TÉMA

Martin Glaser

Národní, nebo i Polívkovo? V Brně se řeší spor o to, kdo může hrát v Redutě

O brněnské divadlo Reduta se aktuálně vedou spory. Prostory využívá Národní divadlo Brno, v průběhu března ale dostalo od vedení města pokyn, aby se o ně podělilo s Divadlem Bolka Polívky, které od příští sezony nebude mít kde hrát, protože stávající budovu čeká rekonstrukce. Opozice jednání města kritizuje a upozorňuje na údajně nestandardní vztahy primátorky Markéty Vaňkové (ODS) s Bolkem Polívkou.
31. 3. 2023|

V Brně po třiceti letech žárlí operní Otello, zase uvěřil dezinformacím

Národní divadlo Brno si jako poslední operní premiéru letošní sezony vybralo jeden z nejslavnějších příběhů o žárlivosti a lžích. Otello vyprávěný Guiseppem Verdim se na brněnské jeviště vrací po více než třiceti letech. Podle ředitele divadla a režiséra Martina Glasera inscenace pasuje téma opery i na současnost.
17. 6. 2022|

Kultura pociťuje po uvolnění opatření obnovený zájem publika

Do kina, divadla nebo na koncert už je možné jít jenom se vstupenkami, od 10. února skončila povinnost prokazovat se potvrzením o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci. Většina kulturních organizací pociťuje nárůst zájmu diváků. Jenom do biografů přišlo minulý týden skoro 240 tisíc lidí, o polovinu víc než před čtrnácti dny. Pomohla i česká pohádka Tajemství staré bambitky.
21. 2. 2022|

Čtyři roky chátrala, teď roste v bývalé brněnské restauraci Bohéma očkovací centrum

V bývalé restauraci Bohéma v Janáčkově divadle v Brně vzniká další očkovací centrum. Provozovatelem bude společnost Podané ruce. Vakcínu proti covidu-19 by tam denně mohlo dostat až 1500 lidí. Budoucí využití prostor město zvažuje.
10. 2. 2021|

Brno snižuje výdaje na kulturu. V Národním divadle proto po třiceti letech skončil i dirigent Kyzlink

S rozpočtem skoro o 60 milionů korun menším než loni bude příští rok hospodařit brněnská kultura. Město dalo svým příspěvkovým organizacím za úkol snížit provozní výdaje. První výpovědi už kvůli tomu rozdalo Národní divadlo Brno, v rozpočtu mu bude chybět 20 milionů na tržbách, dalších devět a půl milionu mu škrtne město.
6. 11. 2020|

Za vášeň. Markýz de Sade bojuje s perem v ruce v Mahenově divadle

Divadelní hra, kterou zfilmovali i v Hollywoodu, bude mít českou premiéru. Pera Markýze de Sade jsou druhou činohrou letošní sezony brněnského Národního divadla. Soubor hru o svůdníkovi a mysliteli, který se do poslední chvíle odmítal vzdát psaní, poprvé představí v pátek 11. října.
10. 10. 2019|
90' ČT24

Soud musí rozhodnout, co je a není v divadle možné, říká žalobce kontroverzní hry. Bude to výzva, reagují divadelníci

Scénou, ve které Ježíš znásilňuje muslimskou ženu, z loňské brněnské přehlídky Divadelní svět se zabýval Městský soud v Brně. Žalobu kardinála Dominika Duky zamítl. Nepodařilo se mu totiž prokázat, že hra režiséra Olivera Frljiče Naše násilí a vaše násilí zasáhla do jeho práv na svobodu vyznání. Soud sice uznal, že reprezentanty církve Jana Pavla II. nebo Ježíše Krista zobrazili autoři hry neuctivě, kardinál Duka tím ale nebyl nijak omezen ve vyznávání své víry. Rozsudek zatím není pravomocný a žalobci očekávají, že spor skončí až u Evropského soudu pro lidská práva. O kauze diskutovali divadelníci i zástupci církve v pondělní Devadesátce ČT24.
19. 3. 2019|

„To je dneska nevídané.“ V Brně mají s Donem Carlosem trpělivost

Národní divadlo Brno nastudovalo nejdelší operu Giuseppa Verdiho. Dona Carlose, který je také jedním z nejvyzrálejších a nejnáročnějších děl tohoto italského skladatele, uvádí brněnská scéna poprvé v pětiaktové verzi.
7. 2. 2019|