TÉMA

Jan Rovenský

Konec uhlí určí trh. Pokud vláda nezaspí, bez energie nebudeme, říká Rovenský z Greenpeace

Hnutí Greenpeace vzniklo jako radikální a takové také zůstává, i když se přesunulo do středního proudu, říká k padesátému výročí vzniku vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský. Konec uhlí podle jeho slov určí trh, a pokud vlády v Česku nebudou zahálet, drahé energie se občané obávat nemusí, uvedl v Interview ČT24.
15. 9. 2021|

Konec uhlí v Česku je opět nejistý, vláda o něm nejednala. Zprávu komise budou připomínkovat ministerstva

Materiál s doporučením Uhelné komise ukončit využívání uhlí pro výrobu tepla a elektřiny v roce 2038 byl stažen z pondělního jednání vlády. Ministerstva ho nyní budou připomínkovat, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Termín vládu rozděluje, pro dřívější odklon od uhlí v roce 2033 jsou ministři za sociální demokracii, podobně se vyjádřil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).
1. 2. 2021|

Komise doporučila vládě ukončit využívání uhlí v roce 2038, podle ekologů je to pozdě

Uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí v České republice v roce 2038. O závěru informoval její předseda ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). O záměru bude dále rozhodovat vláda. Komise pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Kvůli pátečnímu rozhodnutí odejdou z uhelné komise zástupci ekologických organizací. Někteří ekologové si myslí, že vybraný rok je pozdní, poukazují přitom na to, že by Česko nemuselo splnit kritéria Pařížské dohody o změně klimatu. Zástupci energetické oblasti, těžařů a dalších subjektů oboru si naopak myslí, že usnesení komise je kompromis. To obsahuje mimo jiné i závazek, že do Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje půjde v příštích letech téměř 100 miliard korun.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 22:06|

Datum útlumu uhlí doporučí komise vládě v listopadu, uvedl Havlíček

Datum útlumu využívání uhlí v Česku doporučí takzvaná uhelná komise vládě na svém příštím zasedání v polovině listopadu. Kabinet by pak měl do konce roku rozhodnout, sdělil po úterním jednání komise ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Potvrdil tak svoje dřívější vyjádření, podle kterého postup útlumu těžby uhlí v Česku bude stanoven do konce letošního roku.
20. 10. 2020|

Ekologičtí aktivisté pronikli do lomu Vršany u Mostu. Policie zadržela 115 lidí

Více než stovka ekologických aktivistů pronikla v sobotu dopoledne do uhelného lomu Vršany u Mostu, aby tam protestovala proti těžbě uhlí, jehož spalování je jednou z hlavních příčin změn klimatu. Policie zadržela 105 aktivistů k ověření totožnosti, protože se podle ní dopustili přestupku. V lomu zůstávají čtyři aktivistky ze skupiny Vzpoura koťátek, které v sobotu ráno obsadily rypadlo. Zhruba dvě stovky lidí pak v sobotu demonstrovaly před elektrárnou Počerady na Lounsku, která je největším odběratelem hnědého uhlí z lomu Vršany u Mostu.
5. 9. 2020Aktualizováno5. 9. 2020, 16:14|
Události komentáře

Nejrychlejší varianta odstávky uhlí je možná jen s jasnou náhradou, říká Brabec

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) by na nejrychlejší ze tří navrhovaných variant, které chystá takzvaná uhelná komise, kývnul pouze s vědomím, že se Česko nedostane do energetického deficitu. Řekl to v Událostech, komentářích. Bývalý premiér Mirek Topolánek je přesvědčen, že sázka na jádro je dobrá cesta. Jan Rovenský z hnutí Greenpeace a člen zmíněné uhelné komise zastává názor, že třetinu uhelných elektráren můžeme zavřít hned zítra a české domácnosti to nijak nepocítí.
14. 1. 2020|
Interview ČT24

Rovenský: Kvůli rostoucí teplotě a úbytku srážek budou na Zemi přibývat neobyvatelné oblasti

Postupujeme sice správným směrem, ale pomalu, hodnotí snahu mezinárodního společenství bojovat proti změně klimatu vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský, který byl v úterý hostem pořadu Interview ČT24. Problém je v tom, že čas, který lidstvu na vyřešení tohoto problému zbývá, je velmi krátký, domnívá se. Změna klimatu je přitom podle Rovenského po případné jaderné válce pro lidstvo druhou největší hrozbou.
6. 2. 2019|