TÉMA

Chropyně

Do hejna labutí v Tovačově se začlenila i jedna černá. Zřejmě uletěla chovateli

Na Křenovském rybníku v Tovačově na Přerovsku se objevila černá labuť. Podle ornitologů pravděpodobně někomu uletěla z chovu. Původním domovem labutě černé je Austrálie, v Evropě se chová nejen v zoo, ale i v soukromých chovech, řekl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Podle snímků ornitologů se labuť černá přirozeně začlenila do hejna mezi své bílé společnice.
21. 11. 2023|

Soud zprostil obžaloby účetní v případu nelegální distribuce cigaret z bývalé školky v Chropyni

Olomoucký vrchní soud potvrdil pětileté tresty dvěma hlavním organizátorům nelegální distribuce cigaret na Kroměřížsku, Zdeňku Menšíkovi a Vojtěchu Koutnému. V kauze původně čelilo obžalobě pět lidí, proti rozhodnutí zlínského krajského soudu se odvolala také Marcela Polsterová a Richard Řezníček, kteří se podle žalobců podíleli na zajišťování potřebného zařízení k balení cigaret a jejich následné produkci. Odvolací soud Polsterovou zprostil obžaloby a Řezníčkovi potvrdil podmíněný trest, ale zmírnil mu právní kvalifikaci.
15. 11. 2021|

Starostku Chropyně definitivně zprostil soud obžaloby kvůli dohodám o provedení práce

Odvolací soud ve čtvrtek definitivně zprostil obžaloby starostku Chropyně na Kroměřížsku Věru Sigmundovou (ČSSD) a tajemníky tamního městského úřadu Jaroslava Kotulu a Jiřího Roseckého. Potvrdil tak červnový rozsudek kroměřížského okresního soudu, který zamítl odvolání žalobce a opatrovnice města. Obžalováni byli ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Žalobce je vinil z nezákonného uzavírání dohod na provedení práce. Obžalovaní vinu odmítali, hrozilo jim až pět let vězení. Rozsudek je pravomocný.
7. 11. 2019|

Obhajovat se musela kvůli vytěžené suti. Starostku Chropyně soud zprostil viny

Starostku Chropyně Věru Sigmundovou (ČSSD) zprostil v pátek viny Okresní soud v Kroměříži. Čelila obžalobě z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Státní zástupce ji vinil z toho, že schválila proplacení faktury téměř na 1,1 milionu korun z rozpočtu města firmě, která rekonstruovala tenisové kurty, přestože neodvedla část smluvených prací. Týkaly se odvozu vytěžené suti. Starostce hrozilo až pětileté vězení. Podle soudu skutek popsaný v obžalobě ale není trestným činem. Rozsudek není pravomocný, obě strany si nechaly lhůtu pro případné odvolání.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 10:55|

Starostka Chropyně brala za zpracovávání dokumentů pro radnici peníze navíc. Podle soudu tím zákon neporušila

Okresní soud v Kroměříži zprostil obžaloby starostku Chropyně na Kroměřížsku Věru Sigmundovou (ČSSD) a tajemníky městského úřadu Jaroslava Kotulu a Jiřího Roseckého. Obžalováni byli ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Žalobce je vinil z nezákonného uzavírání dohod o provedení práce a hrozilo jim až pětileté vězení.
13. 6. 2019|

Chropyňská starostka dostávala peníze navíc za to, co měla dělat v rámci funkce, tvrdí žalobce

Až pět let vězení hrozí chropyňské starostce Věře Sigmundové (ČSSD) a dvěma tajemníkům městského úřadu. Státní zástupce tvrdí, že způsobili městu škodu tím, že starostka vykonávala na dohodu činnosti, které měla dělat v rámci své funkce. Obžalovaní to odmítli, tvrdí, že šlo o postup běžný v minulosti i v jiných městech.
7. 2. 2019|