TÉMA

Pláž

Zákaz pohybu bez oblečení a pokuta za tvrdý alkohol na pláži. Chorvatské letovisko zpřísňuje pravidla

Chorvatské letovisko Pula se připravuje na další letní sezonu. Vedle renovací areálů či výstavby nových rekreačních středisek chystá region i novou restrikci – na veřejnosti bude platit zákaz pohybu bez oblečení, lidé se budou muset pohybovat v plavkách, nejvýše nahoře bez. Pula není jediným středomořským letoviskem, které toto omezení zavádí nebo zavedla.
2. 12. 2023|

Izraelcům se přiblížilo bezvízové cestování do USA. Výhodu budou mít i někteří Palestinci

Izraelci by mohli už letos začít bezvízově cestovat do Spojených států. Vedlejším produktem vyjednávání je i snazší cestování pro desítky tisíc Palestinců, kteří mají kromě palestinského i americké občanství. Ti měli dosud omezenou možnost vstoupit do Izraele, do světa tak museli cestovat skrz složité procedury přes Jordánsko.
17. 9. 2023|

Drony ukazují žraloky jako nikdy předtím. Včetně toho, jak blízko lidí se pohybují

Rozmach fotografování pomocí dronů pomohl vrhnout nové světlo na temný oceán a setkání lidí se žraloky, kteří jsou blíže, než si myslíme. O tajuplném životě těchto vrcholových predátorů, který pomáhají odhalit snímky z ptačí perspektivy, napsal server BBC News.
26. 7. 2023|

Před plameny prchali pěšky dlouhé kilometry. Češi popisují útěk na Rhodosu

Požáry na řeckém ostrově Rhodos vyhnaly z domovů a hotelů na dvacet tisíc lidí. Někteří Češi popisují dramatický útěk, při kterém si nestihli vzít ani doklady. Turisté si stěžují na chaos a nedostatečnou komunikaci ze strany cestovních kanceláří. Někteří našli náhradní ubytování v hotelech, evakuačních centrech nebo přímo v řeckých domácnostech. Situace je podle velvyslance vážná. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy na ostrově k registraci do systému Drozd.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 18:16|

V Českých Budějovicích funguje nový volnočasový areál. Nabízí přírodní pláž

V Českých Budějovicích zahájil provoz nový volnočasový areál s přírodní pláží na levém břehu Vltavy, za křižovatkou Diamant. Nabízí dětská hřiště, mola, restaurace, kavárnu, pódium pro představení nebo kurty na plážový volejbal. Stavba za 55 milionů korun trvala přibližně dva měsíce. Uvedli to zástupci vedení města.
12. 7. 2023|

Česká turistka zemřela v Řecku na pláži. Na sanitku čekala necelou hodinu, tvrdí tisk

Česká turistka zkolabovala a zemřela na pláži na řeckém ostrově Thasos poté, co čekala zhruba 50 minut na příjezd záchranky. Píše o tom řecký tisk. Úmrtí vyvolalo kritiku odborů i levicové opozice, podle které za špatné fungování záchranné služby mohou škrty ve zdravotnictví. Na celém ostrově, který je v létě vyhledávanou turistickou destinací, je podle tisku v provozu jen jedna sanitka.
27. 6. 2023|

Opavský fotograf Horálek počtyřicáté vyhrál prestižní ocenění snímek dne NASA

Když v červenci roku 2014 NASA vydala českému astronomovi Petru Horálkovi první astronomický snímek dne, nemohl tehdy ještě vědec z Fyzikálního ústavu v Opavě tušit, že o necelých devět let později bude nositelem tohoto ohodnocení rovnou čtyřicetkrát. Nejnovější úspěšná fotka je z pláže ostrova v Indickém oceánu.
29. 5. 2023|

K Floridě míří obrovská chaluhová skvrna, je největší v dějinách pozorování

Na hladině Atlantského oceánu se letos podle expertů vytvořila rekordně velká masa mořských řas, které by v létě mohly zavalit pláže amerického státu Florida. Pás nahnědlých rostlin o šířce okolo 8800 kilometrů míří do Mexického zálivu a už nyní znepříjemňuje pobyt na mexických plážích. Příčina masivního rozmnožení chaluh není zcela jasná, vědci podle médií spekulují o vlivu klimatické změny nebo znečištění.
20. 3. 2023|

Oceán vyplavil v Japonsku železnou kouli, úřady neznají její původ

V japonském pobřežním městě Hamamacu vyplavil oceán na pláž železnou kouli o průměru jeden a půl metru. Úřady uklidnily obyvatele, že se nejedná o výbušné zařízení, účel předmětu ale neznají.
22. 2. 2023|

Eroze poškozuje pláže. Vědci prozkoumali snímky za 38 let, aby popsali dění v Pacifiku

Australský tým vědců poprvé zkombinoval algoritmy strojového učení s družicovými snímky světových pobřeží, aby dokázal popsat, jak přímořské regiony od Austrálie po Kalifornii ovlivňují fáze El Niño a La Niña. Podle všeho písek na plážích přesypávají z východu na západ a zpět jako v přesýpacích hodinách; studium písečné eroze může sloužit i pro přípravu na změny klimatu.
15. 2. 2023|

Viry se dokáží přichytit na mikroplastech. Díky tomu přežijí déle

Mikroplasty představují podle nových výzkumů ještě větší riziko, než se zdálo. Tým britských vědců dokázal, že se jich přidržují viry schopné způsobovat lidem vážné nemoci.
15. 9. 2022|

Roste počet stížností na cestovní kanceláře i na zpožděné lety. Lidé se mohou domoci odškodného

S nárůstem počtu dovolených a odjezdy do ciziny během léta rostou i počty stížností na cestovní kanceláře. Podle zjištění ČT měli někteří lidé problém reklamovat pobyt poté, co úřady v egyptské zátoce Sahl Hasheesh uzavřely pláže po útoku žraloka. Cestování také momentálně komplikují přetížená letiště po celé Evropě.
17. 7. 2022|

Kypr, Rakousko či Řecko mají nejčistší vodu ke koupání v EU

Z výroční zprávy o vodách ke koupání vyplývá, že v roce 2020 splňovalo téměř 83 % evropských lokalit ke koupání ty nejpřísnější normy Evropské unie, které zajišťují výbornou kvalitu vody. Poslední posouzení, které vypracovala Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) ve spolupráci s Evropskou komisí, vychází z monitorování 22 276 lokalit v celé Evropě. Nejčistší vodu na koupání má ze zemí Evropské unie Kypr, za ním skončily Rakousko, Řecko a Malta.
2. 6. 2021|

Pátrání po viníkovi rozsáhlého znečištění břehů v Izraeli je zatím bez výsledků

Izrael rozšířil pátrání po lodi, z níž před několika dny nedaleko jeho břehů unikla ropná látka a znečistila pláže od jižního Libanonu až po jih Izraele. Původně byl v podezření řecký ropný tanker Minerva Helen, na nějž Izrael poslal vyšetřovací tým. Ministerstvo ochrany životního prostředí ale oznámilo, že tato loď za ekologickou zkázu odpovědná není.
28. 2. 2021|

Izraelský soud zakázal šíření informací o úniku ropy. Pobřeží budou čistit tisíce dobrovolníků

Izraelský soud vydal zákaz publikovat informace o vyšetřování úniku ropy, která zamořila pobřeží Středozemního moře od jižního Libanonu po jih židovského státu. Izraelská média hovoří o nejhorším znečištění moře za několik desítek let. V pondělí o tom informovalo izraelské ministerstvo životního prostředí, podle nějž má vyšetřování mezinárodní charakter. Do čištění pobřeží se mají zároveň zapojit tisíce dobrovolníků.
22. 2. 2021Aktualizováno22. 2. 2021, 18:55|

Desítky kilometrů izraelského pobřeží zamořila ropa. Viník se hledá

Na 160 kilometrů izraelského pobřeží zamořily tento týden zbytky ropy, která vytekla asi před týdnem ze zatím nezjištěného plavidla ve východním Středomoří. Podle místních expertů jde o jednu z nejhorších ekologických katastrof tohoto druhu v Izraeli za několik desetiletí.
21. 2. 2021|

Falklandy se po téměř čtyřiceti letech zbavily nášlapných min. Souostroví vyčistilo i poslední kout

Uplynulý víkend se stal zlomem pro obyvatele britského Falklandského souostroví v jižním Atlantiku. Lidé slavili odstranění posledních z celkových dvaceti tisíc nášlapných min, které tam zůstaly z roku 1982 po válce s Argentinou. Obyvatelům Falkland se tak otevřel poslední nedostupný kout jejich vlasti, kde doposud hrozilo nebezpečí vážného zranění nebo dokonce smrti.
17. 11. 2020|

V Polsku přibývá počet nakažených koronavirem, pláže jsou přesto plné

Polsko v posledních dnech a týdnech zaznamenává vysoké přírůstky nakažených koronavirem. Například v pátek přibylo 903 nových případů, což je dosud nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. V přímořských okresech na severu Polska jsou ale pláže stále plné.
22. 8. 2020|

30 let zpět: Monokiny jsou tady

Plavky monokiny se staly součástí letního šatníku mnohých žen. K dostání tehdy byly dva typy. Jak takové monokiny z roku 1990 vypadaly, představuje reportáž Aktualit.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
1. 8. 2020|

Prázdné turecké pláže obsadily želvy. Karety si vytvořily tisíce hnízd, obvykle je plaší světla hotelů

Na vyprázdněných tureckých plážích se dobře daří želvám karetám. Obvykle je odtud vyhánějí všudypřítomná světla hotelů a množství lidí. Ti však kvůli pandemii koronaviru zdaleka nepřijeli v takových počtech jako obvykle, zabírají jen málo místa a prázdné hotely nemusí svítit. Nahradila je hnízda, kam želvy kladou vejce.
5. 7. 2020|

Plasty vydrží v oceánu víc než tisíc let, ukázal výzkum kostiček dětské stavebnice

Ve světových oceánech plavou miliony malých plastových kostiček známé stavebnice LEGO – a tyto hračky, z nichž se staly škodliviny, nikam v dohledné době nezmizí. Nový výzkum, o kterém informoval zpravodajský server Science Alert, zjistil, že klasickým kostičkám LEGO může trvat 100 až 1300 let, než se v moři zcela rozloží – podle složení plastu a mořských podmínek, jimž jsou vystaveny.
1. 4. 2020|

Od začátku roku zemřelo ve Francii přes 600 delfínů. Většina kvůli rybářům

Už téměř sedm set mrtvých delfínů letos vyplavily vody Atlantického oceánu na francouzské pobřeží. Devadesát pět procent všech uhynulých kusů, které vědci ohledali, nese známky toho, že se kytovci stali obětí intenzivního rybolovu, informoval list Le Monde.
4. 3. 2020|
Doporučujeme

Do Ománu v dramatické době íránské krize, záplav a úmrtí sultána. Nadchne obří kaňon i pouštní bobování

Symbol regionální stability, ale také moderní a tolerantní stát. Omán se nachází v neklidné oblasti, sám však láká turisty na svou vstřícnou tvář. Nabízí toho opravdu hodně – obří kaňon, duny, jezírka ke koupání, stovky pevností či nové mešity s nádhernými zahradami. Do této blízkovýchodní země jsme se vydali začátkem roku autem po vlastní ose z emirátů. Pozitivní dojem z Ománu nám nakonec nezkazila krize kolem Íránu, nejistota ohledně vývoje po úmrtí dlouhodoletého vládce ani náhlé záplavy.
2. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 09:20|

Ulovit polární záři, projít se po „karibské“ pláži. Magické Lofoty a nedotčená Senja jsou ráj severu

Minimum turistů, rozeklané hory a čisté moře. To vše nabízejí severonorské Lofoty a Senja, magické ostrovy za polárním kruhem, které uhranou nedotčenou přírodou. Na road trip do severského ráje se autorka vydala hlavně kvůli túrám s neuvěřitelnými panoramaty, ale také tajuplné polární záři. A zadařilo se.
20. 9. 2019Aktualizováno20. 9. 2019, 16:26|