TÉMA

Martin Frič

Jak se stát padouchem? Národní divadlo Brno připravuje tragikomedii Starý dobrý Nový (Oldřich)

Herec Oldřich Nový, hvězda stříbrného plátna 30. a 40. let, je hlavní postavou nového představení Národního divadla Brno. Hru nazvanou Starý dobrý Nový (Oldřich) napsal přímo pro brněnskou činohru Petr Stančík. Pojal ji jako crazy tragikomedii.
8. 12. 2022|

V Letní filmové škole zasedne Sheridan či Vetchý, festival zahájí dokument o Kocábovi

V Uherském Hradišti začíná Letní filmové škola (LFŠ). K hlavním zahraničním hostům patří irský režisér a scenárista Jim Sheridan, který by měl dorazit na závěr osmačtyřicátého ročníku. Tuzemskou tvorbu zastoupí například herec Ondřej Vetchý. Nesoutěžní přehlídka potrvá do 4. srpna.
29. 7. 2022|

Novinky Sommerové i Švankmajera. Letní filmová škola láká na českou tvorbu i Buñuelovu retrospektivu

Letní filmová škola v Uherském Hradišti nabídne letos světovou premiéru dokumentu o Michaelu Kocábovi od režisérky Olgy Sommerové. Retrospektivy pak připomenou španělského filmaře Luise Buñuela a českého režiséra Martina Friče. K vidění bude i několik českých novinek, které se představily na festivalu v Karlových Varech. Přehlídka začíná v pátek 29. července.
19. 7. 2022|

Werich se střídá v roli císaře a pekaře už 70 let. Sám si vymohl výměnu režiséra a návrat Nataši Gollové

Dvojfilm Císařův pekař – Pekařův císař patří při reprízách k divácky nejúspěšnějším filmům, přestože vznikl už před sedmdesáti lety. Premiéru měl 4. ledna 1952 a právě budovatelská doba podle některých tiskne do příběhu rozměr agitky. Pro jiné je podstatnější nadčasový a inteligentní humor Jana Wericha, který se představuje v dvojroli císaře a pekaře.
4. 1. 2022|

Hýřil humorem, za baviče se ale Jiří Sovák nepovažoval. Od jeho narození uplynulo sto let

Populární divadelní a filmový herec Jiří Sovák vždycky s radostí vyvolával smích. Letos v září uplynulo dvacet let od jeho smrti, ale v paměti publika stále zůstává, především jako komediální herec a skvělý vypravěč. Měl za sebou ale i mnoho vážných dramatických rolí. Sedmnáct let vystupoval na prknech Národního divadla. Narodil se 27. prosince 1920, přesně před sto lety.
27. 12. 2020|

Odešel Karel Fiala, představitel Limonádového Joea

Ve věku 95 let zemřel herec a zpěvák Karel Fiala, někdejší hvězda karlínské opery. Diváci jej mají ale spojeného zejména s rolí Limonádového Joea ze stejnojmenného filmu. O Fialově úmrtí informoval server iRozhlas.cz. Na jevišti Hudebního divadla v Karlíně herec slavil největší úspěchy od 50. let minulého století. Během čtyř dekád tam snad nebyl muzikál, v němž by Fiala neměl jednu z hlavních rolí. Za celoživotní přínos muzikálu dostal v roce 2013 cenu Thálie.
3. 10. 2020|

U Budila i v Hollywoodu. Vychází zapomenuté memoáry zapomenutého herce Vaverky

Jméno ani tvář Antonína Vaverky dneska pravděpodobně mnoha lidem příliš neřeknou, přestože filmová kariéra tohoto českého herce byla poměrně dobrodružná. Objevil se v desítkách epizodních rolí ve „filmech pro pamětníky“, na stará kolena ale také vyrazil zkusit štěstí v Hollywoodu. Vše si zapisoval, jeho memoáry nicméně vycházejí teprve osm desítek let po jeho smrti. Jsou vhledem do života na konci devatenáctého a začátku minulého století i do zákulisí tehdejšího divadla a kinematografie.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 17:55|

Zemřel režisér Václav Vorlíček. Autor Popelky, Arabely i Dívky na koštěti

Ve věku 88 let zemřel v úterý režisér Václav Vorlíček. Natočil oblíbenou pohádku Tři oříšky pro Popelku, seriál Arabela nebo nesmrtelné komedie Pane, vy jste vdova! a Dívka na koštěti. Zprávu potvrdil režisér Zdeněk Zelenka. V roce 2017 získal Vorlíček na filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za mimořádný přínos kinematografii.
6. 2. 2019|