TÉMA

Asistovaná reprodukce

Umělému oplodnění by se mohly některé páry vyhnout při včasném rozpoznání problémů. Podle lékařů ale chybí osvěta

Přes pět tisíc dětí přijde v Česku každý rok na svět díky pomoci lékařů s početím. Že zájem o umělé oplodnění roste, je podle nich dáno i tím, že lidé rodičovství odkládají a o svou plodnost se nezajímají včas. Míní, že chybí osvěta, která by se měla soustředit například na vysokoškoláky.
15. 11. 2023|

Dokážeme pomocí magnetu oddělit kvalitní spermie od vadných, oznámili čeští vědci

Čeští vědci přišli na metodu, jak odhalit poškozené spermie pomocí magnetu. Může lidem pomoci ke zvýšení úspěšnosti umělého oplodnění, ale dala by se využít také pro efektivnější inseminaci zvířat.
7. 6. 2023|

Děti ze zmrazeného embrya se v Česku rodí už třicet let

První dítě ze zmrazeného embrya v Česku přišlo na svět v Ústavu pro péči a matku v pražském Podolí, a to před třiceti lety. Nyní to patří mezi nejčastější metody umělého oplodnění. Asistovaná reprodukce v Česku předchází pěti procentům všech porodů.
8. 1. 2023|

Britský investor vstupuje do české reprodukční medicíny, jde o transakci za miliardy

Britský investiční fond CVC získal podíl ve společnosti FutureLife, která je členem skupiny Hartenberg ze svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO). FutureLife se zaměřuje na asistovanou reprodukci. Cenu transakce firma neuvedla, podle týdeníku Hrot by měl investiční fond získat těsnou minoritu.
22. 12. 2021Aktualizováno22. 12. 2021, 16:53|

Věk pro umělé oplodnění by se mohl zvýšit na 40 let. Má to své pro i proti

V posledním desetiletí tuzemské statistiky umělého oplodnění rostly. S pandemií meziročně propadly o dvaadvacet procent. Tento týden mají poslanci ve finálním čtení projednat novelu, která by ženám umožnila podstoupit umělé oplodnění hrazené zdravotními pojišťovnami do čtyřicátých narozenin.
24. 5. 2021|

Lékaři v Česku vloni provedli nejvíc umělých oplodnění v historii

Vloni čeští lékaři provedli 39 tisíc umělých oplodnění, což je rekordní počet v české historii. Dál tak přibývá párů, které se obracejí na kliniky asistované reprodukce. Stojí za tím odkládání rodičovství na později. Vliv mají také cizinky, které do Česka jezdí za kvalitní, levnější a dostupnější péčí.
10. 2. 2019|