TÉMA

Maratonský běh

Třiaosmdesátiletá maratonkyně chce vyběhnout i na pařížské olympiádě

Olympijské hry se příští rok vrátí do Paříže přesně po sto letech. Poprvé v historii budou na trase maratonu závodit také amatérští běžci. Postavit se na startovní čáru chce i třiaosmdesátiletá Barbara Humbertová. Francouzská prababička má na svém kontě už sedmapadesát uběhlých maratonů.
3. 5. 2023|

Po maratonu mělo 70 procent běžců poškozené srdce, ukázala studie IKEMu

Po maratonu mělo 70 procent běžců zapojených do studie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) poškozené srdce a zhruba čtvrtina ledviny, většinou ale dočasně. Výsledky testování kolem loňského pražského maratonu podle lékařů ukázaly, že amatérští závodníci často závodí nedostatečně připraveni, neznají svůj zdravotní stav, a mohou si tak přivodit těžké poškození zdraví.
5. 2. 2020|

Boty místo dopingu? Atletická asociace zkoumá model od Nike, který možná urychluje běžce

Nová běžecká obuv americké společnosti Nike slibuje zvýšení výkonu až o šest procent. Poté, co se model Vaporfly stal populárním i na světových soutěžích, se o něj ale začala zajímat i Mezinárodní asociace atletických federací. Chce rozhodnout, jestli vrcholoví sportovci smějí tyto boty dál nosit. Začali totiž podávat neobvykle dobré výkony. Podle expertů mohou být příčinou karbonová vlákna.
30. 1. 2020|

Maratonci jako ekologická katastrofa. Kelímky s vodou by mohly nahradit kapsle z mořských řas

Maratony ve světových metropolích jsou fenomén, kterého se účastní vždy desetitisíce běžců. Jsou však malou ekologickou katastrofou. Každý z oněch desetitisíců běžců musí cestou pít. Jen vloni bylo po londýnském maratonu přes pět tun odpadu – a další tři a půl tuny k recyklaci. S řešením se hlásí původně malý startup a jeho jedlé nápojové kapsle.
30. 4. 2019|
Hyde Park Civilizace

Při ultramaratonu na severním pólu mě hlídali muži s puškami, vzpomíná triatlonista Petr Vabroušek

Petr Vabroušek je přední světový triatlonista, který absolvoval 192 dlouhých „ironmanů“, stovky půlmaratonů a dalších extrémních závodů, jako jsou třeba maratony na obou pólech. Byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
25. 3. 2019|

Zamrzlé Lipno se čtvrtým rokem proměnilo v běžeckou dráhu maratonců

Uběhnout více než čtyřicet kilometrů, navíc po zamrzlé lipenské přehradě, tuhle výzvu vyslyšeli příznivci běžeckých závodů v extrémních podmínkách. Lipno Ice Marathon je jediný středoevropský maraton, jehož trasa vede po zamrzlé vodní hladině.
9. 2. 2019|