TÉMA

Rekonstrukce

Polovina historické burzy v Kodani vyhořela, požár stále není zcela zlikvidován

Dánské úřady oznámily, že po úterním ničivém požáru polovina staré dánské burzy úplně vyhořela a zůstaly z ní jen obvodové zdi. Hasičům komplikuje práci lešení, na některých špatně dostupných místech požár stále není zcela uhašen. K záchranným složkám se v úterý připojili kolemjdoucí, kteří vynášeli z budovy velké obrazy a historické artefakty. Podle generálního ředitele Dánské obchodní komory, která budovu vlastní, Briana Mikkelsena se nejcennější předměty podařilo zachránit – i díky předem připravenému havarijnímu plánu.
včera|

V Kodani vzplála historická budova burzy, její ikonická věž se zřítila

V historické budově burzy cenných papírů v Kodani vypukl požár. Jde o jednu z nejznámějších staveb dánského hlavního města. Plameny zachvátily věž, která se zřítila. Všichni lidé, kteří se nacházeli uvnitř, stihli včas uniknout. Příčina požáru zatím není známá. Na podzim měla dánská metropole oslavit 400 let od jejího vzniku, na místě probíhaly rozsáhlé restaurátorské práce.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 18:30|

Začíná oprava Hněvkovského ulice v Brně, omezila řidiče i provoz MHD

Ulice Hněvkovského v městské části Brno-jih, která je důležitou spojnicí mezi centrem města a dálnicemi D1 a D2, bude od pondělí téměř na měsíc částečně uzavřená. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tam zahájilo opravu povrchu silnice v délce dvou kilometrů. Práce jsou rozděleny do čtyř etap. Brněnský magistrát v tiskové zprávě informoval o dopravních omezeních při prvních dvou etapách.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 11:18|

Zastupitel obce na Jičínsku vozí do lesa tuny suti. Vše už řeší policie

Neobvyklou spornou skládku řeší v Třebnouševsi na Jičínsku. Do obecního lesa vyváží zastupitel Jiří Zeman (nestr.) suť a hlínu z rekonstrukce svého domu. Tvrdí, že to schválilo zastupitelstvo obce, žádný zápis o tom však neexistuje. Případ už vyšetřují také policisté. Podnět navíc v pátek dostala také Česká inspekce životního prostředí.
12. 4. 2024|

Obnovená jízdárna v Tachově, která téměř spadla, je památkou roku. Cenu dostala i kaple v Jevíčku

Obnovená jízdárna Světce v Tachově a zrekonstruovaná kaple kostela v Jevíčku jsou památkami roku 2023. Ocenění za obnovu nemovitých či movitých památek vyhlásilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska při zahájení konference ve Vysokém Mýtě. Cenu mohou získat soukromníci, města, církve, případně další vlastníci památek.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 20:17|

Žižkovy kasárny v Terezíně se rozpadají, opravy chce město zahájit ještě letos

V Terezíně spadly další dvě části slavných Žižkových kasáren. V kritickém stavu jsou i jiné historické budovy a opevnění bývalého vojenského města. Po letech vyjednávání má teď ale Terezín šanci na záchranu. Stát přislíbil skoro dvě miliardy korun na zajištění havarijních částí. S pracemi chce město začít ještě letos.
9. 4. 2024|

Oprava mostů v České Lípě komplikuje ve městě dopravu

Rekonstrukce dvou mostů ztěžuje řidičům průjezd centrem České Lípy. Stavební práce začaly na estakádě na silnici I/9, přes kterou se jezdí na Nový Bor a Prahu. Omezení čekají také na řidiče v Děčínské ulici, kde se chystá demolice mostu.
6. 4. 2024|

Německé firmy pomáhají stavět „nový Mariupol“. Rekonstrukcí žije ruská propaganda

Německé společnosti Knauf a WKB Systems pomáhají Rusku s výstavbou domů ve zničeném okupovaném ukrajinském městě Mariupol. Informovala o tom německá veřejnoprávní stanice ARD s odkazem na investigativní novináře politického časopisu Monitor. Firma Knauf tvrdí, že ctí protiruské sankce a v Rusku vyrábí jen pro ruský trh, Berlín chce ale urychleně prošetřit, zda firmy svým angažmá restrikce neporušují. Okupace Mariupolu trvá už téměř dva roky a jeho obnova je zásadní pro ruskou propagandu.
5. 4. 2024|

Chlouba Olomouce bude nejméně dva roky pod lešením. Sloup Nejsvětější Trojice čeká rekonstrukce

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, který je na seznamu památek UNESCO, čeká rekonstrukce. Oprava 32 metrů vysoké dominanty Horního náměstí má trvat až 990 dní. Sloup tak bude před zraky obyvatel a turistů zahalen nejméně dva roky. Na oplocení kolem sloupu budou instalovány fotografie a informace o této památce, popsal akademický sochař René Tikal, který zakázku na opravu získal.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 15:12|

Obnova mostu rozdělila centrum Českého Krumlova, komplikuje to podnikání

Lazebnický most v Českém Krumlově je po Velikonocích kvůli stavebním pracím znovu uzavřený. Turisté i místní tak opět přišli o frekventovanou spojnici přes Vltavu. Pokles tržeb hlásí tamní podnikatelé. Aby neměli ztráty tak vysoké, nabídla jim radnice možnost prodávat zboží ve stáncích.
4. 4. 2024|

Most u Zvíkovského Podhradí se na půl roku uzavřel. Cesta na Tábor se prodlouží o patnáct kilometrů

Most přes Vltavu u Zvíkovského Podhradí se v úterý po třiceti letech od poslední rekonstrukce uzavřel. Pro řidiče na Písecku to znamená, že na trase mezi Milevskem a Čimelicemi neprojedou, využít musejí dlouhou objížďku. Uzavírka mostu má trvat půl roku. Jihočeský kraj práce nechtěl odkládat kvůli špatnému stavu mostu.
2. 4. 2024|

Zámecké zahrady v Lysicích na Blanensku se znovu otevírají

Zámecké zahrady v Lysicích otevřely své brány návštěvníkům po dvou letech intenzivní rekonstrukce. K slavnostnímu otevření dojde až v červnu, kdy většina rostlin rozkvete, nicméně návštěva zámku je možná již od čtvrtka. Návštěvníci budou mít možnost procházet se zámkem sami, přičemž v každé místnosti bude k dispozici průvodce, který jim poskytne doprovodný výklad. Rekonstrukce zámku vyšla na celkových 194 milionů korun a začala na podzim 2021. Práce však ještě nekončí, do dubna příštího roku by měly být dokončeny práce na střeše zámku, které vyjdou na dalších 18 milionů korun.
28. 3. 2024|

Interiéry Ještědu se vracejí do původní podoby ze 70. let

Interiéry hotelu na vrcholu libereckého Ještědu se postupně vracejí do původní podoby ze 70. let minulého století, kdy byla futuristická stavba dokončena. Za provozu teď lakýrníci vracejí obložení stěn v restauraci původní okrovou barvu, kterou v 90. letech překryl stříbrošedý nástřik. Stavba je jedním z nejoriginálnějších architektonických děl v Česku a veřejnosti slouží od roku 1973.
26. 3. 2024|

Tachov opravil unikátní jízdárnu. Koně v ní předváděl generál Windischgrätz

Tachov otevřel zrekonstruovanou jízdárnu ve Světcích. Podle odborníků je po Španělské jízdárně ve Vídni druhá největší ve střední Evropě. Záchrana 162 let starého objektu, který je od roku 2010 národní kulturní památkou, trvala 23 let a stála zhruba 180 milionů korun. Poslední zásadní etapu mohlo město dokončit díky evropské dotaci z programu IROP ve výši 61 milionů korun, památka se tak otevírá veřejnosti v začínající turistické sezoně. Svým významem přesahuje hranice regionu i republiky, řekl starosta Petr Vrána (Volím Tachov).
21. 3. 2024|

Začíná rekonstrukce křižovatky Mileta. Bolavému místu Hradce Králové má ulevit od kolon

Začíná rekonstrukce křižovatky Mileta na Gočárově okruhu v Hradci Králové. Vzniknou nové podchody a také přibude odbočovací pruh ve Zborovské ulici. Úpravy budou stát 634 milionů korun, na investici se podílí Ředitelství silnic a dálnic, Královéhradecký kraj i město.
21. 3. 2024|

S omezeními na Barrandovském mostě se řidiči zatím nesrovnali

Dvacet minut navíc musí v průměru přičíst k obvyklé jízdní době řidiči, kteří projíždějí přes rozkopaný Barrandovský most v Praze. Most je nejvytíženějším dopravním bodem v Česku, pracuje se na něm třetím rokem, ale letos si ani po týdnu doprava ještě „nesedla“. Kolony z mostu ovlivňují provoz i v širokém okolí, například ve Strakonické ulici, kde si řidiči ve špičce rovněž postojí i desítky minut navíc.
21. 3. 2024|

Práce na teplickém dálničním přivaděči měly skončit loni, ale pokračují. Tvoří se kolony

Opravy silnice I/8 mezi Teplicemi a Řehlovicemi stále pokračují, i když měly být hotové začátkem zimy. Na komunikaci, která je součástí teplického přivaděče k dálnici D8, se proto dál tvoří dlouhé kolony. Důsledkem špatné průjezdnosti hlavní silnice je i neobvyklé dopravní zatížení přilehlých Bystřan, kudy někteří řidiči kolony objíždějí.
20. 3. 2024|

V Žatci otevřeli po letech prací zrekonstruovanou synagogu

V Žatci se veřejnosti otevřela synagoga a sousední dům rabína, ve kterém vznikla stálá expozice věnovaná historii Židů v regionu. Druhou největší židovskou stavbu v České republice opravil její soukromý majitel Daniel Černý, pro kterého je obnova památek zálibou. Za svůj počin získal cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.
19. 3. 2024|

Teplické nádraží znovu vypadá jako v 19. století. Rekonstrukce je hotová jen zvenku, interiéry čekají na nájemce

Nádražní budova v Teplicích je po rekonstrukci – alespoň zvenku, kde se jí vrátil původní vzhled. Uvnitř ještě není plně zařízená, protože se Správě železnic nepodařilo najít nájemce prostor. Oprava historické budovy z poloviny 19. století stála 325 milionů korun a byla to zároveň poslední součást modernizace trati z Teplic do Ústí nad Labem.
19. 3. 2024|

Neprojedou auta ani vlaky, bourání nájezdů v Třeboni komplikuje dopravu čím dál víc

K silniční uzavírce v Třeboni přibyla i železniční výluka. Od minulého týdne je ve městě uzavřen nájezd z táborské silnice na jindřichohradeckou a auta, která se obvykle vyhýbají obytné zástavbě, musí hlouběji do města. Tatáž stavba navíc nyní způsobila, že se musely zastavit i vlaky. Náhradní autobusová doprava místo nich jezdí z třeboňského nádraží až do Českých Velenic.
19. 3. 2024|

V Chebu začala oprava Amerického mostu, pro dopravu včetně MHD bude zavřený půl roku

Americký most v Chebu ve středu ráno pro řidiče uzavřeli stavbaři. Následujících šest měsíců přes něj neprojedou auta ani autobusy městské a krajské hromadné dopravy. Vzhledem k tomu, že se jedná o jeden ze dvou mostů, který v Chebu vede přes řeku Ohři, měli by řidiči počítat s možnými komplikacemi na objízdné trase.
13. 3. 2024|

Měsíc po otevření se kvůli poničené podlaze uzavře příjezdová hala nádraží v Českých Budějovicích

Správa železnic (SŽ) musí opravit podlahu v příjezdové hale vlakového nádraží v Českých Budějovicích. Lidé ji během zimy sešlapali. Hala tak bude pro cestující skoro týden uzavřená. I měsíc po slavnostním otevření nové výpravní budovy tam stále pokračují další práce.
12. 3. 2024|

Na Barrandovském mostě začaly další opravy. Provoz byl dopoledne plynulý

Na Barrandovském mostě v Praze jsou nová omezení. Začala tam poslední fáze kompletní opravy. Silničáři až do konce letních prázdnin uzavřeli rampu ze Strakonické ulice, provoz na mostě zároveň zúžili do tří ze čtyř jízdních pruhů v každém směru. V ranní špičce se řidiči zdrželi zhruba patnáct minut. Technická správa komunikací (TSK) původně plánovala práce rozložit do letošního a příštího roku, nakonec obě fáze sloučila.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 21:00|

Tržiště ve Zlíně ožilo farmářskými trhy. Jeho rekonstrukce stála sto milionů

Tržiště Pod Kaštany v centru Zlína ožívá. Město chce farmářskými trhy a podobnými akcemi nalákat návštěvníky. Tržiště loni na jaře otevřelo po rekonstrukci za zhruba sto milionů korun, návštěvnost ale nebyla velká. Od začátku ledna bylo kvůli špatnému počasí a malému zájmu prodejců zavřené.
9. 3. 2024|