TÉMA

Trest odnětí svobody

Policie ve Zlíně zadržela hledaného cizince, sedm let se vyhýbal vězení

Cizinečtí policisté ve spolupráci s pátrači z policejního prezidia zadrželi ve Zlíně dlouhodobě hledaného cizince. Na osmačtyřicetiletého muže ze země bývalého východního bloku vydaly tři české soudy příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Muž se však sedm let vězení vyhýbal a skrýval se na různých místech České republiky, kde navíc pobýval nelegálně bez povolení k pobytu.
20. 7. 2023|

Opozičníka Navalného přesunuli do IK-6, vězení se zvýšenou ostrahou

Vězněný ruský kritik Kremlu Alexej Navalnyj byl převezen do trestanecké kolonie se zvýšenou ostrahou, uvedl v úterý podle agentury TASS člen komise pro dohled nad podmínkami ve věznicích. Spolupracovník opozičního politika dříve oznámil, že Navalného odvezli z káznice v Pokrovu na neznámé místo.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 21:26|

Predátor z dokumentu V síti znovu obtěžoval nezletilou dívku. Soud mu uložil 15 měsíců nepodmíněně

Okresní soud v Jeseníku uložil predátorovi z dokumentu V síti patnáctiměsíční nepodmíněný trest ve věznici s ostrahou. Pokusil se totiž navázat sexuální kontakt s nezletilou dívkou. Ivan H. byl v té době v podmínce za stejný čin a neplacení alimentů. Jde tak o druhého muže ze snímku, kterého poslal soud za mříže. Vyplývá to z rozsudku, který si Česká televize vyžádala. Osmatřicetiletý muž ze Slovenska se proti trestu může odvolat.
16. 9. 2021|

Za oslňování policejního vrtulníku laserem dostal muž podmíněný trest

Okresní soud v Mladé Boleslavi uznal vinným muže, který v lednu opakovaně a úmyslně oslňoval zeleným laserem posádku policejního vrtulníku. Cizinec od soudu odešel s trestem ročního odnětí svobody s podmíněným odkladem na dva roky. Pro Českou televizi to uvedl místopředseda soudu pro věci trestní Martin Moc. Trestní příkaz je pravomocný.
9. 8. 2021|

Sokolovský soud odmítl Tempelovu žádost o propuštění z vězení. Bude se bránit ústavní stížností

Robert Tempel neuspěl u Okresního soudu v Sokolově s žádostí, aby byl okamžitě propuštěn z vězení. Ve čtvrtek Vrchní soud v Praze vydal příkaz k propuštění obžalovaného z výkonu doživotního trestu odnětí svobody. Tempel proto požadoval, aby šest let, která ve vězení už strávil, bylo započítáno do trestu za loupežné přepadení z 90. let. Sokolovský soud ale rozhodl, že trest rok a tři měsíce ve vězení za tento trestný čin musí Tempel vykonat. ČT o tom informoval jeho advokát Jakub Kříž, který nyní připravuje ústavní stížnost.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 17:10|

V přeplněných věznicích je malá šance na nápravu, říká nejvyšší státní zástupce Zeman

Justice by měla přehodnotit přísnost ukládaných trestů odnětí svobody. Myslí si to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jehož úřad poukázal ve zvláštní zprávě na přeplněnost českých věznic. Ty v Česku praskají ve švech dlouhodobě, patříme ke státům s největším počtem vězněných na 100 tisíc obyvatel (208,8). Kvůli tomu není možné s vězni dostatečně pracovat, a ti se tak zřídka mají šanci napravit.
22. 11. 2019|

V Uzamčeném světě může vznikat umění. Arteterapie pomáhá napravovat trestance

Arteterapie pomáhá při nápravě odsouzených. Vězeňská služba vystavila na pražské Pankráci díla trestanců, která pod odborným vedením vznikla v Česku, Německu i Polsku. Expozice s názvem Uzamčený svět navazuje na stejnojmenný dokumentární cyklus, který vysílá ČT2 a který sleduje vězně s lehkými tresty.
11. 2. 2019|