TÉMA

Stacey Abramsová

V americkém Senátu usedne pastor, nebo fotbalista. Demokraté i republikáni zápolí v Georgii

K Georgii se mohly první prosincové úterý upřít zraky celých Spojených států. Druhé kolo senátních voleb mělo potenciál razantně promluvit do druhé poloviny prezidentství Joea Bidena. Na tuto variantu nakonec nedojde, protože demokratům se podařilo obhájit senátorské křeslo v Nevadě a na jejich většině v horní komoře Kongresu už se nic nezmění. I přesto se vyplatí georgijské klání mezi demokratem Raphaelem Warnockem a republikánem Herschelem Walkerem sledovat.
6. 12. 2022|

Amerika prochází předem zpochybněnými volbami. Hraje se o samotnou důvěru v demokracii

Desítky republikánských kandidátů na kongresmany, guvernéry i další vysoké funkce ve státních správách dosud odmítají uznat porážku Donalda Trumpa v předloňských volbách. Někteří také odmítli potvrdit, že uznají výsledek letošních voleb. Regulérnost se tak stává hlavním tématem kampaně trumpistického křídla republikánů. Z druhé strany na ni upozorňují i demokraté. A to s důrazem na nová omezení volebního práva posvěcená Nejvyšším soudem.
7. 11. 2022|

Modrání americké Georgie. Proměňuje se obyvatelstvo a s ním i politická scéna

V listopadu 2020 byla americká Georgie jedním z klíčových států v prezidentských volbách. Po téměř třech dekádách tam neuspěl republikán, ale demokrat. Navzdory očekávání dokázali demokraté v tomto státě získat i obě senátní křesla. Z bezpečné republikánské bašty se rázem stal takzvaný swing state. Může za to dlouhodobě se měnící obyvatelstvo, dominantní hlavní město i mobilizace voličů. A také některé chyby republikánských politiků.
15. 1. 2021|

O síle Bidenova prezidentství rozhodne sedm milionů voličů v Georgii. Hraje se o většinu v Senátu

Joe Biden je zvoleným prezidentem a demokraté se připravují na čtyři roky vládnutí. Stále jasno ale není v jedné podstatné věci – složení amerického Senátu. Ten má silnou roli v legislativním procesu a prezidenta může značně omezit. O posledních dvou křeslech a tím, kdo v horní komoře Kongresu získá většinu, rozhodne druhé kolo voleb v Georgii na začátku ledna. Že jsou tyto volby klíčové, ukazují i částky, které do Georgie míří – dárci už kandidátům věnovali stovky milionů dolarů.
7. 12. 2020|

Žena, která přispěla k Bidenovu triumfu. Stacey Abramsová je novou demokratickou hvězdou

Kamala Harrisová se jako první viceprezidentka po boku Joea Bidena nepochybně zapíše do dějin. Vítěznému duu však zásadně pomohl někdo, kdo na listině kandidátů vůbec nebyl – Afroameričanka Stacey Abramsová. Když před dvěma lety prohrála v Georgii guvernérské volby, nezalekla se a vlastní prohru proměnila v nečekanou odvetu. Před hlasováním o prezidentovi zmobilizovala tak velké množství voličů, že v Georgii po 28 letech vítězí demokratický kandidát. Tamní voličská základna také dost možná zamává osazenstvem Senátu USA.
11. 11. 2020|

Prázdná slova, kritizují Trumpovo poselství demokraté. Média řeší „sarkastický“ potlesk Pelosiové

Poselství prezidenta Donalda Trumpa o stavu unie nepřineslo nic podstatného a nepřiblížilo rozdělenou zemi k jednotě. Shodli se na tom politici Demokratické strany. Velmi kritičtí byli populární afroamerická politička Stacey Abramsová i kalifornský nejvyšší prokurátor Xavier Becerra, kteří přednesli oficiální reakci demokratů na projev. Někteří jejich spolustraníci ale zaujali k prezidentovu poselství smířlivější postoj a oproti loňskému roku našli dokonce důvod k potlesku. Média řeší zejména jednu z reakcí předsedkyně Sněmovny reprezentantů a kritičky Trumpa Nancy Pelosiové, jejíž potlesk některá označují za „sarkastický“.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 15:00|