TÉMA

ČSAD

Čerpací stanice začaly zdražovat naftu, někde až o dvě koruny. Některé menší pumpy cenu drží

Čerpací stanice v Česku začaly výrazně zvedat cenu nafty. Jde o reakci na zvýšení spotřební daně od úterý o 1,50 koruny za litr, vrátila se na úroveň platnou do loňského června. Například mnohé pražské čerpací stanice v souvislosti s tím zvedly cenu o více než dvě koruny za litr, jinde se zase zvýšila o méně než 1,50 koruny za litr, vyplývá to z informací na webu mBenzin.cz. Vyšší ceny jsou i na jižní Moravě. Zatímco ještě v pondělí obvyklá cena nepřesahovala 33 korun za litr, v úterý už mnohdy převyšuje částku 34 korun. Menší prodejci v regionu zatím cenu drží.
1. 8. 2023|

Jízdenku na vlaky ve Zlínském kraji si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu

Jízdenku na vlakové spoje zařazené do systému Integrované dopravy Zlínského kraje (IDZK) si lze nově pořídit přes mobil i v e-shopu. Dosud bylo možné v systému IDZK kupovat na jednotlivou cestu jen papírové jízdenky u řidičů autobusů, v železničních pokladnách nebo u průvodčích ve vlaku. On-line byl v prodeji pouze železniční OneTicket, který je však finančně méně výhodný než jízdenka v tarifu IDZK, nebo jízdenky platné pouze u společnosti Arriva vlaky.
4. 1. 2023|

30 let zpět: Stávka ČSAD

Autobusovou dopravu takřka v celém Česku ochromila stávka zorganizovaná Nezávislým odborovým svazem veřejné silniční dopravy. Podle centrálního stávkového výboru se do protestu zapojilo 87 procent všech dopravních závodů a provozoven ČSAD a více než 15 tisíc řidičů autobusů. Dopravcům se nezamlouvalo zkrácení státní dotace pro provoz autobusů a také systémové nedostatky v dopravě. Česká vláda stávku označila za společensky a ekonomicky škodlivou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 2. 2022|

Pražské Florenci dají novou podobu česká studia a londýnský ateliér

V soutěži na podobu autobusového nádraží na pražské Florenci a okolí zvítězil tým zahrnující česká architektonická studia UNIT architekti, A69 architekti a londýnský ateliér Marko & Placemakers. Oznámili to zástupci organizátorů a soutěžní poroty. S vítězi soutěže, kterou zadali majitelé pozemků ve spolupráci s městem, nyní magistrát připraví další studii pro změnu územního plánu nutnou k zástavbě území. Na brownfieldu mezi Masarykovým nádražím a Florencí už začala stavět společnost Penta.
1. 12. 2021|

Stíhání společností ze skupiny BusLine končí. Policie prý nepřinesla důkazy o vzniklé škodě

Státní zastupitelství zrušilo v kauze autobusových dopravců, kteří působí v Libereckém kraji, trestní stíhání společností ze skupiny BusLine, uvedla MF Dnes s odkazem na vyjádření státního zástupce Martina Feřta. Podle něj se žádný trestný čin nestal, protože policie nepřinesla důkazy o tom, že by vznikla nějaká škoda. Policie měla za to, že se dopravce v roce 2017 dohodl s firmou ČSAD Liberec na společném postupu vůči kraji poté, co vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodla o výrazném zvýšení platů řidičům autobusů.
13. 8. 2021|

Pardubický kraj podepsal smlouvy s autobusovými dopravci. Antimonopolní úřad zamítl námitky

Pardubický kraj podepsal s dopravci desetileté smlouvy na provoz regionální autobusové dopravy. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zamítl námitky jedné z neúspěšných společností, které dosud bránily podpisu.
30. 7. 2021|

Zaměstnanci autobusového dopravce Z-Group bus hrozí stávkou, chtějí vyšší mzdy

Odborové organizace sdružující zaměstnance autobusového dopravce Z-Group bus, který sídlí ve Zlíně, ale působí v mnoha částech České republiky, vyhlásili stávkovou pohotovost. Odboráři požadují vyšší mzdy, kritizují nepřiměřeně dlouhé jednání o kolektivní smlouvě na rok 2021. Vyplývá to ze zveřejněného prohlášení odborových organizací. Podle mluvčího firmy Z-Group bus Miroslava Slaného je vyhlášení stávkové pohotovosti nezákonné a předčasné. Na vyhlášení stávkové pohotovosti, která začala o víkendu, v úterý upozornil Český rozhlas.
13. 7. 2021|

Za slevy na jízdném loni stát dopravcům zaplatil o dvě miliardy méně než v roce 2019

Slevy ve veřejné dopravě pro studenty a důchodce loni stály 3,47 miliardy korun, což je meziročně o 2,31 miliardy méně. Náklady loni stlačila koronavirová krize, která po většinu roku výrazně omezila cestování. Stát poskytuje pro žáky a studenty do 26 let a seniory nad 65 let slevu na jízdném ve veřejné dopravě 75 procent.
9. 3. 2021|

Liberecký kraj zaplatil antimonopolnímu úřadu sedm milionů. Kvůli dopravní zakázce se však soudí dál

Liberecký kraj zaplatil pokutu sedm milionů korun, kterou mu vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za dopravní zakázku na Českolipsku. Kraj ale považuje pokutu za nepřiměřenou a obrátil se proto na soud, žádal také odklad platby. Do doby splatnosti pokuty ale soud nerozhodl, kraji tak nezbylo než ji v lednu zaplatit, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj teď podle něj čeká, až soud nařídí jednání.
20. 1. 2021|

Rafaj potvrdil pokutu sedm milionů pro Liberecký kraj. Ten podá správní žalobu

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu sedm milionů korun pro Liberecký kraj. Důvodem bylo podepsání smlouvy o dočasném zajištění veřejné dopravy na Českolipsku bez vyhlášení soutěže. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na webu úřadu. Kraj kvůli tomu podá správní žalobu, výši sankce považuje za nepřiměřenou. Jinou možnost než zakázku zadat přímo neměl, uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).
11. 11. 2020Aktualizováno11. 11. 2020, 15:19|

Lídři kandidátek Libereckého kraje diskutovali o zlepšení dopravní infrastruktury

Zásadní roli před krajskými volbami v Libereckém kraji hraje doprava. Stále se nepovedlo prosadit železniční koridor Liberec–Praha. Krajské zastupitelstvo navíc řeší problémy v oblasti autobusových dopravců. Liberecký kraj se domáhá náhrady škody 11 milionů korun v trestním řízení, které v srpnu policie zahájila proti dopravním společnostem Witbystar (dříve BusLine) a ČSAD Liberec. Dopravě se věnovala i čtvrteční předvolební debata s lídry kandidátek z Libereckého kraje.
10. 9. 2020|

Korupční kauza dopravců na Liberecku se rozrůstá. Policie obvinila dalších 17 firem

Dalších 17 firem obvinila policie v rozsáhlé korupční kauze libereckého a jabloneckého dopravního podniku. Společnosti viní z pletich u veřejných zakázek, některé také z podplácení a z legalizace výnosů z trestné činnosti. O jaké firmy a zakázky se přesně jedná, není jasné. Obvinění se ale týká zejména roku 2017. Tehdy firmy musely v kraji po dohodě vlády s odbory zvýšit mzdy řidičů autobusů. V kauze je také obviněno celkem 17 lidí.
11. 8. 2020|

Policie obvinila ČSAD Liberec a BusLine z pletich v zakázce

Z pletich ve veřejné zakázce obvinila policie dopravní společnosti ČSAD Liberec a BusLine. Informaci o zahájení trestního stíhání dostalo vedení krajské společnosti ČSAD Liberec ve čtvrtek prostřednictvím datové schránky. Liberecký kraj, který před dvěma lety společnost koupil prostřednictvím firmy Autobusy LK, se chce bránit. Zvažuje i připojení k trestnímu stíhání a vymáhání náhrady škody. Pletich se měla firma dopustit ještě s předchozím majitelem. Novinářům to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).
4. 8. 2020Aktualizováno4. 8. 2020, 16:15|

Antimonopolní úřad musí znovu posoudit nákup akcií Libereckým krajem, rozhodl soud

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se musí znovu zabývat nákupem akcií dopravců, který chtěl uskutečnit Liberecký kraj. Antimonopolnímu úřadu to nařídil Krajský soud v Brně. ÚOHS v roce 2017 rozhodl, že akcie nesmí kraj koupit přímo, ale musí vyhlásit veřejnou zakázku. Soud nyní rozhodnutí zrušil a vrátil věc úřadu k novému projednání. Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na úřední desce soudu. Liberecký kraj rozhodnutí soudu vítá.
27. 5. 2020Aktualizováno27. 5. 2020, 16:04|

30 let zpět: Ne všichni přejí soukromému podnikání

Přišli s podnikatelským záměrem svážet pacienty z celé republiky do lázní Teplice soukromou autobusovou linkou. Národní výbory v Teplicích i v ostatních dotčených městech záměr schválily, jen u jedné instance podnikatelé nepochodili…Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
21. 5. 2020|

V roce 2019 stály slevy v dopravě 5,78 miliardy korun, náklady rostou

V roce 2019 stály slevy jízdného pro studenty a důchodce 5,78 miliardy korun. Naposledy v prosinci dopravci za poskytnuté slevy dostali téměř 461 milionů korun, což je meziročně asi o 11 procent více.
14. 2. 2020|

Stát od ledna zastropuje jízdné pro výpočet slevy. Dopravci údajně lístky předražovali

Od 1. ledna 2020 bude zastropována výše jízdného pro výpočet slevy, kterou mají žáci, studenti a důchodci. Sleva zůstane 75 procent, u každé trasy ale bude nastavený limit v korunách. Kdyby tedy například cena za jízdenku mezi Prahou a Ostravou dosáhla až 1200 korun, stát podle nového pravidla proplatí za slevu výrazně méně, a to maximálně 389 korun.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 18:53|

V Plzeňském kraji budou jezdit autobusy Arrivy, ČSAD Plzeň končí

Rada Plzeňského kraje schválila smlouvu se společností Arriva, jejíž autobusy budou deset let jezdit na linkách v regionu. Arriva, která patří do skupiny Deutsche Bahn, uspěla v tendru, ze kterého naopak hejtmanství vyřadilo dosavadního největšího autobusového dopravce v kraji – ČSAD autobusy Plzeň. Společnost přestane jezdit v květnu příštího roku.
6. 2. 2019|