TÉMA

Filmový festival

Hlavní cenu si z festivalu v Benátkách odnesli Chudáčci. Porota vyzdvihla snímek Hranice

V italských Benátkách vyvrcholil předáváním cen tamní filmový festival. Zvláštní cenu poroty si odváží režisérka Agnieszka Hollandová za snímek Hranice, který pojednává o uprchlické krizi na polsko-běloruském pomezí. Snímek vznikl s podporou českého Státního fondu kinematografie a v koprodukci České televize. Hlavní cenu festivalu, Zlatého lva, získal hvězdně obsazený sci-fi snímek Chudáčci režiséra Jorgose Lanthimose – v hlavních rolích s Emmou Stoneovou, Willemem Dafoem nebo Markem Ruffalem.
10. 9. 2023|

Zlínský festival dětských filmů představil znělku. Uctí Břetislava Pojara a představí skandinávské webové seriály

Zlínský fetival dětských filmů se letos bude soustředit na československou animaci a také na skandinávské webové seriály pro mladé. Do začátku března ještě mohou tvůrci přihlásit své snímky do soutěže, která se uskuteční v tradičních třech kategoriích. S předstihem představili jeho pořadatelé znělku letošního 63. ročníku, který začne na den dětí, tedy 1. června, a potrvá týden.
23. 2. 2023|

30 let zpět: Jak bude vypadat karlovarský filmový festival?

Filmový festival v Karlových Varech má dnes světové renomé. Přijíždějí na něj hollywoodské hvězdy první velikosti a každoročně ho navštíví tisíce diváků nejen z Česka. Po sametové revoluci to přehlídka neměla jednoduché. Nechybělo mnoho a festival mohl mít docela jinou podobu než v současnosti.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 7. 2022|

Dětem jsem koupil Spejbla a Hurvínka, zavzpomínal Geoffrey Rush na natáčení v Česku

Jednou z největších, ne-li tou vůbec největší hvězdou letošního ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je Geoffrey Rush. Herec, kterého si diváci mohou pamatovat z oscarové Záře, ale i jako kapitána Barbossu z Pirátů z Karibiku, v rozhovoru pro Českou televizi zavzpomínal mimo jiné na dřívější natáčení v Česku nebo na to, která filmová role mu hodně dala.
6. 7. 2022|

Daniel Angeli léta fotil světové hvězdy v Cannes. Letos tam má očekávanou výstavu

V jihofrancouzském Cannes se v sobotu večer rozhodne o tom, kdo si odnese prestižní Zlatou palmu. Soutěží o ni 21 snímků. Filmový festival je také velkou společenskou akcí s početnou účastí hereckých osobností. Ty jsou vidět jen na červeném koberci, v minulosti je však fotografové dokázali zachytit i v mnohem osobnějších situacích.
28. 5. 2022|

Zlínský Zlatý střevíček převezmou Heřmánek a Zedníček. Světovou premiéru bude mít Cesta do Tvojzemí

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival udělí cenu Zlatý střevíček hercům Pavlu Zedníčkovi a Karlu Heřmánkovi. 62. ročník festivalu se uskuteční od 26. května do 1. června a zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do Tvojzemí.
5. 5. 2022|

Filmový festival v Karlových Varech ocení Boleslava Polívku

Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary určenou pro výrazné osobnosti české kinematografie získá letos herec Boleslav Polívka. Přehlídka také podle tiskové zprávy navázala spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem v Oděse. Má jít o gesto podpory ukrajinským filmařům.
26. 4. 2022|

V Karlových Varech vrcholí přípravy na filmový festival. Organizátoři se soustředí i na hygienická opatření

V Karlových Varech vrcholí přípravy Mezinárodního filmového festivalu. Začne už v pátek a potrvá devět dnů. Loni se kvůli protiepidemickým opatřením nekonal, na hygienická opatření ale musí myslet organizátoři také letos. Důsledně kontrolovat budou především bezinfekčnost návštěvníků.
18. 8. 2021Aktualizováno18. 8. 2021, 20:16|

Letní kino v Karlových Varech je v ohrožení. Amfiteátr chátrá, rekonstrukce by byla drahá

Budoucnost letního kina v Karlových Varech, známého hlavně díky mezinárodnímu filmovému festivalu, je nejistá. Amfiteátr chátrá a jeho rekonstrukce by byla nákladná. Město proto plánuje vybudování nového kina ve volnočasovém areálu Rolava. To se ale nelíbí některým obyvatelům Karlových Varů.
8. 6. 2021|

Filmové klapky ozdobil Čtyřlístek nebo graffiti. Tradiční výstava doprovází zlínský festival

Umělecky ztvárněné filmové klapky jsou od čtvrtka vystaveny ve zlínském obchodním centru Zlaté jablko. Salon filmových klapek je tradiční součástí Zlín Film Festivalu, který začíná v pátek. Festival se letos koná 61. rokem, Salon filmových klapek 24. rokem. Svým výtvorem do něj přispělo 125 autorů, řekla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.
29. 5. 2021|

Festival Jeden svět se letos ptá, kdo „vypadává“ z videokonferencí i z běžného života

Filmový festival lidskoprávních filmů Jeden svět se letos bude konat virtuálně, což odráží i téma ročníku „Vypadáváš“. Úskalí přesunu společnosti do virtuálního prostoru, závislost na něm či manipulace skrze algoritmy prozkoumají desítky filmů. Přehlídka proběhne od 10. května do 6. června, první projekce začne ale již v úterý v 19 hodin.
13. 4. 2021|

Festival v Karlových Varech se znovu odkládá, nově se má konat koncem srpna

Letošní 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se uskuteční ve dnech 20. až 28. srpna 2021. Původně se měl konat v červenci, organizátoři se ho ale rozhodli posunout vzhledem k situaci s covidem-19 v Česku. Loni se místo festivalu konala v desítkách českých měst letní přehlídka Tady Vary, plánovaný listopadový „speciál“ ale museli pořadatelé kvůli epidemické situaci zrušit.
4. 3. 2021Aktualizováno4. 3. 2021, 11:45|

Amerika míří na stream, Češi bojují o kina. Jak koronavirus změnil filmový průmysl?

Zavřená kina, zrušené festivaly, posunuté premiéry nebo přerušená natáčení. A jedno přelomové oznámení velkého filmového studia. Koronavirus zasáhl filmový průmysl plnou silou, což mění způsob natáčení filmů i jejich sledování. Přinášíme rekapitulaci filmového roku, který zažil několik turbulencí a akceleroval přeměnu audiovizuálního byznysu.
14. 12. 2020|

30 let zpět: Hvězdy přijely na kolech

Na mezinárodní festival do Karlových Varů přijel Miloš Forman a Theodor Pištěk. Nekonaly se žádné červené koberce – obě hvězdy totiž dorazily na kolech.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
12. 7. 2020|

Sice menší a později, ale bude. Organizátoři Letní filmovou školu uspořádají

Největší nesoutěžní přehlídka filmů, Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti, se letos bude konat pandemii navzdory. Po jednání se zástupci města a ministerstva kultury to v pátek oznámili organizátoři. Kvůli koronaviru festival ale potrvá pouze šest dní a místo tradičního termínu na přelomu července a srpna se letos uskuteční od 7. do 12. srpna.
15. 5. 2020|

NKÚ podal dvě trestní oznámení po kontrole na ministerstvu kultury

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) podal dvě trestní oznámení v souvislosti s kontrolou na ministerstvu kultury, která se týkala udílení dotací. V nich byly podle NKÚ netransparentně rozdělovány desítky až stovky milionů korun. Úřad podal také oznámení finančnímu úřadu. Kontrola se týkala let 2016 až 2018 a nedostatky našli kontroloři jak na straně ministerstva, tak na straně příjemců dotací.
28. 11. 2019|

V Benátkách ocenili restaurovanou Extasi, Marhoul sošku nezískal

Zlatého lva za nejlepší film získal na 76. ročníku prestižního festivalu v Benátkách snímek Joker režiséra Todda Philipse. Film režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče, který byl prvním českým snímkem v hlavní souteži po pětadvaceti letech, žádnou sošku nezískal. Cenu za nejlepší restaurovaný snímek dostal Národní filmový archiv za Extasi režiséra Gustava Machatého.
7. 9. 2019Aktualizováno7. 9. 2019, 23:00|

Zlínský filmový festival obnovil prodej lístků. Pořadatelé podali kvůli útoku hackerů trestní oznámení

Organizátoři Zlín film festivalu začali po pátečním kybernetickému útoku prodávat lístky v pokladně multikina, obnovuje se také online prodej. Rezervace a prodej vstupenek zprovoznili poté, co se v pátek krátce po zahájení prodeje objevily technické potíže na serveru jednoho z dodavatelů služeb. Kybernetický útok oznámili policii a podali trestní oznámení.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 18:21|

The Sound is Innocent, zjistí Švýcaři díky Čechům. A ještě se naučí hrát letní hokej

Filmový festival Visions du Réel ve švýcarském Nyonu uvede dva koprodukční dokumenty České televize: poetický manuál k elektronické hudbě The Sound is Innocent a dokumentární komedii Letní hokej, která sleduje společné soustředění českých a marockých hokejistů.
11. 3. 2019|

Nejlepším krátkým filmem pro děti je český snímek Plody mraků, získal cenu na festivalu Berlinale

Animovaný snímek Plody mraků získal cenu Evropské asociace dětského filmu pro nejlepší krátký film za rok 2018. Absolventský film studentky katedry animace FAMU Kateřiny Karhánkové zvítězil v kategorii nejlepší krátký snímek. Vznikl v roce 2017 a cenou v Berlíně završil předešlé úspěchy. Během dvou let byl film uvedený na téměř stopadesáti mezinárodních festivalech.
10. 2. 2019|

Objevuj a poznávej. Zlínský filmový festival bude oslavovat cestovatele

Hlavním tématem 59. ročníku Zlínského filmového festivalu, který se uskuteční na přelomu května a června, bude cestování. Inspirací organizátorům byly sté narozeniny slavného cestovatele Miroslava Zikmunda, které oslaví v příštím týdnu. Mezi hosty festivalu nebudou chybět například také „filmař žraloků“ Steve Lichtag, dobrodruh se žlutým trabantem Dan Přibáň nebo cestovatelka Lucie Radová.
6. 2. 2019|