TÉMA

Čaj

Srí Lanka chce být první „bio zemí“. Ambiciózní plán může přitížit hladovějícímu obyvatelstvu

Srí Lanka se chce stát první zemí na světě, která bude pěstovat pouze biopotraviny. Prezident Radžapaksa na začátku roku proto zakázal používání chemických hnojiv. To kritizuje část zemědělců, mezi nimi třeba výrobci čaje. Navíc to vyvolává obavy z katastrofy širších rozměrů, která může zemi zmítané hospodářskou krizí ještě přitížit.
4. 9. 2021|

Stoupající cena bylinek zdražuje čaje, alkohol, i další výrobky. Je málo sběračů, nepomáhá ani počasí

V Česku stoupá cena bylinek i výrobků z nich. Ovlivňuje ji nedostatek sběračů, brigádníků i počasí. Například Leros přiznává během posledního roku nárůst cen zhruba o 20 procent. Ořechovka nebo absint zdraží podle lihovaru Žufánek zhruba o deset procent.
12. 7. 2021|

Prodávala čaje na hubnutí. Za podvody na internetu byla žena třikrát odsouzená, přesto se k nim vracela

Zlínští kriminalisté obvinili třiatřicetiletou ženu ze severní Moravy kvůli rozsáhlým podvodům na internetu. Pod různými jmény podle nich prodávala na sociální síti červené čaje podporující hubnutí, které však po zaplacení zájemcům nedodala. V případě odsouzení jí hrozí až pětileté vězení. Podvedených lidí jsou podle kriminalistů stovky, způsobená škoda je v řádu stovek tisíc korun.
1. 3. 2021|

Inspekce stopla čaj z Číny. Čtyřikrát přesahoval limit pro pesticidy

Díky spolupráci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a celníků se podařilo zachytit zásilku čaje z Číny, v němž byl čtyřikrát překročen limit pro přítomnost pesticidů. Zboží se nedostalo na český trh, potenciální zákazníci tedy nebyli ohroženi.
1. 11. 2019|

Na indických čajových plantážích jde o život. Pracují tam i ženy v pokročilém stupni těhotenství

Těhotné ženy riskují život, aby dodaly lidem čaj, uvádí americká televize CNN v reportáži z plantáží v indickém státě Ásám. V horku a silných deštích tam pracují třeba i ženy v pokročilém stupni těhotenství. Mnohdy jsou navíc odříznuté od lékařské péče a pod hrozbou trestů, pokud nesplní plán.
10. 2. 2019|