TÉMA

Mary Lou McDonaldová

Policie hasila střety v západním Belfastu vodním dělem. Politici vyzvali davy ke klidu

Nepokoje v severoirském Belfastu pokračovaly i v noci na pátek, několik skupin obyvatel zaútočilo proti zasahujícím policistům a vrhalo na ně kameny, zápalné lahve a dělbuchy. Bezpečnostní složky proti nim zakročily pomocí vodního děla ve snaze násilí ukončit, uvedl zpravodajský web BBC. Britský premiér Boris Johnson jednal po telefonu se svým irským protějškem Micheálem Martinem a vyslovil se pro „uklidnění napětí“.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 22:07|

Historický průlom v Irsku. Tradiční soupeři se rozhodli sestavit společnou vládu

Předáci irských politických stran Fine Gael a Fianna Fáil se dohodli, že se pokusí poprvé v dějinách země vytvořit společnou vládu. Aby měli v dolní komoře parlamentu většinu, budou muset získat podporu ještě některé menší strany nebo nezávislých poslanců. Jednání o sestavení vlády po únorových parlamentních volbách zastínila krize spojená s šířením koronaviru, kterým se v Irsku nakazilo přes 11 tisíc lidí.
14. 4. 2020|

Žádné dvě z velkých irských stran nedají dohromady většinu, zemi čekají složitá povolební jednání

Vítěznou stranou irských předčasných parlamentních voleb se podle počtu získaných křesel těsně stala středopravicová strana Fianna Fáil. Irský preferenční volební systém jí po dvou dnech propočtů přidělil 38 mandátů, tedy o jeden víc než levicově nacionalistické Sinn Féin, jež zaznamenala rekordní úspěch a zvítězila na počet udělených „prvních preferencí“. Na třetím místě skončila s 35 mandáty strana Fine Gael premiéra Lea Varadkara. V parlamentu zasedne ještě 12 zelených, 18 členů malých levicových stran a 20 nezávislých.
11. 2. 2020Aktualizováno11. 2. 2020, 16:09|

V Irsku sčítají hlasy po volbách, průběžné výsledky potvrzují vzestup nacionalistické Sinn Féin

Volební komise v Irsku začaly v neděli sčítat hlasy odevzdané při sobotních předčasných parlamentních volbách. Definitivní výsledky možná nebudou známé ani v pondělí, už nyní se nicméně začíná potvrzovat úspěch levicově nacionalistické strany Sinn Féin. Ta má šanci získat srovnatelný počet poslaneckých křesel jako dosud dominantní středopravicové strany Fine Gael a Fianna Fáil a média tak spekulují o scénáři složitých koaličních jednání. Žádná strana nebude s největší pravděpodobností schopna vládnout sama.
9. 2. 2020|
Brexit

Brity pobouřil výrok Donalda Tuska. Ten si klade otázku, jak vypadá místo v pekle pro zastánce brexitu bez plánu

Komentář předsedy Evropské rady Donalda Tuska, který si položil otázku, jak asi vypadá místo v pekle pro zastánce brexitu, kteří nemají konkrétní plán, vyvolal na britské politické scéně pobouření. Mluvčí premiérky Theresy Mayové konstatoval, že Tuskův slovník ničemu nepomůže.
6. 2. 2019|