TÉMA

Porušení povinnosti při správě cizího majetku

Nejvyšší soud odmítl Balákovo dovolání v kauze těžby kamene v Lánské oboře

V případu nevýhodné těžby a prodeje kamene v Lánské oboře Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka jako zjevně neopodstatněné, informoval mluvčí kladenského soudu Ivo Poštolka. Krajský soud v této kauze letos Balákovi pravomocně potvrdil dřívější verdikt kladenského soudu, tedy peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 15:27|

Diplomat Karlík nezíská dalších 271 tisíc za stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání

Diplomat Radomír Karlík nedostane dalších 271 tisíc korun za ušlý zisk kvůli nezákonnému stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání. ČT to řekla Marcela Pröllerová z Obvodního soudu pro Prahu 2, který se případem zabýval v první instanci. Soudy přiznaly Karlíkovi tři sta tisíc korun za nemajetkovou újmu, dalších přibližně tři sta tisíc mu dříve dobrovolně vyplatilo ministerstvo spravedlnosti. Kariérní diplomat se po státu domáhal celkového odškodného 6,4 milionu korun.
24. 3. 2023|

Nejvyšší žalobce Stříž nesouhlasí se zproštěním bývalých radních Frýdku-Místku

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nesouhlasí se zproštěním sedmi bývalých radních Frýdku-Místku, včetně tří dřívějších primátorů. Čelili obžalobě v kauze prodeje městských pozemků v Horní ulici. Okresní soud ve Frýdku-Místku i Krajský soud v Ostravě skupinu zprostily obžaloby, podle které město pozemky v roce 2009 prodalo pod tržní cenou. Okresní soud by měl podnět spolu se spisem předat nejvyšší instanci do Brna.
21. 11. 2022|

Policie začala prověřovat ministra vnitra Rakušana kvůli smlouvám o právním zastupování města z doby, kdy byl starostou Kolína

Policie začala prověřovat, jestli se ministr vnitra a předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan nedopustil ve své někdejší funkci kolínského starosty trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Na dotaz České televize to uvedl kolínský okresní státní zástupce Milan Hrubý. Policie se rozhodla případ prověřit na základě trestního oznámení, které na ministra podala iniciativa Chcípl PES. Týká se uzavření smluv o právním zastupování města. Rakušan uvedl, že je připraven jakékoliv podezření přesvědčivě vyvrátit a že jej zatím policie nevyzvala, aby podal vysvětlení.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 20:47|

Centrála proti organizovanému zločinu zahájila trestní stíhání kvůli smlouvám z éry hejtmanky Jermanové

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinila jednoho člověka kvůli pracovním smlouvám Středočeského kraje s externisty. Kraj jim v době, kdy byla hejtmankou Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), vyplatil několik milionů korun ročně. Informaci ČT sdělila dozorující státní zástupkyně Gabriela Turková. Na středočeském krajském úřadu zasahovali policisté v roce 2019.
12. 3. 2021|

Pelta uspěl se stížností proti svému obvinění. O podplácení se z formálních důvodů nerozšíří

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo v kauze sportovních dotací rozšíření stíhání Fotbalové asociace České republiky (FAČR) a jejího bývalého předsedy Miroslava Pelty o podplácení. Vyhovělo tak stížnostem obviněných. Informoval o tom mluvčí zastupitelství Petr Malý. Důvody zrušení byly podle něj formální, protože napadené usnesení bylo nadbytečné.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 11:46|