TÉMA

Jaroslav Kyzlink

Prodaná nevěsta v režii Alice Nellis nepotřebuje kroj, ale smysl pro humor

Prodaná nevěsta paří k nejoblíbenějším operám z pera Bedřicha Smetany, i proto je od něj nejhranějším kusem. V Národním divadle v Praze připravili nastudování příběhu o Mařence a Jeníkovi, kterým všichni „kecají“ do lásky, už pojednadvacáté. Režisérka Alice Nellis se „Prodanku“ rozhodla pojmout jako divadlo na divadle. Pracuje také výrazně s humorem.
27. 5. 2022|

Tři desítky umělců zahrají pro českou kulturu. Koncert v Národním divadle odvysílá živě ČT

Národní divadlo se 27. února promění v koncertní halu s několika scénami, na nichž vystoupí tři desítky sólových zpěváků a hudebníků i kapel, aby upozornili na stav, v němž se kultura nachází. A také na to, že nemožnost pořádat kulturní akce nezasáhla jen umělce samotné, ale i mnoho dalších souvisejících profesí. Přímý přenos koncertu přinese od 20:10 ČT art, zahájení živě odvysílá také ČT1.
5. 2. 2021|

Brno snižuje výdaje na kulturu. V Národním divadle proto po třiceti letech skončil i dirigent Kyzlink

S rozpočtem skoro o 60 milionů korun menším než loni bude příští rok hospodařit brněnská kultura. Město dalo svým příspěvkovým organizacím za úkol snížit provozní výdaje. První výpovědi už kvůli tomu rozdalo Národní divadlo Brno, v rozpočtu mu bude chybět 20 milionů na tržbách, dalších devět a půl milionu mu škrtne město.
6. 11. 2020|

„To je dneska nevídané.“ V Brně mají s Donem Carlosem trpělivost

Národní divadlo Brno nastudovalo nejdelší operu Giuseppa Verdiho. Dona Carlose, který je také jedním z nejvyzrálejších a nejnáročnějších děl tohoto italského skladatele, uvádí brněnská scéna poprvé v pětiaktové verzi.
7. 2. 2019|