TÉMA

Ženy

„Takový obrázek bych českým ženám nepřála.“ Političky z mladých lidovců i Pirátů hodnotily kontroverzní grafiku

Rodina i kariéra už nejsou tabu. Tak zní hlavní slogan kampaně lidovců, který sklidil na začátku týdne kritiku. Hlavním problémem byla podoba vizuálu zobrazující ženu v domácnosti, která zároveň pracuje. Předsedkyně Mladých lidovců Helena Martinková tvrdí, že je třeba se spíš podívat na to, co se ve sladění rodiny a kariéry daří naplňovat. Předsedkyně rady Mladého Pirátstva Kateřina Stojanová uvedla, že tématem je motivace zaměstnavatelů, aby poskytovali flexibilní úvazky. Političky to uvedly v pořadu 90' ČT24.
8. 3. 2024|

Stovky žen trpí dlouhodobými bolestmi pánve, v Praze vzniklo specializované lékařské centrum

Stovky žen podle odborníků z pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) trpí bolestmi pánve, na které obvykle nezabírají běžné léky na bolest. Lékaři často příčinu hledají dlouho, ženy podstupují někdy zbytečné operace nebo návštěvu psychiatra. VFN proto vytvořila na Klinice gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a VFN specializované centrum, o kterém ve středu informovala.
21. 2. 2024|

Evropská směrnice počítá se třetinou žen ve vedení velkých firem. V Česku se to má týkat jen pěti společností

Alespoň se třetinou žen ve vedení velkých společností počítá návrh zákona, který je teď v připomínkovém řízení. Reaguje na loni vydanou evropskou směrnici, zavádí ji ale v minimálním rozsahu. Vztahovat se tak má pouze na pět firem v tuzemsku.
6. 2. 2024|

Útoků kyselinou na světě přibývá. Kampaň upozorňuje na odpovědnost textilního průmyslu

Po světě, zejména v Asii, ale i v Evropě, přibývá útoků kyselinou sírovou a dalšími žíravinami. Obětmi jsou zpravidla ženy. V Asii se tyto útoky často odehrávají v oblastech s rozšířeným textilním průmyslem, který žíraviny při výrobě používá. Nová kampaň má firmy přesvědčit, aby své sklady zabezpečily.
26. 1. 2024|

Desetitisíce Rusek orodují za návrat svých mužů z války proti Ukrajině. Panují obavy z další mobilizace

V Rusku roste počet žen, které žádají návrat svých mobilizovaných mužů z války na Ukrajině. Hnutí s názvem Cesta domů na sociální síti Telegram v současnosti aktivně podporuje skoro čtyřicet tisíc manželek a matek povolaných vojáků. Ti narukovali loni v září, kdy ruský vládce Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Celkem muselo obléct vojenskou uniformu 318 tisíc Rusů.
19. 1. 2024|

Izrael poprvé nasadil do bojů v Pásmu Gazy ženy, v armádě jich chce sloužit čím dál víc

V izraelské armádě padl další milník. Země vůbec poprvé nasadila do přímých bojů v Pásmu Gazy ženy. Čím dál víc jich chce pokračovat i po povinném výcviku. Na starost mají stále důležitější úkoly, třeba ostrahu citlivých hranic.
23. 12. 2023|

Nejvíce dárců se objeví před Vánoci. Peníze neposílejte naslepo, radí odborníci

V předvánočním čase jsou lidé nejvíce štědří. Podle Fóra dárců podporují hlavně zavedené charitativní sbírky. Loni na veřejně prospěšné účely darovali přes patnáct miliard korun. Menší zájem teď evidují organizace v regionech.
11. 12. 2023|

Vláda chystá změny ve výchovném. Příspěvky za děti plánuje budoucím seniorům snižovat

Po necelém roce platnosti vládní strany plánují změny ve výchovném, tedy příspěvku ve výši pěti set korun k důchodu navíc za každé dítě. Po roce 2027 navrhují u nových seniorů částku na první dvě děti snížit a taky upravit způsob vyměřování příplatku. Naopak vyšší kompenzaci podle koalice potřebují lidé, kteří se v ekonomicky aktivním věku starali o nemohoucí příbuzné.
10. 12. 2023|

Policie navrhla obžalovat muže obviněného z napadení Ukrajinek v Plasích

Policisté navrhli obžalovat muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. České televizi to řekla mluvčí plzeňské policie Michaela Raindlová. Podle informací médií se muž žen zeptal, zda jsou z Ukrajiny, a poté je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly opilé ženy, které mu překážely při skládání pouťové atrakce. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.
23. 11. 2023|

Co je to koule a co si vzít s sebou za mříže? Trestankyním pomáhá nové instruktážní video

Ženám odsouzeným k odnětí svobody pomůže při nástupu do vězení nové instruktážní video. Devítiminutová nahrávka, kterou na konferenci v Praze představila nezisková organizace Rubikon Centrum, ženám srozumitelně vysvětluje, co je za mřížemi čeká. Vězeňská služba vzkázala, že bude video používat jako podpůrný nástroj k předávání informací odsouzeným. V českých věznicích tvoří ženy 8,6 procenta z celkového počtu vězňů, což je čtvrtý nejvyšší poměr v EU.
9. 11. 2023|

Nobelovu cenu za ekonomii obdržela Claudia Goldinová. Zkoumala uplatnění žen na trhu práce

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získala Američanka Claudia Goldinová za prohloubení znalostí o uplatnění žen na trhu práce. Je teprve třetí ženou, která na toto ocenění dosáhla.
9. 10. 2023|

Válka nahnala některé Ukrajinky do dolů. Horníci museli odejít bojovat s Rusy

Ukrajina povolala do zbraně velké množství mužů, kteří teď chybí v civilních povoláních. Na jejich místa proto nastupují ženy. Platí to i v tradičně mužských profesích, jako je horník v černouhelném dole. Situaci hornic zmapoval zpravodaj ČT David Miřejovský.
26. 9. 2023|

Hospodářská komora chce, aby vláda v rozmezí měsíců udělala zásadní kroky a předešla tak stagnaci. NERV jí předloží návrhy opatření

České ekonomice hrozí stagnace, Národní ekonomická rada vlády (NERV) proto navrhne body, jak ji znovu nastartovat. Její člen Dominik Stroukal v Otázkách Václava Moravce řekl, že už přibližně za dva týdny předloží dokument vládě. Vlastní doporučení má také Hospodářská komora.
17. 9. 2023|

Lidé jsou statečnější a chtějí normální život, který nediktuje režim, říká o situaci v Íránu novinářka

Je to přesně rok od smrti dvaadvacetileté Íránky Mahsy Amíníové. Právě její úmrtí po zatčení mravnostní policií kvůli údajně nedostatečnému zahalení rozpoutalo jedny z největších protestů proti tamnímu islamistickému režimu. Stovky demonstrantů včetně dětí a desítky policistů během nepokojů přišly o život. Mravnostní policie se pak z ulic sice stáhla, ale letos v červenci se znovu vrátila. Šéfredaktorka íránské redakce Rádia Svobodná Evropa Golnaz Esfandiariová říká, že bez zásadních změn dojde k dalším protestům.
16. 9. 2023|

Mexická Chihuahua chce pokutovat za zpěv písní nenávistných vůči ženám

Vedení mexického města Chihuahua zakázalo při úředně povolených akcích zpívat písně, které mají text nenávistný vůči ženám. Podle televize CNN k tomu tamní radnici přivedla vysoká míra domácího násilí ve městě. Není ale přesně jasné, kdo a jak bude hudební produkci posuzovat.
3. 8. 2023|

Německá armáda bojuje s nedostatkem nováčků. Zaměří se víc na ženy a přistěhovalce

Německá armáda chce v příštích osmi letech nalákat do svých řad dalších dvacet tisíc vojáků. Zájem o službu v ozbrojených silách ale dlouhodobě klesá. Že se plány Bundeswehru nepodaří splnit, připouští už i spolkový ministr obrany Boris Pistorius, podle něhož je v armádě málo žen a lidí s přistěhovaleckými kořeny. V Německu stárne populace a nedostatek pracovních sil trápí všechna odvětví.
2. 8. 2023|

Taliban vládne už dva roky celému Afghánistánu. Situace je těžká hlavně pro ženy

Na konci srpna uběhnou dva roky od chvíle, kdy Afghánistán opustil poslední americký voják. Stalo se tak poté, co hnutí Taliban překvapivou a bleskovou ofenzivou obsazovalo jedno město za druhým, až  získalo i metropoli Kábul. Dvacetiletá válka skončila, ale Afghánce dnes trápí hlad a špatná ekonomická situace. Zvlášť těžkou situaci zažívají ženy a dívky.
2. 8. 2023|

Lov nebyl vlastní jen mužům, úspěšné v něm byly i ženy. Výzkum narušuje obvyklý mýtus

Jaká byla role pravěkých žen? Nová rozsáhlá studie našla po celém světě důkazy, které poukazují na to, že v mnoha kulturách ženy nebyly jen sběračky, ale také lovily, někdy dokonce i velkou zvěř, která dříve byla považovaná za ryze mužskou kořist.
6. 7. 2023|

Index finanční situace domácností mírně vzrostl, ukázal průzkum. Mnoho lidí ale má stále problém vyjít se svými přijmy

Ekonomická nálada Čechů se postupně uklidňuje – index finanční situace domácností po loňském výrazném propadu mírně vzrostl. Stále je ale horší než v předchozích letech, vyplývá z průzkumu společností STEM a KPMG. Řada lidí má problém vyjít se svými příjmy a víc než polovina Čechů si zároveň v posledních třech měsících nebyla schopná ušetřit žádné peníze.
27. 6. 2023|

Andrew Tate čelí v Rumunsku obžalobě z obchodování s lidmi

Rumunská prokuratura v pondělí obžalovala kontroverzního britsko-amerického influencera Andrewa Tatea, jeho bratra Tristana a jejich dvě spolupracovnice z obchodování s lidmi, znásilnění a vytvoření zločinecké skupiny, která sexuálně vykořisťovala ženy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na sdělení prokuratury pro závažnou trestnou činnost (DIICOT).
20. 6. 2023|

Opoziční návrh na ochranu pedagogů ve sněmovně neuspěl. Odpůrci se pokusí zarazit i manželství pro všechny

I když je čtvrtek v Poslanecké sněmovně tradičně zasvěcen interpelacím, ráno, kdy měli odpovídat na písemné dotazy poslanců, byli ministři z drtivé většiny omluveni. Nezazněla tak ani jedna odpověď. Po obědě se poslanci k interpelacím vrátili v části věnované ústním dotazům. Před pauzou dlouho diskutovali o novele, která by zavedla manželství pro všechny, ta ovšem bude čelit i návrhu na zamítnutí již v prvním čtení. Již v úvodu sněmovna takto „pohřbila“ opoziční návrh, který měl zlepšit právní ochranu učitelů.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 15:51|

Země EU odsouhlasily připojení k Istanbulské úmluvě. Česko se zdrželo

Členské státy Evropské unie odsouhlasily připojení k Istanbulské úmluvě, která zavádí zákonná pravidla pro ochranu žen před různými formami násilí. Česko patří k menšině zemí, které úmluvu dosud neratifikovaly. Podle českého ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka bude závazná pouze ve věcech spadajících do pravomoci EU.
1. 6. 2023|

Studie: Ženy kvůli chudobě při menstruaci používají tampony déle, riskují zdraví

Chudoba v období menstruace vážně ohrožuje zdraví žen, které jsou kvůli finanční tísni nuceny používat tampony déle, než je doporučeno. S odkazem na britskou studii o tom informoval server Independent. Ženy, které nemají dostatek prostředků, také podle studie musejí volit mezi jídlem a hygienickými pomůckami potřebnými při periodě.
30. 5. 2023|

Ratifikujme Istanbulskou úmluvu, vyzval Pavel

Prezident Petr Pavel nevidí důvod, proč by Česko nemělo ratifikovat Istanbulskou úmluvu Rady Evropy. Úmluvu o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí podepsalo Česko v roce 2016, ratifikaci dokumentu ale minulé vlády několikrát odložily.
17. 5. 2023|