledků přisuzovaly vítězství. Třetí pozici zastává Hlas – sociálná demokracia (Hlas–SD) někdejšího Ficova spolustraníka Petera Pellegriniho.
30. 9. 2023Aktualizováno1. 10. 2023, 03:56|

Slovensko má za sebou ostrou kampaň, volby mohou přinést pat

Jeden den zbývá do slovenských parlamentních voleb. V průzkumech dlouhodobě vede Smer–SD expremiéra Roberta Fica, v posledních týdnech posílilo hnutí Progresívne Slovensko europoslance Michala Šimečky. Výsledky hlasování, a především pak sestavování vlády budou sledovat zahraniční partneři Slovenska. Evropa se obává změny postoje Bratislavy k ruské invazi na Ukrajinu.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 13:45|

Ficův Smer hraje vabank. Favorit slovenských voleb vsadil na radikální rétoriku

Smer – Sociálna demokracia (Smer–SD) je jeden z nejvýznamnějších politických subjektů Slovenska posledních let. V jeho čele stojí zakladatel a expremiér Robert Fico, který je nyní jedním ze 27 poslanců strany ve 150členné Národní radě. Smer má za sebou několik vládních působení, ve kterých například Slovensko přijalo euro. Kvůli korupčním kauzám a politickým skandálům však byl Fico donucen odstoupit z postu premiéra. Po posledních volbách skončila strana v opozici. Nové voliče se snaží získat příklonem k nacionalismu a hlásáním některých tezí kremelské propagandy o rusko-ukrajinské válce.
27. 9. 2023|

Progresívne Slovensko přežilo neúspěchy a doufá, že porazí Fica

Slovenské hnutí Progresívne Slovensko (PS) má tentokrát velkou šanci se v předčasných volbách dostat do Národní rady. Podle slovenského politologa Grigorije Mesežnikova by mohlo dokonce hlasování vyhrát. PS je podle politologů na slovenské scéně výjimečné tím, že navzdory tomu, že nemá parlamentní zastoupení a často střídá lídry, přežívá a posiluje. Jestli ale svou mírnou a nekonfliktní kampaní osloví i voliče, jimž nejsou otázky menšin či životního prostředí blízké, se teprve ukáže.
26. 9. 2023|

Pellegrini balancuje mezi dvěma světy a jeho Hlas utichá

Sociálnědemokratický Hlas-SD založila skupina politiků v čele s Peterem Pellegrinim po rozchodu se Smerem-SD Roberta Fica. Hlas a Smer stále bojují o podobnou voličskou základnu, Pellegriniho strana ale podle komentátorů a politologů zaostává kvůli své neochotě pouštět se do tvrdších střetů s oponenty a jasněji se vyhranit, hlavně vůči Smeru a Ficovi. Části slovenských voličů také vadí Pellegriniho vazby na západní politiky.
25. 9. 2023|

Ve slovenských volbách kandiduje pětadvacet uskupení, v neděli skončila registrace

Do zářijových předčasných parlamentních voleb na Slovensku se zaregistrovalo 24 politických stran a hnutí a také jedna tříčlenná koalice. Její součástí je kromě jiných dosud nejsilnější parlamentní hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) expremiéra Igora Matoviče. Lhůta pro podávání kandidátních listin skončila v neděli o půlnoci. Podle sondáží má šanci na zisk křesel jen menší část z celkového počtu přihlášených formací.
3. 7. 2023|

Švýcarsko možná povolí dalším zemím vývoz svých zbraní na Ukrajinu. Změnu chce veřejnost i zbrojaři

Ve Švýcarsku sílí debata o možných úpravách v neutralitě země. Bern dosud s odkazem na své zákony zamítal žádosti jiných zemí o předání jejich zbraní švýcarské výroby Ukrajině, která se brání ruské agresi. Nyní se ale v parlamentu jedná o tom, že by takový reexport mohl být za určitých podmínek možný. Vývoz zbraní na Ukrajinu podporuje nadpoloviční většina Švýcarů a tlačí na něj i zbrojní průmysl, kterému striktní pravidla komplikují uzavírání kontraktů.
8. 2. 2023|

Slovenský parlament schválil změnu ústavy pro předčasné volby

Slovenský parlament ve středu schválil návrh novely ústavy, která poslancům umožní vlastním rozhodnutím zkracovat volební období sněmovny. Ústavní změna je prvním krokem k uspořádání nových voleb po prosincovém pádu menšinové vlády premiéra Eduarda Hegera.
25. 1. 2023|

Skupina slovenských poslanců po odchodu z Matovičova hnutí odmítla nové volby

Desítka slovenských poslanců, kteří vystoupili z klubu nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽANO) ministra financí Igora Matoviče, se v pondělí vyslovila proti předčasným volbám jako řešení situace po pádu vlády premiéra Eduarda Hegera. Oznámili to jejich zástupci včetně ministra životního prostředí Jána Budaje. Opozice podle dostupných informací zatím nemá ve sněmovně dostatek hlasů na prosazení návrhů v souvislosti s vypsáním nových voleb a část politiků se nevzdala myšlenky shromáždit v nynější sněmovně většinu potřebnou k vytvoření nové vlády.
19. 12. 2022|

Na škole ve slovenských Novákách útočil žák sekyrou, jednu studentku zranil

Na střední škole na Slovensku zaútočil žák sekyrou na spolužáky. Jedna dívka při incidentu utrpěla zranění, která nejsou vážná. Útočníka policisté zadrželi, informovala policie. Případ vyšetřuje elitní policejní jednotka jako podezření z pokusu o vícenásobnou úkladnou vraždu.
3. 11. 2022|

„Věděl o podvodech a nebyl sám.“ Bývalý spolupracovník přiživil korupční aféru rakouského exkancléře Kurze

V Rakousku se po delší době opět dostává pozornosti korupční kauze lidoveckého exkancléře Sebastiana Kurze. Bývalý předseda vlády a několik dalších lidí v ní čelí obvinění, že si za peníze daňových poplatníků kupovali pozitivní mediální obraz. Trestně stíhaný je v případu i Kurzův bývalý blízký spolupracovník Thomas Schmid, který se rozhodl vypovídat. Exkancléři Kurzovi i dalším lidem by jeho svědectví mohlo výrazně přitížit. Kurz vinu odmítá.
21. 10. 2022|

O tři hlasy. Slovenský ministr financí Matovič přečkal v parlamentu pokus o odvolání

Slovenský ministr financí Igor Matovič přečkal pokus opozice o vyslovení nedůvěry ve sněmovně. K prosazení zmíněného návrhu při úterním hlasování parlamentu, ve kterém už vláda nemá většinu, chyběly tři hlasy.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 14:58|

Slovenské vládní koalici zbývá měsíc. Pak odejde buď ministr financí, nebo jedna ze stran

Slovenské vládní koalici zbývá měsíc do možného rozpadu. Zatím nevyřešila spor kolem ministra financí Igora Matoviče. Jeho demisi kvůli vzájemným sporům žádá strana Sloboda a Solidarita (SaS), jeden z koaličních členů, jinak chce kabinet sama opustit. Matovičově straně dala čas do začátku září. Zbytek koalice chce spolupráci čtyř partají zachovat.
1. 8. 2022|

30 let zpět: Předsedové národních rad jednali o budoucnosti federace

Předsedové české a slovenské Národní rady, Milan Uhde a Ivan Gašparovič, se setkali v Brně, kde řešili vnitropolitickou krizi. Ta vznikla den předtím, kdy do dlouho diskutované otázky rozdělení Československa na dva státy Slovenská národní rada přijala deklaraci o svrchovanosti Slovenska a po prezidentově rezignaci. Oba politici tentokrát řešení nenašli, ale shodli se, že společný stát by neměl mít podobu spolkového systému.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 7. 2022|

Ukrajina potřebuje další protiruské sankce, řekl Zelenskyj slovenským poslancům. Někteří ze sálu odešli

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil prostřednictvím videokonference ke slovenským zákonodárcům. V úvodu proslovu ocenil slovenskou solidaritu s Ukrajinou, která je stále pod ruskou palbou. Ukrajina potřebuje, aby západní země zavedly další sankce proti Rusku, včetně opatření týkajících se energetiky. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková navštívila Kyjev a oznámila, že Německo znovu otevírá ambasádu v ukrajinském hlavním městě.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 22:38|

Slovenská policie obvinila expremiéra Fica ze založení zločinecké skupiny

Slovenská policie podle Denníku N obvinila expremiéra Roberta Fica a exministra vnitra Roberta Kaliňáka z několika trestných činů, včetně založení zločinecké skupiny a ohrožení daňového tajemství. Informaci listu Denník N potvrdil Fico i advokáti stíhaných.
20. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 00:13|

Koridory vedoucí pouze do Ruska jsou podle Fialy nepřijatelné. Hrad vyvěsil ukrajinskou vlajku

Premiér Petr Fiala (ODS) považuje za naprosto nepřijatelné zprávy o tom, že koridory na Ukrajině mohou civilisté odejít pouze do Ruska. Na Twitteru to označil za další nemorální a odsouzeníhodný akt ze strany Ruska. Podle map zveřejněných ruskými médii některé koridory vedou jen do Ruska a Běloruska, což podle agentury Reuters také ukrajinský prezidentský mluvčí označil za „naprosto nemorální“. Česko zároveň prosazuje podle resortu zahraničí co nejrychlejší dokončení odpojení Ruska od systému SWIFT. Pražský hrad na znamení solidarity vyvěsil ukrajinskou vlajku.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 17:20|

Policie během protestů u příležitosti sametové revoluce v Bratislavě zadržela devět lidí, dva policisté byli zraněni

Policie během středečních protestů v Bratislavě zadržela devět lidí, dva policisté byli zraněni. Informovaly o tom v noci na čtvrtek slovenské zpravodajské servery. Další výtržníky chce policie najít s pomocí kamerových záznamů.
18. 11. 2021|

Pandemie ve světě: Rakousko zavádí lockdown pro neočkované

Lidi bez dokončeného očkování proti covidu-19 čeká v Rakousku od pondělí celostátní uzávěra. Oznámil to kancléř Alexander Schallenberg (ÖVP) po jednání s hejtmany spolkových zemí. V Německu počet nakažených od začátku epidemie překonal hranici pěti milionů lidí.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 21:47|