TÉMA

Štěstí

Umělec pustil lidem pozitivní videa. Fotografie jejich šťastných tváří mají připomenout, že svět je i dobrý

Filmař a umělec Jakub Jahn vystavuje v pražské venkovní galerii Fasáda velkoformátové portréty lidí, jimž se ve tvářích zrcadlí pozitivní emoce. Jejich reakce zachytil při sledování videí s pozitivním vyzněním. Projektem Zrcadlit štěstí navazuje na neurofyziologa Giacoma Rizzolattiho a jeho objev zrcadlových neuronů, díky nimž člověk při pohledu na cizí emoce dané pocity přejímá.
28. 7. 2023|

Radost převládla i během pandemie. Češi dle průzkumu patří mezi nejšťastnější lidi na světě

Pandemie covidu zastavila více než na dva roky normální život. Nemoc sama o sobě připravila o život nejméně 6,7 milionu lidí, zpomalila světové ekonomiky a zavřela hranice. Podle nové studie ale neovlivnila štěstí lidstva.
21. 3. 2023|

Vědci už vědí, co se děje v mozku, když člověku při poslechu hudby běhá mráz po zádech

Neurovědci s pomocí moderních technologií poprvé sledovali, jaké procesy v mozku probíhají v momentech, kdy člověku při poslechu hudby „běhá mráz po zádech“. O jejich experimentu informoval časopis  Frontiers in Neuroscience.
4. 11. 2020|

Nejšťastnější na světě jsou opět Finové. Češi podle OSN postoupili na devatenácté místo

Nejšťastnější zemí světa se v žebříčku sestavovaném OSN už potřetí za sebou stalo Finsko. Česko se propracovalo do druhé desítky na 19. místo. V novém vydání Světové zprávy o štěstí (World Happiness Report) se opět ukázalo, že nejspokojenější jsou obyvatelé zemí ze severní Evropy. Na druhém místě se totiž umístilo Dánsko, čtvrtý byl Island a páté Norsko. Na opačném konci žebříčku 156 zemí skončily Afghánistán, Jižní Súdán, Zimbabwe, Rwanda a Středoafrická republika.
22. 3. 2020|

Základní příjem ve Finsku zvyšuje štěstí. Na zaměstnanosti se ale vůbec nepodepsal

Finský systém základních příjmů sice nepřiměl nezaměstnané, aby více pracovali na doplnění svých příjmů, ale přispěl k jejich dobrému životu. Tak zněl závěr výzkumníků, když v pátek vláda oznámila první výsledky studie. Programu, který skončil před měsícem, se zúčastnily na dva tisíce náhodně vybraných nezaměstnaných Finů. Po dobu dvou let dostávali od státu měsíční příjem 560 eur – v přepočtu skoro 15 tisíc korun. Tuto částku pobírali bez ohledu na to, zda si našli práci.
8. 2. 2019|