TÉMA

Zlatý medvěd

Zlatého medvěda z Berlinale získal dokument Na Adamantu

V německém hlavním městě skončil třiasedmdesátý ročník filmového festivalu Berlinale. Hlavní cenu za nejlepší snímek si odnesli tvůrci francouzského dokumentu o centru pro lidi s psychickými poruchami Na Adamantu (v originále Sur l'Adamant). Zlatého medvěda za celoživotní dílo dostal americký režisér Steven Spielberg.
25. 2. 2023|

Berlinale zná vítěze. Zlatého medvěda si odnáší satira Smolný pich, na níž se podílelo i Česko

Nejlepším filmem letošního ročníku berlínského festivalu je podle poroty Smolný pich aneb Pitomý porno. Snímek rumunského režiséra Radu Judeho podpořil i tuzemský Státní fond kinematografie a českým koproducentem je společnost endorfilm Jiřího Konečného. Jediným československým vítězem prestižního berlínského festivalu zůstává drama Skřivánci na niti.
5. 3. 2021|

Glosa z Berlinale: Trest smrti a potrat vysílají vzkaz, že zlo existuje

Dva vůdčí silné filmy, po nich mezera a zbytek kvalitní filmy, které tolik nevybočují. Takoví jsou vítězové letošního Berlinale. Zlatý medvěd pro íránské Zlo neexistuje (Sheytan vojud nadarad), Stříbrný medvěd pro americký Nikdy, zřídka, občas, vždycky (Never Rarely Sometimes Always). Oba hlavní filmy jsou také jasným politickým a společenským prohlášením, zatímco další snímky se většinou zaměřují na lidské příběhy a mezilidské vztahy.
2. 3. 2020|

Glosa z Berlinale: Spor o Netflix, čínská cenzura a velké příběhy

Soutěžní filmy na Berlinale jako by během festivalu ušly určitou cestu. Začalo to diváckými filmy, srozumitelnými příběhy, které nikoho neurazily, ale ani nenadchly. Po víkendu přišlo na řadu těžší umění, někdy nesrozumitelné, někdy náročné. Navíc soutěž provázely spory o Netflix ze strany německých kinařů, kteří se vzbouřili proti španělskému filmu Elisa a Marcela a požadovali jeho stažení ze soutěže s tím, že filmy od Netflixu nebudou po festivalu k vidění v normálních kinech.
15. 2. 2019|

Berlinale dává zelenou ženám, životnímu prostředí a skutečným příběhům

Síla žen a opravdových životních příběhů jsou důležitými tématy letošního Berlinale. V německé metropoli startuje ve čtvrtek 69. ročník této prestižní filmové přehlídky, který potrvá jedenáct dní a v programu představí na 400 různých filmů. V režii českého tvůrce z nich vznikl jen jeden.
7. 2. 2019|