TÉMA

Doněck

Ukrajinci ztrácejí pozice v deset let hájené Avdijivce blízko Doněcku

Ruské armádě se podle světových médií daří postupně ovládat Avdijivku. Město v Doněcké oblasti je důležité především svou blízkostí k okupované metropoli Doněck. Intenzivnímu ruskému tlaku se brání už řadu měsíců, boje v něm ale zuří už od počátků ruské invaze v roce 2014. Podle ukrajinských zdrojů je situace kritická, město čelí útokům ze vzduchu, nepřátelské jednotky se také snaží posunout v ulicích města.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 12:57|

Rusko vyslalo proti Ukrajině skoro stovku dronů, útoky hlásí Dnipro, Oděsa i Mykolajiv

Kyjev podle agentury Ukrinform hlásí ruské útoky na Oděsu, Dnipro či Mykolajiv. V Oděse zemřel nejméně jeden člověk, další jsou zraněni. Portál Ukrajinska pravda a další tamní média v noci na pondělí informovala, že Rusko vyslalo do ukrajinského vzdušného prostoru desítky sebevražedných dronů, proti kterým zasahovala protivzdušná obrana. Server RBK Ukrajina později napsal, že 87 z 90 bezpilotních strojů se podařilo sestřelit. Jde už o několikátý rozsáhlý útok proti napadené zemi v posledních hodinách a dnech.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 20:23|

Jako za sovětských časů. Morálku Rusů má pozvednout výstava hospodářských výdobytků

Rusko se stalo zas o něco sovětštějším. Na místě někdejší Stalinovy Výstavy úspěchů národního hospodářství, kde jednotlivé republiky prezentovaly sklizně či ocel, otevřeli remake. V ukrajinském pavilonu je expozice zemědělství. Návštěvníci si v areálu mohou podojit krávu, prohlédnout jadernou bombu nebo zastřílet. Vidět je i Vladimir Putin v mnoha podobách.
3. 12. 2023|

Rusové mají u Avdijivky 40 tisíc vojáků, Ukrajinci chtějí odříznout okupovaný Bachmut od zásobování

Na východě Ukrajiny pokračují nejtvrdší boje u Bachmutu a také Avdijivky, kde Rusové nasadili podle zpravodajky ČT v zemi asi 40 tisíc vojáků. Na jihu se podle ruských proválečných blogerů ukrajinským silám daří držet předmostí na okupovaném levém břehu Dněpru. Ruské síly během nočních náletů zasáhly v Kremenčuku v centrální části země ropnou rafinerii, uvedl šéf regionální správy Filip Pronin. Požár se už podařilo zlikvidovat, podnik ale zastavil provoz.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 15:04|

Ukrajina hlásí masivní ruské ztráty, u Avdijivky údajně přišli o padesát tanků a přes sto obrněnců

Ukrajinské jednotky čelí novému ruskému útoku u Avdijivky v Doněcké oblasti. V uplynulém dni tam údajně zlikvidovaly na padesát ruských tanků a více než stovku obrněnců. Ve čtvrtek okupanti podle ukrajinského generálního štábu přišli o více než třináct set vojáků, z toho devět stovek právě u Avdijivky. Tato čísla nelze nezávisle ověřit. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední analýze bojů píše, že současné ukrajinské útoky na levém – Rusy okupovaném – břehu Dněpru v Chersonské oblasti se zdají být větší než dříve pozorované taktické přepady.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 20:47|

Ukrajinská fronta se potýká s chladným počasím. Boje u Avdijivky slábnou

Ruské a ukrajinské jednotky se při bojích na východní Ukrajině snaží dosáhnout průlomu dříve, než vojenské operace omezí chladné a mokré počasí. Zatímco Kyjev odolává intenzivním ruským útokům na město Avdijivka a předměstí Doněcku, frontová linie se výrazně neposunula ani opačným směrem v rámci ukrajinské protiofenzivy.
18. 10. 2023|

Z ukrajinských rodin na ruské vojenské akademie. Odvlečené děti jsou pod neustálým tlakem propagandy

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu uneslo na své území tisíce dětí. Většina z nich se dostane do adoptivních nebo pěstounských rodin, které je vychovávají k úctě k nové vlasti a navíc jim často tvrdí, že Ukrajina už byla zničena. Někteří starší chlapci dokonce museli nastoupili do kadetských akademií, kde jsou vzděláváni „v duchovních a kulturních tradicích ruského lidu“. Ukrajinské úřady i neziskové organizace se snaží děti vracet zpátky domů, zatím se to ale podařilo zhruba u tří stovek.
31. 8. 2023|

Rusko na Ukrajinu poslalo desítky raket. Ukrajinci zasáhli Čonharský most

Ukrajina se v noci stala terčem masivního ruského vzdušného útoku. Protivzdušná obrana zlikvidovala třicet střel s plochou dráhou letu a 27 dronů Šáhed, napsal list Ukrajinska pravda s odkazem na vzdušné síly země. Celkem Rusko použilo k nočním útokům na Ukrajinu sedm desítek střel a dronů. Zasáhly různé objekty v několika regionech, mimo jiné v Charkovské či Chmelnycké oblasti. Ukrajinci naopak podle okupačních úřadů zasáhli most mezi Krymem a Chersonskou oblastí.
6. 8. 2023Aktualizováno6. 8. 2023, 16:53|

Rusové bombardovali ukrajinská města, umírali civilisté

Nejméně šest lidí v pondělí zahynulo v Kryvém Rihu, kde dvě ruské střely zasáhly civilní budovy, informovaly agentury AP a Ukrinform. Čtyři lidé zemřeli také při ruském ostřelování Chersonu. Terčem raket se stal i Charkov. Výbuchy zaznamenali i v příhraničních oblastech Ruska, poblíž Taganrogu v Rostovské oblasti a nedaleko Brjansku. Tamní úřady předpokládají, že útočily ukrajinské drony. Ukrajinci podle okupační správy též podnikli vzdušný útok na okupovaný Doněck, zemřeli při něm dva lidé.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 20:31|

Zůstávají až do úplného konce. V obklíčené Avdijivce žijí lidé bez tepla a tekoucí vody

Kdysi bohatou ukrajinskou obec Avdijivku na předměstí Doněcku už přes devět let sužuje válka. V posledních měsících je až na jednu přístupovou cestu takřka obklíčená ruskými silami. Přes vyhlášenou evakuaci zůstává v Avdijivce kolem dvou tisíc lidí. Ve městě přitom nefunguje topení, elektřina ani tekoucí voda.
16. 5. 2023|

„Říkali, že mě matka nepotřebuje.“ Rusko ukrajinské děti „evakuuje“ či unáší z domovů, posílá je na převýchovu a k adopci

Rusko systematicky deportuje ukrajinské děti z okupovaných území, za což čelí mezinárodnímu zatykači vůdce Vladimir Putin a zmocněnkyně Kremlu pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová. Ukrajinská prokuratura identifikovala zatím přes devatenáct tisíc odvlečených dětí, vrátit se podařilo zhruba tři sta šedesát z nich. Ukrajinska pravda (UP) na základě výpovědí desítek dětí, jejich rodičů a lidí, kteří po odvlečených pátrají, popsala několik způsobů, jakými Rusové, i za pomoci místních kolaborantů, ukrajinské děti unášejí.
10. 5. 2023|

Putinovi Noční vlci míří na spanilou jízdu do Berlína, písmenem Z podporují ruskou válku

Ruský motorkářský klub Noční vlci vyrazil na „vlasteneckou“ spanilou jízdu z Moskvy do Berlína. Píše to agentura AFP s odkazem na svého zpravodaje. Motorkáři vybavení symboly na podporu války na Ukrajině chtějí dojet do německé metropole 9. května, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa. Noční vlci mají blízko k šéfovi Kremlu a od loňska jsou na sankčním seznamu Evropské unie kvůli podpoře ruské agrese na Ukrajině.
29. 4. 2023|

Rusům se v Bachmutu začíná dařit, tvrdí Londýn. Kyjev připouští, že je situace „složitá“

Kyjev připustil, že je situace v Bachmutu problematická a Rusové mají navrch. Obdobně hodnotí aktuální situaci ve městě v Doněcké oblasti, o které se bojuje přes půl roku, britská vojenská rozvědka. Podle Londýna mají Rusové pod kontrolou západní břeh řeky Bachmutka.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 10:34|

„Na pohřbívání neměli moc času.“ Ukrajina v osvobozené zemi vidí stopy ruských zločinů

Vraždy civilistů, znásilňování a mučení se už pár týdnů po začátku invaze na Ukrajinu ukázaly jako standard pro chování ruské armády. V zónách, které Rusové okupují, dochází běžně k válečným zločinům, o kterých se svět dozvídá, až když je vojáci opustí. Ukrajina už některé jejich pachatele soudí, většinou ale v jejich nepřítomnosti. Politici také mluví o tom, že je třeba ustanovit speciální tribunál.
19. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 15:00|

Policie navrhla obžalovat pětici Čechů z terorismu v souvislosti s boji na východě Ukrajiny

Policie navrhuje obžalovat pět lidí a jednu firmu kvůli zapojení do bojů na východě Ukrajiny na straně samozvané Doněcké lidové republiky. Českou televizi o tom informoval žalobce Martin Bílý z dozorového Vrchního státního zastupitelství v Praze. Skupina, kterou policie zadržela před dvěma lety, čelí obvinění z terorismu, za což hrozí až dvacetiletý trest vězení. Podle dřívějších informací médií se trestní stíhání týká paramilitárního spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír a lidí kolem něj.
16. 2. 2023|

Pokud Ukrajinci nezískají jih, bude jejich situace neudržitelná, říká zpravodaj Borek

Válku rozhodne osud měst na jihu jako Berďansk, Melitopol a Mariupol a samozřejmě Krym, řekl v Interview ČT24 zahraniční zpravodaj ČT David Borek. Dodal, že pokud Ukrajina nedobyde zpět tato města a nepřetrhne pozemní spojení Ruska s Krymem, tak zůstane nekompletním státem z hlediska vojensko-strategického i ekonomického a logistického.
19. 1. 2023|

Ruské dělostřelectvo se dle Kyjeva snaží zabránit ukrajinskému postupu. Těžké boje jsou u Bachmutu a Soledaru

Ruská armáda dál intenzivně útočí na ukrajinské pozice u Bachmutu. Těžké boje se vedou i v okolí města Soledar. Moskvou dosazená správa okupovaného Doněcku zase uvedla, že administrativní budovu ve městě poškodilo ostřelování ukrajinských sil. Terčem ostřelování se mělo stát i ruské město Bělgorod ležící nedaleko hranic s Ukrajinou.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 22:42|

Rusko v Donbasu zesílilo útok, aby odvedlo pozornost od protiofenzivy, informují britské tajné služby

Rusko v posledních pěti dnech zvýšilo intenzitu útoků svých vojsk na doněckém úseku fronty v Donbasu na východě Ukrajiny. Činí tak podle informací britského ministerstva obrany nejspíš ve snaze zaměstnat ukrajinské jednotky, které by jinak mohly chystat další protiofenzivu.
27. 8. 2022Aktualizováno27. 8. 2022, 16:07|

Lidé na Donbase jsou vysíleni válkou. Vojáci separatistické LNR odmítli bojovat za spojence

Moskvou řízení separatisté ovládají jihovýchodní ukrajinské regiony Doněck a Luhansk, známé pod společným názvem Donbas, již téměř osm let. Ruské síly tam dlouhodobě odvádějí muže do války, aby nahradily vlastní ztráty. Povinné verbování však způsobilo, že se na Donbase jejich počet prudce ztenčil. Nyní se proti povinnému narukování nebrání už jen manželky mužů, kterým dosud odvedli půlku rodiny, bojovat odmítli už i vojáci jedné ze separatistických republik.
16. 8. 2022|

Ze zahradníka „klíčníkem Irpině“. Ukrajinec dohlíží na byty lidí, kteří utekli před válkou

Jevhen Jelpitiforov opatruje zhruba dvacet opuštěných domovů na kyjevském předměstí Irpiň. Klíče od bytů mu dali lidé, kteří v únoru utekli před krvavou bitvou. Od té doby dohlíží na jejich majetek a jako bývalý zahradník se stará o květiny. Pomáhá také místním s opravami či nákupy.
4. 8. 2022|

Rusové zřejmě postavili v Chersonské oblasti provizorní mosty přes Dněpr, tvrdí Británie

Ruské jednotky pravděpodobně postavily v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny dva provizorní mosty a spustily na řece Dněpr převoz. Snaží se tím kompenzovat ztrátu klíčových mostů, které poničila ukrajinská armáda, informovalo britské ministerstvo obrany. Podle něj se Moskva snaží posílit kontrolu nad okupovaným územím a ustanovit tam civilní orgány, jejichž úkolem je uspořádat referendum o připojení těchto oblastí k Ruské federaci.
30. 7. 2022|

V Chersonské oblasti přituhuje. Ukrajinská armáda osvobozuje vesnice, cílem je klíčové město

Jedno z klíčových území jižní fronty zažívá perné časy. Chersonská oblast, kterou ruská armáda okupuje od začátku invaze, je aktuálně dějištěm ukrajinské protiofenzivy. Zatímco se podle místní loutkové samosprávy připravuje referendum o připojení k Ruské federaci, Ukrajina pokračuje ve snaze dobýt ztracené město s důležitým významem.
30. 6. 2022|

Ukrajina hlásí potopený ruský remorkér, těžké boje na východní frontě pokračují

U Hadího ostrova v Černém moři se potopil ruský remorkér, který v pátek zasáhly raketami ukrajinské síly, řekl guvernér Oděské oblasti Maksym Marčenko. Rusko se dále soustředí na dobytí Severodoněcka a podle Institutu pro studium války má těžké ztráty. Invazní vojska se také znovu snaží postupovat jižně od Izjumu, reportuje britská rozvědka. Ruské rakety zasáhly ropnou rafinerii v Kremenčuku.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 18:45|

Rusku chybí rakety, používá proto více letadel, tvrdí ukrajinská armáda

Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že Rusko zintenzivnilo používání letadel na podporu pozemních sil, protože mu chybí dodávky vysoce přesných raket. Podle ukrajinské armády hrozí také útoky z území Běloruska, pokračuje ostřelování v Sumské oblasti a u Charkova. Ruské síly zahájily ve středu ofenzivu na města na východě Ukrajiny, přičemž minometné ostřelování zničilo několik domů a zabilo civilisty.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 19:30|