TÉMA

Lyžování

Velikonoce budou snad až příliš teplé. Někdy o svátcích ještě sněží, tentokrát má být přes dvacet stupňů

Velikonoce budou slunečné a teplé – snad až příliš. Meteorologové očekávají, že to budou jedny z nejteplejších svátků za posledních dvacet let, a to přesto, že jsou letos poměrně brzy. Teploty, které leckde vyšplhají nad dvacet stupňů Celsia, nejspíše potěší výletníky, ale již ne lyžaře. V provozu totiž zůstává už jen hrstka lyžařských středisek v Krkonoších a Jeseníkách. Meteorologové zároveň ve čtvrtek vydali pro část Česka výstrahu před silným větrem.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 11:58|

Při pádu laviny ve Střední Asii zemřeli tři Češi a jeden Slovák

Na hranicích Kyrgyzstánu a Kazachstánu zemřeli tři čeští občané po sesuvu laviny, prohlásila Mariana Wernerová z odboru komunikace českého ministerstva zahraničí. Agentury AFP a TASS předtím s odvoláním na kyrgyzské úřady informovaly o čtyřech českých obětech. Slovenské ministerstvo zahraničí později potvrdilo úmrtí jednoho Slováka při neštěstí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 21:07|

První turnus jarních prázdnin mohou završit teploty až přes deset stupňů. Návrat k průměru se čeká s dalším týdnem

Tento týden má být v Česku nadprůměrně teplý a v první polovině i větrný. Podle meteorologů by se měl stát nejteplejším obdobím v první dekádě února od roku 1931. V některých dnech budou odpolední maxima zřejmě až o deset stupňů nad dlouhodobým průměrem. Kvůli velké oblačnosti budou nejspíš také velmi teplé noci. Pršet, a na horách případně i sněžit, může hlavně ve středu a ve čtvrtek, kdy se přechodně ochladí, vyplývá z týdenní předpovědi ČHMÚ. V dalších třech týdnech by se ale podle dlouhodobého výhledu mělo ochladit.
6. 2. 2024|

Fluorové vosky na běžky by se měly úplně zakázat, doporučují čeští vědci

Čeští odborníci volají po tom, aby i rekreační běžci na lyžích používali bezfluorové vosky. Fluorované látky v dosud běžně užívaných voscích jsou nezničitelnými škodlivými chemikáliemi, které kontaminují cenné přírodní oblasti, uvedl Tomáš Cajthaml z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
18. 1. 2024|

Lyžařské kurzy zdražily. Část škol proto cenu tlačí dolů zkrácením pobytů

Spolu s růstem nákladů se letos opět navýšily ceny školních lyžařských kurzů. V průměru se zvedly asi o čtvrtinu, částka se pohybuje v rozmezí od zhruba 3500 do 8500 korun. Některé školy na zdražení reagují zkrácením kurzů. Zájem o ně mezi studenty přesto zůstává zhruba stejný.
12. 1. 2024|

Počasí slibuje příjemný zimní víkend. Jenže sníh je jen na malé části území

Mrazivé počasí by mělo během pátku polevit. Předpověď slibuje naopak příjemný zimní víkend s teplotami kolem nuly. Jenže sníh je jen na malé části území. Lidé, kteří se chtějí věnovat tradičním zimním aktivitám, jako třeba jízdě na běžkách, musí pečlivě vybírat lokality s nejlepšími podmínkami. Naopak příznivci sjezdového lyžování jsou na tom díky nízkým teplotám mnohem lépe.
11. 1. 2024|

Teplá zima zanechala Evropu suchou. Dopady budou horší než loni

Evropané zažili neobvykle teplé a suché zimní měsíce. Zatímco v lednu si lyžaři museli vystačit s umělým sněhem, nyní ve vodních nádržích předčasně klesá hladina vody. Francouzská geologická služba BRGM čeká horší léto, než jaké způsobilo loňské rekordní sucho. Hydroložka z geologické služby doplňuje, že některé centrální regiony Francie a okolí Paříže možná budou muset zavést restrikce na odběr vody. Dopadům sucha čelí i Španělsko a další země.
10. 5. 2023|

Průkopnické zlepšováky i Raškova medaile. Počátky lyžníků v Beskydech chtějí vrátit do sportu nadšení

Vzniku lyží a jednotlivých stylů lyžování se věnuje nová výstava Ostravského muzea. S počátky lyžníků v Beskydech, jak zní i název instalace, seznamují lyže všeho druhu, saně, historické fotografie i dobové pohlednice. Autoři připomínají také první propagátory lyžování, nechybí třeba trofeje a osobní předměty českých olympioniků. Přejí si, aby výstava v návštěvnících vzbudila nadšení, které se se sportem pojilo.
27. 2. 2023|

V horských obcích volilo více lidí, než kolik mají obyvatel. Vítězil tam Pavel

V některých horských obcích přišlo ke druhému kolu prezidentské volby i třikrát více lidí, než kolik v nich žije obyvatel. Podle oslovených obcí jsou za nárůstem zejména lyžaři a běžkaři, využili voličské průkazy. V horských střediscích vítězil Petr Pavel – ve Špindlerově Mlýně, kde se o tomto víkendu koná světový pohár v lyžování, získal téměř 88 procent hlasů, v Peci pod Sněžkou nebo Bedřichově mu dalo hlas okolo devadesáti procent voličů.
28. 1. 2023|

Policie na několik hodin uzavřela vjezd do Špindlerova Mlýna

Policie kolem půl třetí odpoledne opět povolila vjezd aut do Špindlerova Mlýna, kde se o víkendu koná světový pohár v lyžování. Středisko bylo od osmé hodiny ranní kvůli plným parkovištím uzavřeno. Výjimku pro vjezd do střediska měla jen vozidla s dříve vyřízeným povolením.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 15:10|

Češi se o jarních prázdninách chystají k moři i na hory. Teplo je láká víc

Až půl milionu Čechů letos plánuje jarní prázdniny v zahraničí, a to jak na horách, tak u moře. České televizi to potvrdila Asociace cestovních kanceláří i několik tuzemských cestovních kanceláří. Některé očekávají, že se zájem o jarní dovolenou v tomto termínu vrátí na úroveň před vypuknutím pandemie covidu-19. Češi o jarních prázdninách stále víc volí exotické destinace, nejčastěji je to Egypt nebo Spojené arabské emiráty. Za lyžováním pak rádi vyrážejí do Rakouska či Itálie.
11. 1. 2023|
Doporučujeme

Alpy mohou přijít o lyžování. Horské státy se snaží přizpůsobit

Změna klimatu s sebou v Evropě přináší menší nutnost topit. Vyšší teploty ale současně mají negativní dopad na lyžařský průmysl. V Alpách je podle současných studií jeho budoucnost neveselá.
2. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 17:45|

Silvestr je nejteplejší v historii měření. Ve středních Čechách a Praze bylo až 18,2 stupně

Přelom roku je letos mimořádně teplý. Leckde byl nejteplejší Silvestr v historii – rekordy nevydržely více než na dvou třetinách stanic, kde meteorologové měří teploty přes třicet let. Až osmnáctistupňovým maximům neodolal ani historický celorepublikový rekord pro poslední den roku, který byl z roku 1935. Oteplení doprovodil silný vítr. Na Sněžce naměřili meteorologové poryvy odpovídající síle orkánu, v části Slezska platí kvůli větru až do půlnoci výstraha. Protože také prší, je počasí velmi nepříznivé pro lyžaře. Některá střediska omezují provoz.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 17:16|

Při nedělním pádu laviny v Rakousku se zranili čtyři lidé. Nikdo se již nepohřešuje

Při nedělní lavině v západorakouské spolkové zemi Vorarlbersko se zranili čtyři lidi, z toho jeden vážně. Úřady v noci na pondělí oznámily, že už nikoho nepohřešují, uvedla agentura DPA. Záchranné jednotky v pondělí ale znovu do terénu vyrazily, aby definitivně potvrdily, že se pod lavinou nikdo nenachází. Kolem poledne záchranáři oznámili, že skutečně nikoho dalšího nenašli.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 12:50|

Horská služba staví další nové stanice, stávající už nestačí nebo jsou na špatném místě

Horská služba plánuje do roku 2024 otevřít ještě pět nových služeben. Další pak chtějí rekonstruovat. Nové centrální stanice se dočkají záchranáři v Krušných horách a Jeseníkách. Navíc v Jeseníkách vybudují dvě nové služebny u sjezdovek, které nahradí stávající malé kontejnery. V Orlických horách pak vznikne jedna úplně nová služebna. Podle hlavního náčelníka horské služby Reného Mašína se tím zlepší pracovní a hygienické podmínky a zkrátí se dojezdová vzdálenost k raněným.
13. 11. 2022|

Lyžařka se podle zástupců Krkonošského národního parku fotila v zakázané lokalitě. Hrozí jí pokuta

Krkonošský národní park (KRNAP) zahájil správní řízení s lyžařkou Sandrou Schützovou, donedávna českou reprezentantkou v běhu na lyžích. Podle fotografií, které sama zveřejnila na sociálních sítích, se zřejmě pohybovala v přísně střežené lokalitě v Obřím dole, kam je vstup podle zákona zakázaný. Lyžařka to popírá.
18. 5. 2022|

Češi o jarních prázdninách vyrazí na hory i k moři. Omikronu navzdory

Čechů, kteří se chystají na jarní prázdniny na hory nebo k moři, oproti loňsku výrazně přibylo – až o třicet procent. České televizi to sdělily největší cestovní kanceláře. Při nákupu zájezdů zákazníci volí odlišnou strategii než v minulých letech. Rezervují si je a platí až na poslední chvíli, a to kvůli nejistotě vyplývající z koronavirové situace. Nejčastějšími cíli jsou letos tuzemské hory a rakouské Alpy. Roste ale zájem i o exotiku – Egypt nebo Spojené arabské emiráty.
26. 1. 2022|

Na horách bude o víkendu sněžit, od západu se ale začne oteplovat

Zima se přehoupla do druhé poloviny, v nížinách ale sníh dále prakticky neleží a výraznější změnu neslibuje ani víkendová předpověď. Pro příznivce zimních sportů by se ovšem situace mohla zlepšit aspoň na horách, kde předpověď počasí očekává víkendové sněžení a další přírůstky bílé pokrývky.
20. 1. 2022|

Začala lyžařská sezona, turisté míří do hor. Střediska čekají na vládní opatření

V českých lyžařských areálech začíná hlavní sezona. Ožívají tak horské hotely, kterým ale provoz komplikují nejasná protiepidemická opatření na závěr roku. Na horách přespí nebo si zalyžují jen lidé s dokončeným očkováním nebo po prodělání nemoci. Mladistvým stačí i test PCR, v horských střediscích nicméně chybí mobilní odběrová místa. Covidová omezení musí dodržovat návštěvníci středisek také v zahraničí.
19. 12. 2021|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

Minimální mzda vzroste v příštím roce o tisíc korun měsíčně, rozhodla vláda

Kabinet odsouhlasil, že minimální mzda v příštím roce vzroste o tisíc korun měsíčně na 16 200 korun. Zároveň schválil návrh ministerstva zdravotnictví, aby se od 22. listopadu neuznávaly na hromadných akcích nad tisíc osob antigenní testy na koronavirus, a s ohledem na krach Bohemia Energy opětovně poslal do Poslanecké sněmovny zákon o hromadných žalobách.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 15:14|

Lanovky jedou na Ještěd nebo Šerák. Na Červenohorském sedle se lyžuje

Po několika měsících nucené odstávky se v pondělí otevřela lanovka z Ramzové na Šerák v Jeseníkách. Lidé se nyní dostanou lanovkou například i na Ještěd. Na Červenohorském sedle spustili i vleky pro lyžaře. Ti mají k dispozici modrou sjezdovku, na které leží zhruba třicet centimetrů sněhu. O víkendu se má spustit také lanovka v Koutech nad Desnou.
10. 5. 2021|

Lidé bobovali na Petříně, strážníci je bez pokuty vykázali. Hřib chce změnit vyhlášku

Pražští strážníci v úterý vykázali z Petřína lidi, kteří tam sáňkovali, jezdili na bobech či lyžovali. Městská vyhláška to zakazuje v zeleni, která je součástí parků či zahrad. Pokuty strážníci nerozdávali a vše řešili domluvou, uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová. Vedení Prahy chce vyhlášku změnit a zabránit tak, aby strážníci lidi vyháněli, sdělil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 17:13|

Skiareály vybízí lidi k odchodu. Pravomoce na jejich vykázání ale nemají, tvrdí střediska

V lyžařských střediscích v Česku od soboty nepojedou ani vleky, které dosud mohly převážet alespoň pěší turisty a běžkaře. Někteří provozovatelé se kvůli tomu obávají přílišného množství lidí na svazích. Kapacity ani pravomoci vyhánět je ze sjezdovek ale nemají. Informovali o tom provozovatelé skiareálů. Lidé podle nich mohou sjezdovky zničit nebo se na nich zranit. Příjezd rekreantů do skiareálů vláda v rámci protikoronavirových opatření nezakázala.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 17:06|