TÉMA

Lední medvěd

Biologové objevili izolovanou skupinu ledních medvědů. Liší se od ostatní populace a stačí jí míň ledu

Lední medvědi bojují o přežití. Arktický mořský led, který potřebují k životu, jim mizí pod nohama. Vědci ale narazili v Grónsku na populaci těchto zvířat, která osídlila izolovanou „oázu“, jež jim nabízí jiné životní podmínky, než jaké běžně potřebují – včetně menšího množství ledu. Přesto zde přežívají. Biologové si ale nejsou jistí, zda tito predátoři opravdu prosperují, anebo se jen adaptovali – jsou totiž menší a mají méně mláďat než ostatní populace ledních medvědů.
20. 6. 2022|

Přírodovědci poprvé pozorovali, jak lední medvěd lovil v moři soba

Chování ledních medvědů se v poslední době mění. Zajímavým důkazem je první zdokumentovaná situace, kdy tento predátor pronásledoval v moři soba – a pak ho úspěšně ulovil.
4. 1. 2022|

Lední medvědi umí ovládat zbraně. Loví pomocí nich mrože, ukázal výzkum

Lední medvědi jsou sice v Arktidě vrcholovými predátory, přesto i oni narazí na kořist, na kterou nestačí. Jedním z takových zvířat je mrož –⁠ až 1300 kilogramů vážící savec vybavený obrovskými kly, téměř neproniknutelnou vrstvou tuku chránící tělo a tvrdou lebkou je pro ledního medvěda víc než důstojným protivníkem. Nová studie odhalila, že si někteří lední medvědi našli způsob, jak své šance zvýšit. Mrože ubijí kusem kamene nebo ledu.
1. 8. 2021|

Brněnská zoo už poslala do světa pět ledních medvíďat. Samice Cora se stala i dvojnásobnou babičkou

Lední medvědice Cora z brněnské zoo je už dvojnásobnou babičkou. Před několika dny se v Rusku narodilo mládě její dceři Kometě. Brněnská zoo se pyšní evropským unikátem, poslala do světa už 5 ledních medvíďat. Odchovat v zajetí tuto šelmu není jednoduché.
29. 12. 2020|

Brněnská zoo zrekonstruovala pavilon ledních medvědů. Cora si užívá nový bazén a vodopád

Zoo v Brně otevřela expozici lední medvědice Cory, kterou zrekonstruovala a rozšířila za více než dvanáct milionů korun. Zvětšila plochu i hloubku bazénu, novinkou je vybudovaný vodopád. Cora je v brněnské zoo zhruba dvacet let, za tu dobu vychovala pět medvíďat.
14. 9. 2020|

Lední medvědi se stále častěji mění v kanibaly, hlásí ruští vědci

Ruští vědci zaznamenávají v posledních letech stále více případů kanibalismu mezi ledními medvědy. Zda to souvisí pouze s klimatickými změnami, není podle Severcovova ústavu ekologie a evoluce jasné.
3. 3. 2020|
Změna klimatu

Ruská Nová země v pohotovosti. Odlehlý region čelí „invazi“ ledních medvědů

Ruské úřady vyhlásily nouzový stav na souostroví Nová země v Severním ledovém oceánu kvůli velkému množství ledních medvědů, kteří se objevili v obydlených oblastech. Zvířatům se už několikrát podařilo dostat do obytných i veřejných budov a došlo také k několika útokům, píše server BBC News.
10. 2. 2019|