TÉMA

Lockheed Martin

F-16 létá půlstoletí a stále přibývají nové. Chystá se na ně Slovensko i Ukrajina

Je to již padesát let, co se poprvé do vzduchu vznesl letoun F-16. Vlastně to bylo padesát let koncem ledna. F-16 poprvé letěla 20. ledna 1974, to ale bylo omylem. Oficiální první let, při němž zkušební pilot začal opravdu ověřovat schopnosti nového typu, následoval 2. února. F-16 pak uspěla v soutěži na novou lehkou stíhačku Vzdušných sil Spojených států (USAF), ale vzápětí okouzlila i nespočet dalších zemí. Nebyly to jen ladné křivky nové stíhačky, rozhodující byly její schopnosti a relativně nízké náklady, spojené s provozem letadla menšího než třeba dosavadní F-4 Phantom II a jen s jedním motorem. A přestože je její historie dlouhá již půl století, je stíhačka F-16 atraktivní i dnes. Objednanou ji má Slovensko, starší verzi vyřazenou v západní Evropě zase očekává Ukrajina.
2. 2. 2024|

Pentagon podpořil jaderný pohon pro kosmické lodě. Dal na něj skoro tři čtvrtě miliardy korun

Spojené státy se zase o kousek přiblížily k tomu, aby měly kosmické lodě poháněné jadernými reaktory. Na nový projekt uvolnil Pentagon v přepočtu tři čtvrtě miliardy korun.
14. 11. 2023|

Přes sto letadel za den. Tchaj-wan registruje kolem svého území vysoký počet čínských vojenských letounů

Tchajwanské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že za posledních 24 hodin registrovalo ve svém okolí stovku čínských vojenských letadel. Informovala o tom agentura AFP, podle níž jde o neobvykle velký počet. Tchajwanské ministerstvo obrany v této souvislosti vyzvalo Čínu, aby zastavila „destruktivní, jednostrannou akci“, která může prudce zvýšit napětí mezi oběma zeměmi.
18. 9. 2023|

Dánsko a Nizozemsko slíbily Ukrajině desítky stíhaček F-16

Nizozemsko a Dánsko se zavázaly Ukrajině dodat letouny F-16. Podle agentury Reuters to v neděli ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému řekli vrcholní představitelé v Amsterodamu a Kodani. Počet nizozemských stíhaček předseda vlády Mark Rutte nespecifikoval, připomněl jen, že nizozemské letectvo jich má 42. Zelenskyj později prohlásil, že by Kyjev mohl získat všechny. Dánsko naopak potvrdilo, že věnuje Ukrajině 19 stíhaček F-16 americké výroby.
20. 8. 2023Aktualizováno20. 8. 2023, 21:34|

Měsíční modul postaví firma podnikatele Bezose. NASA chce v kosmu víc konkurence

Společnost Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose získala zakázku amerického Národního úřadu pro letectví (NASA) na konstrukci lunárního modulu za 3,4 miliardy dolarů  – v přepočtu 75 miliard korun. NASA v podobném tendru před dvěma lety vybrala firmu SpaceX, která již zkonstruovala dopravní systém Starship také k účelu přistání na Měsíci v rámci mise Artemis. NASA nyní tvrdí, že chce vytvořit větší konkurenci pro budoucí mise plánované na konec desetiletí.
22. 5. 2023|

Letouny F-16 pro Ukrajinu se zřejmě blíží. Kdy a kdo je dodá, se podle Bidena rozhodne v příštích měsících

Ukrajinské piloty lze podle interního dokumentu amerického vojenského letectva (USAF) naučit létat s americkými stíhačkami F-16 už za čtyři měsíce, uvedl server Yahoo News. Dosud se odhadovalo, že potřebný čas se pohybuje kolem osmnácti měsíců. Podle amerického prezidenta Joea Bidena se o tom, kdy a kdo letouny Ukrajině dodá, rozhodne v příštích měsících. CNN předtím uvedla, že americká administrativa, navzdory původnímu odmítání, zřejmě umožní evropským spojencům, aby Kyjevu část svých stíhaček F-16 dodaly.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 21:04|

Vojenskou stíhačku poprvé plně ovládala umělá inteligence. Pilotovala ji 17 hodin

Pokročilá umělá inteligence proniká do stále více oborů lidské činnosti. Přes obavy mnoha expertů také do vývoje vojenské techniky. Na přelomu roku byl překonán další milník, když se umělá inteligence ujala pilotování stíhačky. Stroj VISTA X-62A autonomně letěl přes sedmnáct hodin.
14. 2. 2023|

Rheinmetall může vyrábět pro Ukrajinu ve velkém. Chce ale více peněz od německé vlády

Německý kancléř Olaf Scholz varoval před závody ve zbrojení při koordinované mezinárodní pomoci Ukrajině. Prohlásil to poté, co Kyjev nově požádal o dodávku stíhacích letounů. Tu Berlín zatím nezvažuje. Podobně před tím odmítal dodání teď už slíbených tanků Leopard. Němečtí zbrojaři ale jasně signalizují, že jsou schopní uspokojit i nejnáročnější zakázky, pokud na ně vláda vyčlení příslušné prostředky.
31. 1. 2023|

Po tancích stíhačky. Část spojenců Kyjeva začíná mluvit o dodávkách amerických letounů F-16

Po příslibu dodávek tanků západní provenience žádá Kyjev západní partnery o poskytnutí moderních letounů F-16 vyráběných ve Spojených státech. Část spojenců již této žádosti vyjádřila podporu, část je proti. Debata o dodání stíhaček Ukrajině nicméně ožívá, uvedl list Politico s odvoláním na nejmenované diplomaty a zástupce obranného sektoru. Polsko také v pátek uvedlo, že je připravené poslat Ukrajině 60 modernizovaných tanků, včetně 30 strojů PT-91 Twardy.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 13:48|

Kanada koupí desítky letounů F-35 za stovky miliard korun

Kanada koupí osmaosmdesát bojových letounů F-35 od americké společností Lockheed Martin za 14,2 miliardy dolarů (317 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters, podle níž půjde o největší investici do kanadského letectva za více než třicet let. O nákupu stejného typu letounů jedná se Spojenými státy také Česko.
9. 1. 2023|

Mise Artemis má za sebou úspěšný start. Tentokrát letí Orion k Měsíci bez posádky, v budoucnu s ní přistane

Z floridského mysu Canaveral odstartovala raketa SLS (Space Launch System) s vesmírnou lodí Orion, která má vrátit člověka na Měsíc. Mise Artemis I je bezpilotní, Orion doletí k Měsíci a po 25 dnech se zase vrátí. První let s posádkou k měsíci plánuje NASA na rok 2024.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 09:20|

NASA chce mít na Měsíci jaderný reaktor. Musí se ale vejít do rakety

NASA chce postavit a dopravit na Měsíc jaderný reaktor. Ten by měl zásobovat lidské posádky po dobu nejméně deseti let. Americká kosmická agentura pro tento cíl vybrala tři společnosti, jež by měly koncept vymyslet, připravit a nakonec realizovat.
23. 6. 2022|

Černý jestřáb už nepotřebuje lidského pilota. Software zvládne létat i v obtížných podmínkách

Vrtulník Black Hawk (neboli Černý jestřáb) vyráběný společností Sikorsky patří k těm nejověřejnějším strojům americké armády. Bylo jich vyrobeno přes čtyři tisíce kusů a plnily úkoly v mnoha částech světa. Teď se výzkumné agentuře DARPA podařilo helikoptéru vylepšit tak, že už nepotřebuje pilota.
10. 2. 2022|

Boeing si chce napravit pověst. V březnu zkusí vyslat do kosmu loď Starliner

Americká společnost Boeing by chtěla ještě letos v březnu zopakovat testovací let své kosmické lodě CST-100 Starliner, která by měla dopravovat posádky na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Informoval o tom na svém webu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). První zkušební let Starlineru v prosinci 2019 nebyl úspěšný.
1. 2. 2021|

Reuters: Trump odměňuje Maroko prodejem dronů a raket za uznání Izraele

Administrativa Donalda Trumpa poslala podle nejmenovaných zdrojů agentury Reuters do Kongresu plán na prodej zbraní Maroku v hodnotě miliardy dolarů (21,7 miliard korun). Nabídnout chce údajně pokročilé drony a přesně naváděnou munici. Obchod je zřejmě odměnou pro muslimskou zemi za uznání Izraele. Kongres může obchod zkomplikovat, v tomto případě se to však neočekává.
12. 12. 2020|

BLOG: Konec pronájmu gripenů se blíží. Jaké letouny budou střežit české nebe?

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo při středeční tiskové konferenci po jednání s premiérem Andrejem Babišem zmínil zájem Spojených států dodávat do České republiky nadále kvalitní výzbroj, aby rostla síla české armády v rámci NATO. Narážel tím bezesporu také na chystaný výběr nových letounů pro Vzdušné síly AČR. Jaké možnosti má naše armáda k dispozici?
13. 8. 2020|

Crew Dragon se propojil s vesmírnou stanicí. Přestoupila první soukromě dovezená posádka

První soukromá vesmírná loď schopná nést lidi Crew Dragon se spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Sobotní úspěšný start ukončil devítiletou závislost Američanů na ruské dopravní lodi Sojuz. Majitel firmy SpaceX Elon Musk to komentoval slovy „trampolína funguje“, čímž narážel na ruskou poznámku z roku 2014 o amerických dopravních možnostech a sankcích.
31. 5. 2020Aktualizováno31. 5. 2020, 21:13|

Koronavirus už má přes osm set obětí. Podle šéfa WHO maří boj s nemocí konspirace a trollové

Nový koronavirus, který se od loňského prosince šíří z čínského města Wu-chan, má už přes osm set obětí a překonal tak epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí. Na nový koronavirus zemřelo 812 lidí v Číně a jeden člověk na Filipínách, nakažených je potvrzeno přes 37 500, z toho valná většina v Číně. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) upozornil, že snahy vypořádat se s epidemií maří konspirační teorie a provokatéři na internetových diskusních fórech.
9. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 13:45|

Jeden z největších armádních nákupů v dějinách Polska. Od Američanů pořídí desítky stíhaček F-35

Polsko podepsalo smlouvu na koupi 32 stíhacích letounů F-35 v přepočtu za 105 miliard korun. Kontrakt zahrnuje i výcvik a logistiku. Prodej strojů americké společnosti Lockheed Martin schválil Kongres loni v září. Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak zakázku označil za největší armádní kontrakt v dějinách země. Podle opozice jsou stíhačky příliš drahé. Polsko je desátou členskou zemí NATO, která si F-35 pořizuje.
31. 1. 2020|

Polsko je o krok blíže ke koupi amerických stíhaček F-35

Ministerstvo zahraničí Spojených států ve středu oznámilo, že schválilo prodej 32 nejnovějších stíhaček F-35 v hodnotě 6,5 miliardy dolarů (153 miliard Kč) do Polska. Konečná cena ale bude záviset na více faktorech, bude se o ní teprve jednat, uvedl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.
11. 9. 2019|

Test únikového systému lodi Orion dopadl skvěle. NASA novinku využije při letu na Měsíc i na Mars

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v úterý úspěšně otestoval únikový systém lodě Orion, jehož úkolem je zachránit posádku v případě nezdařeného startu. NASA zkoušku označila za další milník pro návrat astronautů na Měsíc a pro následný let na Mars.
2. 7. 2019|

Závod o zřícenou supermoderní stíhačku. USA a Japonsko mají obavy, aby F-35 nenašli jejich rivalové

V Tichém oceánu probíhá od úterý pátrání po zřícené stíhačce F-35, označované za nejmodernější armádní letoun světa. Američané i Japonci se obávají, že se k cenné technologii v Pacifiku dostanou jako první jejich největší protivníci – Čína a Rusko. Proč se stíhačka zřítila, se zatím neví. Japonsko je dočasně vyřadilo z provozu.
13. 4. 2019|

Ripleyová přilétla. Loď Crew Dragon se úspěšně spojila s ISS

Po zhruba 27 hodinách letu se kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX v automatickém režimu úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Plavidlo je určeno pro dopravu lidí, první testovací let ale absolvuje jen s figurínou se senzory. Tu výzkumníci pojmenovali Ripleyová.
3. 3. 2019|

Do kosmu odstartoval Muskův přelomový Crew Dragon. Na palubě je Ellen Ripleyová

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v sobotu odstartovala k prvnímu testovacímu letu nová kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX. Po dlouhé době jde o loď určenou pro dopravu lidí. Nyní je na palubě „Ripleyová“, fiktivní člen posádky sloužící testovacím účelům.
2. 3. 2019Aktualizováno2. 3. 2019, 10:57|