TÉMA

Ondřej Závodský

168 hodin: Whistleblower Benýšek se vrací na resort spravedlnosti, náměstek Stanislav po sérii afér naopak mizí

Aféra kolem ředitele insolvenčního odboru na resortu spravedlnosti končí. V listopadu podal Jan Benýšek protikorupční podnět, ve kterém už podruhé upozornil na manipulace se zkouškami insolvenčních správců. Ty se děly před osmi lety na odboru vedeném Antonínem Stanislavem, kterého si současný ministr Pavel Blažek (ODS) přivedl s sebou jako náměstka. Den poté, co úředník podnět podal, mu na resortu zrušili místo. Všem dnům ale není konec — náměstek po sérii afér náhle mizí a úředník se na ministerstvo vrací. Pro pořad 168 hodin natáčel Václav Crhonek a Jakub Hříbek.
3. 3. 2024|

Upozornili na problémy, přišli o místo. Pořad 168 hodin popsal případy dvou whistleblowerů

Dva úředníci se domnívají, že ztratili práci na ministerstvech dopravy a spravedlnosti kvůli upozornění na nesrovnalosti. V případě úředníka z ministerstva dopravy už rozhodl soud. A poprvé v historii dal whistleblowerovi za pravdu. V Česku se ale lidé, kteří se nebojí poukázat na problém, dlouhodobě potýkají s obtížemi, ukázali pro pořad 168 hodin reportéři Václav Crhonek a David Sebíň.
4. 12. 2023|

Bývalý náměstek na financích Závodský uspěl se žalobou proti svému odvolání

Právník Ondřej Závodský ve středu uspěl se správní žalobou, kterou napadl své odvolání z funkce náměstka ministerstva financí. Pražský městský soud konstatoval, že státní tajemník odvolal Závodského ze služebního místa o několik dní dříve, než nabyla účinnosti příslušná systemizace schválená tehdejší vládou Andreje Babiše (ANO). Proti verdiktu se lze bránit pouze kasační stížností u Nejvyššího správního soudu.
23. 6. 2021|

168 hodin: Ministerstva brání Agrofert před vrácením toustové dotace. Vzniká už sedmý posudek

Na linku pro výrobu toustového chleba inkasoval koncern Agrofert dotaci sto milionů korun. Auditoři Evropské komise zjistili, že dotaci firma získala neprávem, Brusel ji tedy neproplatí a sto milionů, které zaplatili čeští daňoví poplatníci, by Agrofert měl vrátit. V Česku vzniká už sedmý posudek, který má nárok Agrofertu na dotaci obhájit. Kauzu v reportáži 168 hodin shrnuje Václav Crhonek.
17. 5. 2021|

Zamořená Trojice neměla prioritu, Diamo ji i tak chtělo za miliardu vyčistit. Po odstoupení od smlouvy mu hrozí žaloba

Ostrava se dlouhodobě potýká s ekologickými následky těžby. Ty zasahují dokonce i samotné centrum města, kam patří například Trojické údolí. V minulosti tam byl důl a koksovna, které za sebou zanechaly území kontaminované dehtem a těžkými kovy. Státní podnik Diamo se proto rozhodl, že za více než miliardu korun prostor vyčistí. Vypsal soutěž, uzavřel smlouvu, a potom od ní odstoupil. Sanace ještě ani nezačala a už nyní hrozí státu ztráty ve stovkách milionů korun. Kauzu pro Reportéry ČT natáčel Dalibor Bártek.
30. 3. 2021|

Reportéři ČT: Stavba teplovodu z Temelína se kvůli sporu zastavila. Problémy mají desítky firem

Desítky drobných podnikatelů se odvážily vystoupit proti polostátnímu kolosu ČEZ. Tvrdí, že kvůli jeho postupu jim hrozí krach nebo ekonomické problémy. ČEZ totiž nezaplatil stovky milionů korun, které odvedli na výstavbě teplovodu z Temelína do Českých Budějovic. Do výstavby zasáhl covid. Odevzdání prací se zpozdilo a ČEZ odmítl platit. Pro Reportéry ČT natáčela Jana Neumannová.
9. 3. 2021|

Překvapení v Kladně: Dienstbier propadl, zvítězila advokátka Šípová. Vyzve poslance Bendla

Ve druhém kole senátních voleb v obvodu Kladno vyzve advokátka Adéla Šípová jako nestraník za Piráty Petra Bendla, poslance za ODS. Primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno) i současný senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) v prvním kole senátních voleb propadli.
4. 10. 2020|

Bývalý náměstek ministra zemědělství se dál soudí se státem kvůli svému odvolání

Bývalý první náměstek ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) Jiří Jirsa se domáhá zrušení rozhodnutí o odvolání z funkce. Po říjnovém rozsudku Městského soudu v Praze, který jeho žalobu na ministerstvo vnitra zamítl, podává kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. ČT to zjistila z justiční databáze. Jirsova funkce zanikla na konci prosince 2017. Vláda Andreje Babiše (ANO) tehdy při systematizaci na ministerstvech a Úřadu vlády zrušila 73 míst.
18. 11. 2019|
OVM

Zeman ústavu porušuje dlouhodobě, je tu malá normalizace, míní politolog Lebeda

Není pravda, že by tu ani vteřinu nebyla ústavní krize, jak říká premiér. Prezident porušoval ústavu dlouhodobě, zjevně a intenzivně, je přesvědčen ústavní právník Jan Kysela. Miloš Zeman chce podle Tomáše Lebedy přeměnit český systém na poloprezidentský. Politolog také upozorňuje na to, že společnost je netečná k prohřeškům proti pravidlům. Zeman ani Babiš nejsou první, kdo se pokouší deformovat systém, míra útoků na demokracii je ale poslední dobou nebývalá, domnívá se právník Ondřej Závodský. O ústavě, demokracii a úctě k pravidlům hovořili v Otázkách Václava Moravce.
1. 9. 2019|

V obci Holubice se přou o herní automaty. Rozhodne referendum

Atmosféra v Holubicích na Vyškovsku se přiostřuje. Důvodem je referendum, v němž budou příští týden 24. a 25. května obyvatelé rozhodovat, zda má být v obci kasino s videoloterijními terminály, tedy hracími automaty, nebo bez nich. Na jedné straně stojí odpůrci hazardu, kteří svojí snahou a získáním dostatečného množství podpisů zajistili konání plebiscitu, na druhé straně jsou starosta Petr Hanák (KDU-ČSL) a samotná firma European Data Project (EDP), kteří rozesílají zprávy a dopisy občanům o finančních dopadech pro obec, kdyby lidé automaty odmítli.
15. 5. 2019|

Bývalý náměstek Závodský poslal ministerstvo financí do exekuce. Dlužilo mu odchodné

Bývalý náměstek ministryně financí Ondřej Závodský podal návrh na exekuci proti ministerstvu kvůli nevyplacení odchodného 654 000 korun. Částku měl dostat nejpozději v únoru. Ministerstvo financí uvedlo, že v pondělí peníze Závodskému odeslalo.
1. 4. 2019Aktualizováno1. 4. 2019, 16:20|
90' ČT24

Proti hazardu jsme vykročili správně, ale nebezpečně se šíří mezi mladistvými, uvedl Nešpor

Dva roky od přijetí zpřísněného zákona o hazardních hrách znamenaly příznivý vývoj, ale hazard, zejména on-line hazard, je stále nebezpečně rozšířen mezi dospívajícími. V pořadu Devadesátka ČT24 to uvedl emeritní primář oddělení pro léčbu závislostí Nemocnice Bohnice Karel Nešpor. Podle něho to může být „dynamitová patrona pro budoucnost České republiky“.
7. 2. 2019|