TÉMA

Výuka

Bek chce dostat do škol více absolventů učitelství. K praxím fakulty nepřistupují jednotně

Studenti učitelství budou mít více hodin praxe, schválilo to ministerstvo školství. Očekává, že pomohou absolventy udržet v oboru. Fakulty teď k praxím nepřistupují jednotně. Na některých z nich se může dotace hodin ve školách i zdvojnásobit.
17. 4. 2024|

Vláda schválila snížení maximálního objemu výuky hrazené státem

Vláda schválila snížení maximálního počtu hodin výuky hrazeného ze státního rozpočtu pro základní a střední školy o pět procent, uvedl na středeční tiskové konferenci ministr školství Mikuláš Bek (STAN). V některých školách se tak od začátku nového školního roku sníží počet úvazků učitelů, které platí stát. Snížení maxima se podle ministerstva školství dotkne necelé třetiny základních škol a asi desetiny středních škol. Úprava se netýká dvoutřídních škol. Vláda také formálně ukončila veškeré práce na přípravě průmyslového parku v Líních u Plzně, kde automobilka Volkswagen (VW) zvažovala vytvoření továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 15:49|

Začínají zápisy do prvních tříd, některé školy prověří trvalý pobyt žáků

Začínají zápisy do prvních tříd základních škol. Konat se budou po celý duben, konkrétní termíny jsou v gesci ředitelů jednotlivých škol. Ministerstvo školství počítá, že letos by k nim mohlo přijít na 150 tisíc dětí. Ve výjimečných případech pak rodiče mohou zapsat i dítě, které by do školy nastupovalo v pěti letech. Některé školy se i letos zaměří na omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol, které si vybrali.
2. 4. 2024|

Žádné neočkované dítě proti černému kašli nebude vyřazeno z výuky, říká Svrčinová. Chlíbek mluví o „kličkované“

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová trvá na tom, že žádné dítě neočkované proti černému kašli nebude vyřazeno z výuky ve škole. Podle epidemiologa Romana Chlíbka se tím ale příslušná vyhláška ohýbá, vyřazení neočkovaného dítěte je podle něj naopak základní opatření. Svrčinová a Chlíbek byli hosty pořadu 90' ČT24.
19. 3. 2024|

Hasiči v Ostrově zasahovali u úniku chloru ze školního bazénu

Hasiči v protichemických oblecích zasahovali u úniku chloru v základní škole v Masarykově ulici v Ostrově na Karlovarsku. Látka zamořila technickou místnost plaveckého bazénu, jeho správce se nadýchal chemikálií a záchranáři ho převezli do nemocnice. Výuka v té době byla ve třídách ve vedlejší budově, žáky a učitele tak nebylo nutné evakuovat.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:46|

Před dvěma lety Žeňa do školy v Česku nechtěl, teď už ukrajinský hoch zvládá češtinu bez problémů

Přes 40 tisíc uprchlíků žije dva roky po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu na území Jihomoravského kraje se statutem dočasné ochrany. Ve Zlínském kraji je to podle údajů ministerstva vnitra zhruba jedenáct a půl tisíce lidí. Větší část příchozích, kteří v obou krajích zůstali, tvoří ženy a děti. Právě ty si musely ve školách zvykat na nové kamarády a neznámý jazyk.
23. 2. 2024|

Filozofická fakulta UK se vrací k běžné výuce, začal letní semestr

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy začal letní semestr. Po prosincové tragédii, při které střelec v sídle fakulty zabil 14 lidí, poté i sebe a dalších 25 lidí zranil, se studenti a zaměstnanci vrací k akademickému životu v hlavní budově instituce. Budova na náměstí Jana Palacha se bude využívat s výjimkou čtvrtého patra, které zůstává uzavřené. Příchozí mohou využít služeb krizových interventů a škola také posílila ochrannou službu v budově. Informovala o tom proděkanka FF UK pro vnější vztahy a další vzdělávání Michaela Slussareff.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:37|

První studenti prošli v rámci volitelného předmětu vojenským výcvikem. Vysoké školy jim za to nově dávají kredity

První studenti Karlovy univerzity (UK) a vysoké školy CEVRO získali kredity za vojenský výcvik v aktivních zálohách. Předmět si mohli zájemci obou škol letos na podzim zapsat poprvé. Využilo toho několik desítek z nich. Vstřícný přístup škol jim má pomoci skloubit studium s praxí u Armády ČR a motivovat další studenty k zapojení do dobrovolné branné povinnosti. S armádou spolupracují také další vysoké školy.
17. 2. 2024|

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy se za necelé dva týdny vrátí k běžnému režimu. Čtvrté patro zůstane uzavřené

Od 19. února se Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) vrací k běžnému výukovému režimu. Učit se bude většina předmětů, a to i v hlavní budově, kde došlo nedávno ke střelbě. České televizi to potvrdila proděkanka FF UK pro vnější vztahy a další vzdělávání Michaela Slussareff.
9. 2. 2024|

Vnitro seznámilo Bezpečnostní radu státu se 33 novými opatřeními v souvislosti se střelbou na filozofické fakultě

Ministerstvo vnitra představilo Bezpečnostní radě státu (BRS) 33 opatření v souvislosti se střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Týkají se policie, hasičů, resortu zdravotnictví či ministerstva školství, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Pro fakultu, kde střelec v prosinci zabil čtrnáct lidí a dalších 25 lidí zranil, připravil resort školství dvacet milionů korun. Jednání se zúčastnil i prezident Petr Pavel.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 21:54|

Školství dostane o čtyři miliardy korun víc. Ve středu vláda schválila polovinu

Kabinet Petra Fialy (ODS) na středečním zasedání schválil uvolnění dvou miliard korun z vládní rozpočtové rezervy do rozpočtu ministerstva školství. Další opatření v témže objemu připraví v příštích měsících, pravděpodobně peníze budou vyčleněny také z všeobecné pokladní správy. Na tiskové konferenci to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) už dopoledne oznámil, že vláda v souladu s předchozími politickými dohodami rozhodla o posílení rozpočtu resortu o čtyři miliardy.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 16:08|

V polovině školního roku se žáci musí stěhovat z budovy na Královopolské v Brně. Výuku znemožňuje stavba v sousedství

Na 150 žáků a tři desítky zaměstnanců brněnské školy Labyrinth se v těchto dnech stěhují do nových prostor. Důvodem přesunu uprostřed školního roku je nadlimitní hluk, zvýšená hladina CO2 ve třídách i snížení počtu únikových cest v souvislosti se stavbou v těsné blízkosti soukromé školy. Nájem na budovu v Králově Poli podepsala škola se společností Královopolská 139 B&C na deset let, stěhuje se z ní po roce a půl. Zástupce společnosti s kritikou nesouhlasí.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:38|

Církevní fond v Polsku skončí. Nová vláda chce i omezení náboženství ve školách

Nová polská vláda chce přísnější odluku církve od státu. Zlikvidovat hodlá církevní fond, který nahradí daňovými odpisy. Duchovní se obávají, že přijdou o část peněz na provoz. Zemi, v níž rychle ubývá věřících, čeká i omezení výuky náboženství na základních školách.
20. 1. 2024|

Letní semestr na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy začne podle plánu, řekla děkanka

Letní semestr začne na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 19. února, tedy podle původního harmonogramu. Výuka se bude odehrávat i v budově, kde útočil střelec. Nicméně po celou dobu zůstane zavřené čtvrté patro budovy, které útok nejvíc poškodil. Děkanka fakulty Eva Lehečková předpokládá, že kvůli opravám bude v novém semestru menší část výuky probíhat on-line nebo v náhradních prostorách.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 14:04|

Policie zesiluje ochranu škol a jiných „měkkých cílů“

Policie po celém Česku přijala preventivní opatření v návaznosti na čtvrteční útok na pražské filozofické fakultě. Budou zaměřená na školy a další takzvané měkké cíle. O konkrétní hrozbě ale policie nemá žádné informace. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) opatření potrvají minimálně do 1. ledna. S policií spolupracuje také Bezpečnostní informační služba a to i přesto, že jde o kriminální čin, který nepatří do její působnosti. Za klíčové označuje důvěru ve stát a semknutí společnosti, uvedla na síti X.
22. 12. 2023Aktualizováno23. 12. 2023, 08:25|

Střední školy se s Bekem dohodly na snížení maximálního počtu hodin financovaných z rozpočtu státu

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se shodl s odboráři a zástupci školských organizací na snížení maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu na 95 procent stávajícího maxima ve středních školách. Stejné snížení navrhuje ministr i pro základní školy, ale o tom bude dál jednat, schůzka k tématu má proběhnout 4. ledna. V původním návrhu počítalo ministerstvo se snížením počtu hodin na 85 procent stávajícího maxima u středních škol a 94 procent u škol základních. Po polovině ledna plánuje Bek pokračovat i v debatě o nepedagogických pracovnících.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 20:05|

Více než polovina škol se podle odborů zapojí do stávky. Fiala pro to nevidí důvod

Do pondělní stávky se v různé míře zapojí více než polovina základních a středních škol v Česku. Některé budou zavřené, jiné budou fungovat v omezeném režimu, uvedla mluvčí školských odborů Jana Kašparová. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že stávce ve školství, kde vláda meziročně zvyšuje rozpočet a učitelům garantuje plat na 130 procentech průměrné mzdy, nerozumí. Školské odbory vyhlásily celodenní výstražnou stávku základních, středních a mateřských škol na pondělí 27. listopadu.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 21:33|

Ústavní soud vyhověl stížnosti na pandemické omezení pro žáky. Poprvé rozhodoval předseda Baxa

Nejvyšší správní soud (NSS) se musí znovu zabývat návrhem na zpětné vyslovení nezákonnosti pandemického opatření z dubna 2021, které podmiňovalo účast na školní výuce negativním testem na covid-19, případně očkováním nebo prodělanou nemocí. Ústavní soud (ÚS) ve středu podruhé vyhověl stížnosti podané jménem dětí, které nemoc prodělaly a měly laboratorně potvrzené protilátky. Sporné opatření ale výjimku pro lidi s protilátkami neobsahovalo, děti se tak musely dvakrát týdně testovat.
8. 11. 2023|

Dvě třetiny učitelů se nezabývají moderními dějinami. Žáci by se jim chtěli věnovat více

Výuka moderních dějin v českých školách je podle většiny žáků základních a středních škol nedostatečná a chtěli by na ni mít více času. Asi sedmdesát procent dětí uvedlo, že jim dějepis pomáhá porozumět dění ve světě. O nejnovější historii a soudobých problémech ale nepředávají vědomosti dvě třetiny učitelů dějepisu. V testu z moderních dějin uspěla necelá polovina studentů prvního ročníku středních škol, řekl ústřední školní inspektor České školní inspekce (ČŠI) Tomáš Zatloukal.
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 23:04|

Uniklá látka na kroměřížském gymnáziu byla kyselina salicylová. Policisté věc prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti

Sypká chemická látka, která unikla v pondělí ve sklepě budovy kroměřížského gymnázia, byla kyselina salicylová, informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Látka se používá například při léčbě akné. Policie únik chemikálií prošetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Ze školy se kvůli incidentu v pondělí dopoledne evakuovalo zhruba šest set lidí, nikdo není zraněný.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 17:30|

Češi jsou jedničky v podceňování, říká učitel angličtiny Bronislav Sobotka. Výuka jazyků se podle něj zlepšuje

Češi jsou jedničky v podceňování, uvedl učitel anglického jazyka Bronislav Sobotka, který nyní vydal knihu 365 nejčastějších chyb v angličtině. Dodal, že se lidé často stydí mluvit. To pramení už z výuky angličtiny, kdy jsou podle něj někteří učitelé chybami posedlí.
24. 9. 2023|

Žáci usedli do lavic ve stavebních kontejnerech i na bývalé jezuitské koleji

Po dvou měsících volna v pondělí žáci opět usedli do lavic. Někteří přicházeli do nově postavených základních škol – podle ministerstva školství jich proti loňsku přibylo kolem dvaceti. Neobvyklou výukou na neobvyklém místě zahájili školní rok například v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku. Rekonstrukci tříd tam nedávno zkomplikovaly bouřky a přívalové deště. Žáci se tak učí ve stavebních kontejnerech. Studenti litoměřického Gymnázia Josefa Jungmanna zase dočasně usedli do lavic v bývalé jezuitské koleji.
4. 9. 2023|

Školy na Floridě mají nově učit, že otroctví bylo pro podrobené lidi i přínosem. DeSantis čelí ostré kritice

Guvernér Floridy a jeden z uchazečů o republikánskou nominaci na prezidentského kandidáta Ron DeSantis čelí ostré kritice vlády i části republikánů za to, jak jeho stát upravil školní osnovy. Nově se totiž má ve výuce vyzdvihovat to, že si otroci v rámci nucených prací osvojili řadu dovedností a řemesel.
29. 7. 2023|

Škole v Trutnově hrozí kvůli narušené statice demolice

Studenti Střední školy hotelnictví v Trutnově se od září zřejmě budou muset učit v jiných prostorách. Při prázdninové rekonstrukci školy se totiž zřítila nosná stěna jedné z budov. Podle statika je teď celý objekt v havarijním stavu. Dokonce to vypadá, že se bude muset škola zbourat. Vedení školy už proto shání pro studenty náhradní prostory. Špatně je na tom i škola v Prušánkách u Hodonína, praská tam zdivo, opravy se ale chystají až příští rok.
20. 7. 2023|