TÉMA

Kolumbijská univerzita

Policie zatýkala propalestinské demonstranty na amerických univerzitách

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých kampusech Yale a Newyorské univerzity policie zatkla desítky lidí protestujících proti válce v Pásmu Gazy. Prestižní americké univerzity se od začátku války mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás potýkají s nárůstem antisemitismu i protiislámských nálad.
23. 4. 2024Aktualizovánovčera v 23:09|

Změny tryskového proudění táhnou do Evropy čím dál větší mráz i horko

Tryskové proudění se v důsledku změny klimatu dostává do stále extrémnějších zeměpisných šířek, což přináší do mírného pásu severní polokoule stále silnější mrazy ze severu a horka z jihu, vyplývá z nového výzkumu, který vyšel v odborném žurnálu Nature Communications. Změny v proudění v minulých letech souvisely s nižší úrodou.
19. 7. 2023|

Stárnoucí mysl potřebuje živiny. Může je najít v čaji, naznačila studie

Strava bohatá na flavanoly, což jsou látky obsažené v čaji, jablkách či bobulovitých plodech, může snížit pravděpodobnost rozvoje ztráty paměti související s věkem. Vyplývá to ze studie, která vyšla v odborném časopise PNAS.
2. 6. 2023|

Před 80 lety začal atomový věk. Enrico Fermi zažehl první jadernou reakci a ukázal začátek konce války

Před 80 lety, 2. prosince 1942, provedl italský vědec Enrico Fermi první jadernou řetězovou reakci na světě, a spustil tak první atomový reaktor. Ten byl umístěný na fotbalovém stadionu Chicagské univerzity Stagg Field. Palivem byl uran a jako zpomalovač neutronů sloužil grafit.
2. 12. 2022|

Vláda chce garantovat cenu elektřiny pro oblast průmyslu, řekl Stanjura

Vláda navrhne zastropovat ceny elektřiny pro domácnosti, školy či nemocnice i garantovat ceny proudu pro veškerý průmysl. V Otázkách Václava Moravce to zmínil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Pomoc by se podle něj měla týkat firem všech velikostí. Opatření by mělo platit nejpozději od ledna, ale ideálně od listopadu. Trvat by mělo maximálně dva roky. K jeho prosazení chce kabinet využít stavu legislativní nouze. Kvůli vysokým cenám energií se v neděli večer sešli na Úřadu vlády zástupci koalice. Definitivní podobu podpory pro domácnosti či průmysl by měla schvalovat vláda na pondělním mimořádném jednání.
11. 9. 2022Aktualizováno11. 9. 2022, 20:40|

Víra pomáhá k lepšímu sexuálnímu životu. Přinejmenším v Británii, naznačuje výzkum

Nová studie ukazuje, že silnější náboženské přesvědčení je spojené s vyšší mírou sexuálního uspokojení. Silná víra ale přináší do sexuálních vztahů jiné komplikace.
1. 9. 2022|

Jev La Niña se v posledních letech chová zvláštně. Ovlivňuje přitom megasucho i hurikány

La Niña je velmi silný přirozený meteorologický jev, který má rozsáhlé dopady na velké části planety. Jenže v posledních letech se chová znečekaně – objevuje se mnohem častěji, než by se dalo očekávat, a také bývá hodně silný. Jeho projevem je například megasucho na západě USA, které ohrožuje tamní zemědělství.
4. 6. 2022|

Putin zvládá válku neuvěřitelně špatně, může zkusit něco divokého, míní válečný stratég

Podle válečného stratéga Stephena Biddleho se Rusko dopouští na Ukrajině spousty chyb, které jsou důsledkem toho, jak zastarale funguje armáda, ale i toho, jak moc podléhá osobnímu vlivu chybujícího vůdce Vladimira Putina, který sám určuje strategické cíle války.
23. 5. 2022|

Kvůli válce na Ukrajině hrozí celosvětová potravinová krize. Zdražování hnojiv zrychluje inflaci

Kvůli ruské agresi na Ukrajině by mohlo dojít na celosvětovou potravinovou krizi. Už teď válka a s ní spojené sankce komplikují dodávky hnojiv a zvedají jejich ceny. V bohatých zemích se to odráží v dalším zdražování v obchodech, v rozvojovém světě nedostatek často znamená i ztrátu práce a živobytí.
13. 4. 2022|

ČNB přehnaně reaguje na vývoj inflace a oslabuje české firmy, soudí Švejnar a Sedláček

Zvyšováním úrokových sazeb hendikepuje Česká národní banka (ČNB) tuzemské výrobce a snižuje jejich konkurenceschopnost proti ostatním evropským firmám, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce ekonom Jan Švejnar. Také jeho profesní kolega Tomáš Sedláček si myslí, že centrální banka přehnaně reaguje na současný vývoj inflace. Oba naopak dali za vzor zdrženlivý postup Evropské centrální banky (ECB) či Fedu (Americká centrální banka).
29. 8. 2021|

Pulitzerovu cenu získalo zpravodajství o pandemii i nepokojích po smrti George Floyda

Americkou Pulitzerovu cenu v pátek dostaly deník The New York Times za zpravodajství o koronavirové pandemii a list The Star Tribune kvůli svým reportážím z událostí po zabití Afroameričana George Floyda po zásahu bělošského policisty. Zvláštního ocenění se na virtuální ceremonii newyorské Kolumbijské univerzity dočkala osmnáctiletá Darnella Frazierová, jež zákrok policie natočila. Její video zveřejněné na internetu obletělo svět a vyvolalo hromadné protesty proti rasismu a policejní brutalitě v celých Spojených státech.
11. 6. 2021|

Deset nejdůležitějších věcí, které se lidstvo během roku 2020 dozvědělo o změnách klimatu

Rok 2020 přinesl kromě pandemie covidu-19 také zhoršení klimatické krize. Vědci se ale také o tomto jevu dozvěděli spoustu nového, co by mohlo pomoci s jeho řešením.
30. 12. 2020|

Genetické úpravy lidských embryí jsou nebezpečné. Způsobují rizikové změny, ukázal výzkum

Laboratorní experiment zkoumající opravy poškozené DNA v lidských embryích ukázal, že zatím jsou takové genetické úpravy příliš nebezpečné, a neměly by se proto vykonávat. Ve více než polovině případů totiž vedly k nechtěných změnám, jako byla například ztráta celého chromozomu nebo jeho rozsáhlých částí.
30. 10. 2020|

Tání ledovců může ohrozit světová velkoměsta, varují simulace

Podle simulací, které vytvořil postupimský Institut pro výzkum oteplování klimatu, Postupimská univerzita a newyorská Kolumbijská univerzita, budou města jako New York, Tokio, Londýn, Hamburk a mnohá další tvrdě postižena budoucím zvýšením hladiny moří.
27. 10. 2020|

Lidé ze Slovenska budou moci na jeden den vycestovat. V Británii testují lék, který užívá Trump

V Británii začali testovat lék, který proti covidu-19 preventivně bere americký prezident Donald Trump. Výsledek by mohl být na konci tohoto roku. Podle nové studie se Spojené státy mohly vyhnout až 84 procentům úmrtí, kdyby na epidemii zareagovaly dříve. Obyvatelé Slovenska mohou od čtvrtka vycestovat na jeden den do vybraných zemí včetně Česka, aniž by při návratu museli nastoupit do karantény nebo předložit potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 18:42|
Doporučujeme

Vědci zjišťují, proč nový koronavirus způsobuje nebezpečné sraženiny

Fialové vyrážky, oteklé nohy, ucpané katetry a potom náhlá smrt. Častou a často smrtící komplikací nemoci covid-19 jsou drobné i větší krevní sraženiny. Vědci teprve nyní začínají chápat, proč je tento problém, který se objevuje i u jiných nemocí, právě u této choroby tak nebezpečný.
12. 5. 2020Aktualizováno17. 5. 2020, 15:26|

Pulitzerovu cenu za mezinárodní zprávy dostal The New York Times za články o Putinově režimu

Letošní Pulitzerovu cenu za mezinárodní zpravodajství dostal list The New York Times za sérii článků, které podle porotců soutěže ukazují predátorské pozadí režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Ocenění za aktuální zpravodajskou fotografii obdržela agentura Reuters za snímky obyvatel Hongkongu, kteří demonstrovali proti omezování svobod a autonomie ve prospěch Číny. Vítěze oznámila porota Kolumbijské univerzity.
4. 5. 2020|

Celiaci mají vyšší riziko předčasného úmrtí, naznačili vědci

Lidé trpící celiakií mají větší pravděpodobnost, že zemřou předčasně – a to i přes větší povědomí o nemoci a lepší dostupnost bezlepkových potravin. Upozornila na to studie švédských a amerických vědců, kterou publikoval časopis JAMA (The Journal of the American Medical Association).
11. 4. 2020|

30 let zpět: Poslíčkem mezi dvěma domy

Když prezidenta Václava Havla po návratu z USA přivítaly na Staroměstském náměstí v Praze tisíce občanů, odvděčil se jim parafrází známého Gottwaldova výroku i vtipným glosováním absolvovaného programu zahraniční cesty. Průběh jejího posledního dne poté divákům Televizních novin přiblížila další reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
23. 2. 2020|

Před 30 lety se vydal Václav Havel poprvé jako prezident do USA. V Kongresu ho třiadvacetkrát přerušily ovace

Před třiceti lety se vydal tehdejší prezident Václav Havel na svou nejslavnější zahraniční cestu – přes Island a Kanadu do Spojených států amerických. Prezident George Bush starší ho přijal v Bílém domě. A Havel se stal také prvním prezidentem z bývalého východního bloku, který vystoupil v Kongresu. Jeho projev třiadvacetkrát přerušily ovace.
17. 2. 2020|

Hvězdné války předpověděly hvězdné války. A objev měsíců za Sluneční soustavou

Filmová sága Star Wars – Hvězdné války – je reakcí na to, jak šokující informace se lidstvo dozvědělo o vesmíru kolem nás. Krom toho, že série, jejíž závěrečný díl měl světovou premiéru, pomohla lidem vyrovnat se s prázdnotou kosmu, dokázala také řadu vědeckých objevů předvídat.
18. 12. 2019|
OVM

Roste počet rizikových zombie firem, krize se v eurozóně ale zatím nekoná, míní ekonomové

Ekonomiky v eurozóně se zatím nenachází na kraji veliké krize, i když ke zpomalení dochází a Evropa je zranitelnější než USA nebo Čína, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) v České televizi ekonom Jan Švejnar z Kolumbijské univerzity v New Yorku. Za pozitivní považuje, že nízké úrokové sazby způsobují, že i výrazně zadlužené země, jako třeba Itálie, jsou schopné splácet své dluhy. Agentura Moody’s ovšem zároveň varuje, že počet rizikových firem roste.
24. 11. 2019|

Ekonom Jeffrey Sachs: Česko je téměř na špici udržitelného rozvoje

Česko dělá málo v boji proti klimatickým změnám, v ostatních indikátorech udržitelného rozvoje ale patří ke světové špičce. Na Fóru pro udržitelný rozvoj to uvedl uznávaný americký ekonom Jeffrey Sachs. Podle něj se o klimatické politice EU bude rozhodovat ve státech, které se nyní spoléhají na spalování uhlí při výrobě elektrické energie, jako je i Česká republika.
22. 11. 2019|

Himálajské ledovce rychle tají, ukázaly staré špionážní snímky

Špionážní fotografie z dob studené války odhalily vědcům, že himálajské ledovce nyní tají téměř dvakrát rychleji než dříve. Od roku 1975 se zmenšily o více než čtvrtinu. Vyplývá to z uveřejněné studie ve vědeckém časopise Science Advances, na kterou upozornila agentura AP.
20. 6. 2019|