TÉMA

Kyjov

V Němčičkách se šlehalo s obřími žílami. Kroje nechyběly ani ve Vlčnově

Některými obcemi na jihu Moravy dopoledne jako už tradičně na velikonoční pondělí zněl zpěv mladíků a výskot šlehaných dívek. Někde krojovaná chasa vyšlehala děvčata obřími žílami, jak se také označují pomlázky – v Němčičkách na Břeclavsku upletli hned dvě, a to téměř pětadvacetimetrovou a více než šestnáctimetrovou. Na velikonoční obchůzku vyrazil dopoledne i král letošní Jízdy králů ve Vlčnově na Uherskohradišťsku, devítiletý František Janča. V Kyjově se zase koledníci vydali do ulic na voze taženém koňmi a v krojích.
1. 4. 2024Aktualizováno1. 4. 2024, 16:11|

Na Brněnsku by mohl vzniknout nový zdroj pitné vody. Kraj hloubí vrty v místech bývalých dolů

Podzemní voda, která u Oslavan na Brněnsku vtéká do bývalých černouhelných dolů a mění se v kontaminovanou důlní vodu, by mohla sloužit jako zdroj pitné vody. Jihomoravský kraj začal hloubit v údolí Neslovického potoka dva vrty o hloubce 25 metrů. V následujících dnech má pak kraj spolu se Svazkem vodovodů a kanalizací Ivančice získat informace o vydatnosti zdroje i o chemických a fyzikálních vlastnostech vody.
30. 10. 2023|

Na jihu Moravy budou vznikat nová lycea. Poptávka je hlavně po technických oborech

Na jižní Moravě mají v nejbližší době vzniknout nová lycea, převážně s technickým zaměřením. Některé třídy se mají otevřít už v příštím školním roce. Záměrem kraje je v souladu s novou strategií ministerstva školství zvýšit podíl studentů, kteří získají všeobecné vzdělání s maturitou a zároveň si budou moct osvojit především technické znalosti, řekli na tiskové konferenci v Brně náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS) a krajský radní Karel Jurka (ODS). V plánu je i vznik nové vyšší odborné školy zdravotnické v Kyjově.
2. 10. 2023|

Jízda králů v podání chasy ze Skoronic projela Kyjovem, měla třicet koní

Vrcholem programu letošního Slováckého roku byla v Kyjově Jízda králů v podání chasy z nedalekých Skoronic. Krále převlečeného v dívčím kroji s růží v ústech představoval desetiletý Teodor Šťastný, doprovázelo jej 29 jezdců. Právě shromáždění třiceti koní bylo na přípravách letošní jízdy nejnáročnější, řekla Marie Holcmanová, která jízdu pořádá.
13. 8. 2023|

Stavěním máje odstartoval Slovácký rok v Kyjově

Stavěním máje před zaplněným Masarykovým náměstím v Kyjově v pátek odpoledne začala víkendová část programu festivalu Slovácký rok. Nejstarší národopisná slavnost v Česku letos nabídne přes čtyřicet programových bodů, novinkou bude Městečko kyjovských vinařů s odpočinkovou zónou. Program končí o půlnoci z neděle na pondělí. Festival se koná jednou za čtyři roky.
11. 8. 2023|

Z Jihomoravského kraje míří další postele na Ukrajinu. Tamní zdravotnictví je v krizi

Jihomoravský kraj pošle na Ukrajinu, která čelí ruské invazi, třicet polohovatelných postelí. Jednotlivá lůžka vyčlení ze sociálních zařízení napříč regionem, například z domova, který poskytuje sociální péči klientům s chronickým duševním onemocněním, další již nepotřebná lůžka pocházejí z několika domovů pro seniory. Na cestu do ukrajinského Chersonu vyrazí postele v úterý odpoledne. Sloužit mají v tamní nemocnici.
30. 5. 2023|

Podíl z mimořádné daně má jít obcím, míní Dostálová. Starostové řeší úspory

Českým obcím a městům se nelíbí, že nedostanou podíl z výběru daně z mimořádných zisků. Samospráv se zastává místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (ANO), podle ní peníze potřebují například na zálohy na energie. Některá města a obce vlastní teplárny a na energiích ušetří, do problémů se ale mohou dostat kvůli investicím, upozorňuje předseda Svazu měst a obcí František Lukl.
9. 12. 2022|

V kauze kyjovské pervitinové varny poslal soud recidivistu na deset let do vězení

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil deset let vězení Janu Moravanskému souzenému v kauze velkokapacitní výroby pervitinu v chemické laboratoři v Kyjově na Hodonínsku. Jde o posledního z pětice obžalovaných mužů, zbylí tři obžalovaní byli již dříve odsouzeni k devíti až jedenácti letům vězení a jeden dostal podmíněný trest. Případ Moravanského byl již loni v únoru vyloučen kvůli jeho nepřítomnosti k samostatnému projednání, z jednání se poté znovu omlouval. V úterý k soudu opět nedorazil, souhlasil však s jednáním v jeho nepřítomnosti.
25. 1. 2022|

Holešovský zámek opět vystaví betlémy. Lidé si je však budou moci prohlédnout jenom přes sklo

Zámek v Holešově na Kroměřížsku otevře v sobotu tradiční výstavu betlémů. Zatímco dříve si ji návštěvníci chodili prohlédnout do saly terreny, tentokrát lidé uvidí betlémy přes sklo v arkádách na zámeckém nádvoří. Stejně tomu bylo v souvislosti s pandemií covidu i loni, informovala mluvčí pořádajícího Městského kulturního střediska (MKS) v Holešově Dana Podhajská.
26. 11. 2021|

Armáda převeze z Brna do Prahy 19 pacientů. Moravskoslezský kraj chce omezit hromadné akce

Armáda ve čtvrtek převeze ze dvou brněnských fakultních nemocnic až 19 pacientů do Prahy. Informoval o tom koordinátor intenzivní péče. Moravskoslezský kraj bude kvůli stále se zhoršující epidemické situaci žádat krajské hygieniky o omezení hromadných akcí. Omezení společenského života na minimálně čtrnáct dnů už v úterý avizoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na tiskové konferenci vyzval, aby zejména senioři v následujících dnech výrazně omezili kontakty. Naopak v Olomouckém kraji, který je na tom nejhůř, zatím hygienici žádná místní opatření nechystají.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 18:17|

V neděli v Česku přibylo 8244 případů koronaviru, nemocnice omezují plánovanou péči

Od začátku epidemie se v Česku covidem-19 prokazatelně nakazily dva miliony lidí. V neděli testy odhalily 8244 případů, což je dosud nejvyšší nedělní počet. Za posledních šest dní přibylo sto tisíc nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Od pondělí se v Česku až na výjimky už neuznávají testy na koronavirus jako covidový certifikát. Na základních a středních školách probíhá plošné testování. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) na večerním jednání navrhne vládě, aby kvůli epidemii koronaviru vyhlásila nouzový stav.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 15:54|

Sutiny domu po výbuchu v Koryčanech jsou odklizené. K poškození potrubí došlo podle policie při rekonstrukci

Hasiči v noci prohledávali a odklízeli trosky po výbuchu plynu v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku. Zároveň museli pomocí výškové techniky sundat poškozené dráty vysokého napětí a zabezpečit dva sousední domy. Při explozi zemřeli dva dobrovolní hasiči, kteří kvůli úniku plynu na místě zasahovali. Zranění utrpěli další 4 lidé.  Plynové potrubí podle šetření policie poškodily práce na rekonstrukci domu, kterou majitelé prováděli.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 12:17|

Před stoletím se Sokoli oblékli do krojů. Slovácký rok se stal největší folklorní přehlídkou

Jedna z nejstarších národopisných slavností v Česku pokaždé přitáhne tisíce nadšených diváků i účinkujících. Největší folklorní akce v Česku Slovácký rok, jehož první ročník byl zahájen v Kyjově před sto lety, 14. srpna 1921, se nyní koná jednou za čtyři roky a jen druhá světová válka a poválečná léta slavnost přerušily. Zatím poslední, dvacátý festival, se konal předloni.
14. 8. 2021|

Kvůli nálezu nebezpečných látek převzali dva objekty v Kyjově hasiči, bude nutná evakuace okolí

Hasiči převzali dva objekty v Kyjově na Hodonínsku, kde specializovaná firma od pondělí odstraňuje chemikálie po bývalé varně drog. Důvodem je nález látek, se kterými firma nedokáže bezpečně manipulovat. Jejich odvoz je v plánu ve čtvrtek, vyžádá si evakuaci okolí. Předběžně jde o několik sudů s dráždivými látkami, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.
23. 6. 2021|

Z domů v Kyjově zmizí tuny chemikálií, které zde zůstaly po varně pervitinu

Ve dvou objektech v centru Kyjova na Hodonínsku zůstaly po varně drog tuny chemikálií, odborná firma je začíná odvážet a likvidovat. Trvat to bude minimálně pět dní, řekl mluvčí radnice Filip Zdražil. Kvůli manipulaci s nebezpečnou látkou musela podle něj a policejního mluvčího Pavla Švába policie odpoledne 39 lidí evakuovat. V objektech policie zasahovala v dubnu 2019, na místo tehdy dorazil i pyrotechnik. Nebezpečné látky tam už nejsou, byly zlikvidovány před dvěma lety. Provozovatele varny již dříve soud potrestal vězením.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 18:42|

Někde zdarma, jinde za tisíce. Poplatky za odvoz komunálního odpadu se napříč městy výrazně liší

Ve většině měst zbývají poslední dny na zaplacení komunálního odpadu. Toho za poslední rok přibylo. V souvislosti s tím mnoho měst poplatek zvýšilo, někde i o sto procent. Najdou se ale i taková města, kde lidé neplatí nic.
27. 5. 2021|

„Umění není to, co je perfektní.“ Před deseti lety zemřel fotograf Miroslav Tichý, který zachytil ženy škvírou v plotě

Před deseti lety zemřel Miroslav Tichý. Byl známější v zahraničí než v Česku, jeho sláva ho ale příliš nezajímala. V Kyjově má Tichého připomenout nová galerie, kde by měl mít stálou expozici. Předmětem jeho tvorby byla žena, jeho dílo však přináší svědectví o životě v jiné době, jímž prostupuje zvláštní tajemnost. Fotoaparáty si vyráběl sám, o výstavy ani popularitu nestál.
14. 4. 2021|

Nejzasaženější regiony počítají se zpřísněním opatření. Jedná se o omezení pohybu

Vláda by mohla ve čtvrtek rozhodnout o cílených opatřeních proti šíření nemoci covid-19 v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Po jednání Ústředního krizového štábu to ve středu řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Spekulace o hermetickém uzavření ale popřel. Jeho slova potvrdil ve středeční Devadesátce také hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN). Oba zmíněné regiony jsou epidemií zasaženy nejvíce z celého Česka – problémy mají zejména s lůžkovou kapacitou nemocnic.
11. 2. 2021|

Vláda projedná cílená opatření v Karlovarském a Královéhradeckém kraji, řekl Hamáček

Šéf Ústředního krizového štábu a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání štábu uvedl, že vláda bude řešit opatření v covidem nejvíce postižených regionech Česka – v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Ústřední krizový štáb řešil také návrat části žáků do lavic, který by měl být podmíněn jejich testováním. Do škol by se podle Hamáčka měli maturanti vrátit 1. března.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 20:09|

Jihomoravský kraj testuje na koronavirus učitele ve Strážnici a Kyjově

Jihomoravský kraj otestuje na koronavirus dvě stovky učitelů v Kyjově a ve Strážnici na Hodonínsku. Odběry jsou součástí příprav na středeční a pondělní návrat části žáků a studentů do lavic. Obě města se v minulosti potýkala s velkými počty nemocných, navíc je tam velká koncentrace žáků dojíždějících z okolních obcí.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 15:22|

V nemocnicích pracují jako dobrovolníci učitelky ze zdravotní školy a hasiči

Nemocnice zřizované Jihomoravským krajem mají dostatek lůžek pro pacienty s covidem-19, potřebují ale výpomoc zhruba pěti set studentů medicíny. Kromě mediků se do práce zapojují také dobrovolníci jiných profesí. Jihomoravská krajská zařízení jich poptávají desítky. V Kyjově už začali vypomáhat například dobrovolní hasiči, ve Znojmě učitelky ze zdravotní školy. Přípravou procházejí také policisté.
20. 10. 2020|

Ve čtvrtek proběhnou volby v pobytových zařízeních v karanténě, týkají se jen pěti institucí

Volby v pobytových zařízeních, která jsou v karanténě, se budou ve čtvrtek konat pouze v Královéhradeckém a Jihomoravském kraji. Většina krajů totiž žádné instituce v karanténě kvůli pandemii koronaviru nemá. Vyplývá to z informací, které Česká televize získala v jednotlivých krajích. Na čtvrtek 1. října přitom připadají volby v uzavřených zařízeních, jako jsou domovy seniorů, hospice nebo LDN. Jde o jeden ze tří zvláštních způsobů hlasování podle speciálního zákona, který v srpnu schválili poslanci.
1. 10. 2020|

Do knihovny na hřbitov. Mikulovská knižní budka vybízí ke klidnému rozjímání

V Mikulově zřídili knižní budku přímo na hřbitově. Nabízí literaturu různých žánrů. V létě sloužila i jako alternativa zavřené kamenné knihovny, která procházela rekonstrukcí. Nový box s knihami mají i v Kyjově v parku. Tvar sovy navrhly děti.
7. 9. 2020|
Události komentáře

Dá se předpokládat zhoršení, řekl o pandemii v Praze Prymula. Hrozí roušky ve třídách

Zavést přísnější opatření proti covidu-19 v Praze až od středy bylo podle člena vládní rady pro zdravotní rizika Romana Prymuly nutné kvůli dohodám s ministerstvem školství a dalšími zúčatněnými, mimo jiné aby bylo dost roušek. Pražský radní pro školství Vít Šimral (Piráti) připustil, že je potřeba ponechat čas k postupného náběhu, doufá přitom, že hygienici vědí, co dělají. Vedoucí pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová ohlásila v pátek novou povinnost roušek v obchodech a noční zavírání barů, ovšem s účinností posunutou o pět dnů až na 9. září. Roman Prymula a představitelé samospráv hovořili o šíření koronaviru a opatřením proti němu v Událostech, komentářích.
5. 9. 2020|