TÉMA

Žhářství

Policie zadržela muže podezřelého ze zapálení baru v Liberci

Policisté zadrželi muže podezřelého ze založení požáru v baru Black Panther v Liberci. V pondělí večer v něm zapálil kanystr s hořlavinou a hodil ho do prostoru baru, popsali svědci události. Policisté po muži následně vyhlásili pátrání. Nyní již žádné nebezpečí nehrozí, uvedli. Událost vyšetřují jako zvlášť závažný trestný čin obecného ohrožení.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 16:26|

Muž obviněný ze založení požáru Českého Švýcarska zůstane ve vazbě. Soud se obává, že uteče nebo zapálí něco dalšího

Ve vazbě zůstává muž obviněný z toho, že loni v létě způsobil rozsáhlý lesní požár v Národním parku České Švýcarsko. Soud mu vazbu prodloužil, ačkoli rozhodnutí zatím není pravomocné. Obhájce obviněného uvedl, že jeho klient trvá na své nevině. Policie jej ale viní i z dalších žhářských činů na Děčínsku.
28. 11. 2023|

Po Řecku rozsáhlé požáry trápí i další jihoevropské země, nasadily proti nim letadla

Stovky hasičů bojují s požáry v Portugalsku a Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. V noci na středu o tom informovala agentura Reuters, podle níž byla v obou zemích nasazena i hasicí letadla. S lesním požárem nedaleko střediska Kemer v turisty oblíbeném regionu Antalya bojují i turečtí hasiči. Dále také hoří na Rhodosu a dalších řeckých ostrovech.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 12:30|

V Bratislavě hořela škola, zapálil ji jeden z jejích žáků, píše tisk

Student v Bratislavě podpálil školu a pak sám při požáru zahynul, uvedl na svém webu list Štandard. Tragédie se stala v sobotu časně ráno. „Šlo o bezproblémového žáka, který předměty zvládal na výbornou. Bylo mu 18 let a zůstával mu ještě rok (studia) na gymnáziu,“ napsal list s odvoláním na nejmenovaný zdroj.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 19:09|

Soud propustil na podmínku dva žháře z Vítkova

Šumperský okresní soud podmíněně propustil z vězení dva muže odsouzené na 20 let za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově na Opavsku z dubna 2009. Žádost podali Václav Cojocaru a Ivo Müller, oba za sebou mají dvě třetiny trestu. Soudce Lubomír Kozák jim uložil sedmiletou zkušební dobu. Anna Siváková, matka popálené dívky, má kvůli podmínečnému propuštěním dvou žhářů z vězení obavy z budoucnosti.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 12:26|

V Českém Švýcarsku o víkendu hořelo, podle správy parku šlo o žhářské útoky

V národním parku České Švýcarsko zasahovali o víkendu kvůli drobnějšímu požáru hasiči. Podle správců parku šlo o dva žhářské útoky, informovali o tom na sociálních sítích. Policie se případy zabývá, hořelo ze soboty na neděli na katastrálním území Vlčí hora.
10. 4. 2023|

Vyšetřovatelé v Berlíně našli větší část lupu z drážďanské Zelené klenby

Více než tři roky po vloupání do drážďanské barokní klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) našli vyšetřovatelé větší část lupu v Berlíně. V noci na sobotu zajistili v německém hlavním městě jednatřicet částí kořisti, oznámily podle agentury DPA policie a státní zastupitelství. Zajištěné kusy byly v doprovodu speciálních policejních sil přepraveny do Drážďan.
17. 12. 2022Aktualizováno17. 12. 2022, 16:17|

Dříve uhašené požáry u Bordeaux se opět rozhořely

Dříve uhašené požáry v departementu Gironde u francouzského Bordeaux se opět rozhořely. Zasahuje tam pět stovek hasičů, pomáhají jim letadla Canadair a vrtulníky. Od úterního odpoledne oheň pohltil šest tisíc hektarů borových lesů, zničil šestnáct domů a osm tisíc lidí se muselo evakuovat. Oheň se také blíží k dálnici A63, úřady se rozhodly ji uzavřít, informovala agentura AFP. Další požár je poblíž Nantes na severu Francie, vypukl ve skladu válečné munice.
10. 8. 2022|

Nový požár jihoafrického parlamentu mají hasiči pod kontrolou. Podezřelý stanul před soudem

Nový požár budovy parlamentu Jihoafrické republiky v Kapském Městě se v noci na úterý podařilo podle místních úřadů dostat pod kontrolu. Muž podezřelý ze žhářského útoku stanul před soudem, kde popřel obvinění a trvá na své nevině.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 13:08|

Při požáru v Ósace zřejmě zahynuly tři desítky lidí, policie událost vyšetřuje jako žhářství

Při požáru výškové budovy v japonské Ósace nejspíše zahynulo nejméně 27 lidí a jeden člověk utrpěl zranění. Informovala o tom veřejnoprávní televize NHK s odvoláním na hasiče. Policie událost vyšetřuje jako žhářství, uvedla místní média.
17. 12. 2021|

Muž podle policie zapálil byt, kde spalo šest lidí, včetně kojence. Hrozí mu až výjimečný trest

Kriminalisté obvinili z obecného ohrožení sedmatřicetiletého muže, který podle policie minulou neděli úmyslně zapálil byt na Praze 10, v němž spalo pět lidí a měsíční dítě. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na 12 až 20 let nebo výjimečný trest.
23. 5. 2021|

Japonská prokuratura obžalovala podezřelého z loňského žhářského útoku na animátorské studio

Japonská prokuratura obžalovala muže podezřelého ze žhářského útoku na studio animovaného filmu v Kjótu. Loni v červenci při něm zemřelo 36 lidí a další tři desítky utrpěly zranění. S odvoláním na japonská média o tom informovala agentura AFP.
16. 12. 2020|

Soud zprostil obžaloby muže, který se původně přiznal k upálení bezdomovců. Nepodařilo se to prokázat

Zlínský krajský soud zprostil Miroslava Gašpara obžaloby z vraždy dvou mužů a pokusu o vraždu ženy v bývalé kotelně v Kroměříži. Skutek se nepodařilo sedmačtyřicetiletému muži prokázat. Podle podané obžaloby vylil Gašpar s neznámým komplicem na dva spící muže benzin a zapálil je. V rozporu s tím je však posudek hasičů, kteří stopy po benzinu v místnosti nenašli. Rozsudek není pravomocný, žalobce si nechal lhůtu pro podání odvolání, Gašpar ve středu u soudu nebyl.
14. 10. 2020|

Muži podle soudu zapálili maršovský zámek i autobazar. Nepravomocně dostali dlouholeté tresty

Léta za mřížemi nejspíše stráví šestice mužů, které soud usvědčil, že zapálili zámek v Horním Maršově a také autobazar u Humpolce. Navíc podle rozsudku, na který upozornil regionální Deník, kradli ve Švandově divadle v Praze. Nejmírnější z trestů je pětiletý, ostatní se ale pohybují kolem deseti let ve vězení nebo i výše. Rozsudek zatím není pravomocný, lhůtu na odvolání si vzali obžalovaní, ale i státní zástupce.
28. 5. 2020Aktualizováno28. 5. 2020, 18:21|

Žhář a vedro. Mohutné požáry na jihu Francie sežehly stovky hektarů, popelem lehlo jedenáct domů

V extrémně teplém počasí na jihu Francie se v pátek rychle šířily požáry, které potom hasiči likvidovali celou noc. Zasáhly více než 600 hektarů porostu, plameny ale také poničily jedenáct domů či několik aut. V souvislosti s požáry zadržela podle Le Figaro policie jednoho muže, skončil na psychiatrii.
29. 6. 2019|

Případem zapálení kostela v Gutech se bude zabývat Nejvyšší soud. Jeden z odsouzených podal dovolání

Případ jednoho z mužů odsouzených za zapálení vzácného kostela v Gutech na Třinecku ještě posoudí Nejvyšší soud (NS). Odsouzený mladík Jakub Hurník, který dostal druhý nejvyšší trest osm let vězení, si podal dovolání. Informaci ČT potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Karin Kantorová. Další dva odsouzení mladíci se na NS neobrátili. Jejich tresty tak zůstanou pravomocné. Oheň v létě roku 2017 způsobil škodu přesahující 20 milionů korun, historická škoda je však nevyčíslitelná.
11. 2. 2019|