TÉMA

Sběrný dvůr

Obec chtěla vybírat zvláštní poplatek za objemný odpad, narazila u Ústavního soudu

Šumavská obec Stachy nemůže podle Ústavního soudu vybírat zvláštní poplatek za objemný odpad nad rámec standardního místního poplatku. Stachy zavedly dodatečnou platbu pro domácnosti, které by chtěly odložit přes sto kilogramů za rok. Radnice tvrdí, že prostřednictvím fyzických osob posílají na sběrný dvůr svůj odpad stavební firmy. Tím se snažila poplatek obhájit.
6. 12. 2023|

Za krádež sochy z karlovarské hrobky Puppů půjdou dva muži do vězení. Zaplatit musí 750 tisíc

Okresní soud v Karlových Varech odsoudil dva muže, kteří minulý rok ukradli a následně pilou rozřezali měděnou sochu anděla z rodinné hrobky Puppů na karlovarském hřbitově. Sochu chtěli odevzdat do sběru. Od soudu odešli s tresty vězení a povinností nahradit škodu ve výši 750 tisíc korun. Jelikož se obžalovaní i státní zástupkyně vzdali odvolání, rozhodnutí je pravomocné.
3. 6. 2022|

Ve sběrných dvorech v Plzni se bude platit. Radnice nové pravidlo zavádí pro stavební suť

„Vezete stavební suť? Zaplaťte.“ To obyvatelé Plzně nově uslyší při návštěvě některého z tamních sběrných dvorů. Radnice pravidlo zavádí od ledna příštího roku. Za přijetí kilogramu suti se bude účtovat koruna a padesát haléřů. Proti rozhodnutí radnice jsou ekologové, obávají se toho, že budou ve městě a jeho okolí vznikat nové černé skládky.
3. 12. 2021|

V Teplicích se otevřelo centrum, kam mohou lidé odnášet nepotřebné věci

V Teplicích se otevřelo takzvané re-use centrum. Místo, kam mohou lidé nosit nepotřebné věci pro někoho jiného, kdo je ještě využije, je v areálu sběrného dvora v Úprkově ulici. Smyslem re-use pointu je dát věcem druhou šanci a předcházet vzniku odpadů, řekl primátor města Hynek Hanza (ODS).
4. 6. 2021|

Sběr použitých jedlých tuků a olejů se ve městech daří, v Praze ale kontejnery v ulicích narážejí na potíže

Češi loni vytřídili víc použitých kuchyňských olejů a tuků než v roce 2019, třeba v Hradci Králové se sběr zvýšil meziročně sedmkrát. Od ledna 2020 musejí obce sběr použitých olejů lidem umožnit, buď prostřednictvím sběrných dvorů nebo umístěním speciálních nádob přímo v ulicích. Cílem je především zabránit vylévání olejů do kanalizací a bránit tak jejich znečišťování. Někde ale sběr provázejí i problémy.
28. 1. 2021|

Sběrné dvory budou znovu odebírat vysloužilé výrobky Samsungu

Sběrné dvory, které v posledních dnech přestaly odebírat od občanů vysloužilé výrobky značky Samsung, je začnou znovu vybírat. Zpětný odběr zůstane pro občany bez problémů. Na jednání na ministerstvu životního prostředí se na tom shodli zástupci všech zainteresovaných stran. Problémy s výkupem nastaly poté, co Asekol přestal od 1. srpna sbírat ze sběrných dvorů dotyčné výrobky kvůli ukončení smlouvy. Samsung přešel od začátku letošního roku ke kolektivnímu systému REMA, který má korejské firmě zajišťovat sběr a svoz použitých elektrozařízení.
6. 8. 2020|

Černé skládky, hromady u popelnic. Města raději otevírají sběrné dvory

V České republice začínají v omezeném režimu fungovat některé sběrné dvory. Původně se uzavřely kvůli zavedení opatření proti šíření koronaviru, odpad se ale začal hromadit na nevhodných místech.
3. 4. 2020|

Staré pneumatiky se hromadí na skládkách. Firem, které by je recyklovaly, je málo

Každý rok se v Česku prodá kolem čtyř milionů pneumatik. Ty ojeté mohou lidé odevzdat buď za poplatek do sběrných dvorů, nebo zdarma do pneuservisů. Sehnat pro staré gumy odběratele je ale velký problém. Na skládkách už je nechtějí a firem, které by je recyklovaly, je málo.
24. 2. 2020|

Olomouc schválila čtyři projekty za 900 milionů. Polovinu si však bude muset půjčit

Zastupitelé Olomouce předběžně schválili čtyři velké investice zhruba za 900 milionů korun i způsob jejich financování. Město počítá s tím, že si na tyto projekty vezme úvěr až 450 milionů korun. S pomocí půjčky chce město spolufinancovat připravené prodloužení tramvajové trati na Nové Sady, opravu tramvajové trati v centru města, nové odpadové centrum i zlepšení průjezdu po Foerstrově ulici.
12. 9. 2019|

Znojmo vytáhlo do boje proti černým skládkám. Pytle s odpadky hyzdí centrum města

Množící se černé skládky řeší radnice ve Znojmě. Lidé odhazují pytle s odpadem nejen v přírodě kolem silnic, ale i v centru města. Za takové jednání jim hrozí pokuta od několika stovek až do částky sto tisíc korun. Odpad mají přitom možnost zadarmo odvézt do sběrného dvora.
26. 7. 2019|

S tuky a oleji už Pražané nebudou muset do sběrného dvora. Od půlky února si pro ně přijedou popeláři

Od 16. února budou moct Pražané na určených zastávkách nově odevzdávat v rámci mobilního sběru nebezpečného odpadu i potravinářské oleje a tuky. Rozšířením stávající služby chce pražský magistrát předcházet ucpávání kanalizací a podpořit recyklaci tohoto biologicky rozložitelného odpadu.
7. 2. 2019|