TÉMA

Deutsche Bank

„Nevzpomínám si.“ Ivanka Trumpová vypovídala u soudu v kauze podvodů

Dcera bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka vypovídala před newyorským soudem v občanskoprávním procesu, v němž její otec čelí obvinění z podvodných podnikatelských aktivit. Exprezidentovi a jeho firmě Trump Organization hrozí stamilionová pokuta a doživotní zákaz podnikání ve státě New York.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 21:27|

Velké banky začaly využívat umělou inteligenci k přeměně světa financí

Německý finanční ústav Deutsche Bank využívá umělou inteligenci (AI) ke sledování portfolií bohatých klientů, banka ING ke zjišťování potenciálních neplatičů a například Morgan Stanley tvrdí, že její bankéři „experimentují“ v bezpečném a omezeném prostředí. Mezitím banka JPMorgan Chase & Co hledá talenty pro práci s umělou inteligencí, a to mnohem více než její konkurenti. Revoluce v oblasti umělé inteligence se na Wall Street rozvíjí spolu s tím, jak roste širší zájem o tuto pokročilou technologii a její možný dopad na podnikání, píše agentura Bloomberg.
12. 6. 2023|

Evropské akcie prudce oslabují, kvůli nervozitě kolem bank klesá i euro

Evropské akcie v pátek výrazně oslabují, investoři mají obavy o stabilitu finančního sektoru. Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank ztrácí přes deset procent, výrazně klesají také například akcie švýcarských bank Credit Suisse a UBS. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po poledni odepisoval zhruba 1,6 procenta na 439 bodů. Kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá euro, k dolaru asi o procento. Lídři EU se po summitu v Bruselu shodli, že situace evropských bank je stabilní.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 17:34|

Akcie evropských bank měly kvůli Credit Suisse těžké ráno. Většina však chytla nový dech

Akcie evropských bank v pondělí ráno prudce oslabovaly. Trhy totiž neuklidnilo nedělní oznámení, že švýcarská banka UBS převezme rivala Credit Suisse, který se ocitl v problémech. S postupem dne se však na trhy vrátila důvěra a většina akcií rostla. Například index STOXX 600 nejdříve ztrácel zhruba tři procenta. Odpoledne se ale trend jeho vývoje otočil a index nakonec jedno procento přidal. Hlavní evropské akciové indexy končily den v zisku, rostly i hlavní americké indexy.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:25|

Scholz požádal čínského vůdce, aby využil svého vlivu na Rusko. S Pekingem chce dál spolupracovat

Čínský vůdce Si Ťin-pching přijal v Pekingu německého kancléře Olafa Scholze. Oba mluvili o potřebě spolupráce svých zemí a Scholz Sia požádal, aby využil svého vlivu na Rusko. Oba politici se také shodli na nepřijatelnosti jaderných hrozeb. Scholz přijel na několikahodinovou návštěvu do Číny jako první vůdce členské země Evropské unie a skupiny vyspělých států světa G7 od začátku pandemie covidu-19. Jeho cesta ale vyvolala pochybnosti v Německu i jinde v Evropě.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 20:00|

Deutsche Bank dostala pokutu 8,66 milionu eur za nedostatečný dohled

Německý regulační úřad BaFin vyměřil finančnímu ústavu Deutsche Bank pokutu 8,66 milionu eur, což odpovídá asi 216 milionům korun za nedostatečný dohled nad transakcemi s mezibankovními sazbami Euribor. Největší německá banka sankci přijala a uvedla, že už dohled zlepšila.
29. 12. 2021|

Popírání volební reality vyjde republikány draho. Velké firmy a banky ruší financování

Některé velké banky a firmy v reakci na napadení Kapitolu pozastavují či přehodnocují posílání příspěvků politickým subjektům, informuje deník The New York Times (NYT). Jiné společnosti už v této souvislosti cílí přímo na zákonodárce, kteří se postavili proti potvrzení výsledku prezidentské volby, nebo ukončují spolupráci s kampaní Donalda Trumpa.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 11:55|

Deutsche Bank zaplatí za urovnání obvinění z korupce a podvodu v USA 125 milionů dolarů

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank se dohodla, že zaplatí americkým úřadům téměř 125 milionů dolarů, tedy asi 2,7 miliardy korun, aby urovnala obvinění z korupce a podvodu. Informoval o tom list Financial Times.
8. 1. 2021|

Londýnské City pocítilo dopad brexitu rychle, přišlo o obchody za miliardy eur

Hned první pracovní den po oficiálním odchodu Velké Británie z Evropské unie pocítilo britské finanční centrum – londýnské City – velký otřes. Podle listu Financial Times přišlo v pondělí o obchody v objemu asi šesti miliard eur. Ty se přesunuly do finančních center na kontinentu.
5. 1. 2021|

Ekonomika se plně zotaví do poloviny příštího roku, předpovídá Deutsche Bank

Německá Deutsche Bank v pondělí zlepšila výhled světové ekonomiky pro letošní i příští rok. Předpověděla, že globální hospodářství se už do poloviny příštího roku vrátí na úroveň z období před příchodem koronavirové krize. Oživovat by měla do konce roku i německá ekonomika, předpokládá tamní centrální banka. Ve své pravidelné zprávě  v pondělí ale také uvedla, že zotavování asi zpomalí, protože nové zakázky přibývají pomaleji a sektor služeb je pod tlakem kvůli opatřením proti šíření koronaviru.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 13:19|

Uniklé dokumenty odhalily podezřelé transakce bank, píše BBC

Únik dokumentů o podezřelých finančních transakcích ve výši dvou bilionů dolarů zřejmě odhalil, jak některé z největších bank na světě umožnily zločincům prát špinavé peníze. Ukazuje také, jak ruští oligarchové využívali banky, aby se vyhnuli západním sankcím, které měly zabránit převodu jejich peněz na Západ, uvedl v neděli server BBC News o úniku více než 2500 dokumentů z let 2000 až 2017.
20. 9. 2020|

Počty nezaměstnaných v USA prudce rostou, tamní ekonomiku čeká podle odhadu strmý pád

V americké ekonomice zaniklo v březnu zhruba 701 tisíc pracovních míst, což je výrazně více, než se čekalo. Nezaměstnanost je na 4,4 procenta, oznámilo americké ministerstvo práce. Ekonomika Spojených států by v letošním roce tak mohla klesnout o 5,5 procenta, což by byl nejhlubší propad od roku 1946. Míra nezaměstnanosti pak ve druhém čtvrtletí může vystoupit až na rekordních 15,7 procenta, vyplývá z odhadu, který zveřejnila banka Morgan Stanley. V USA minulý týden požádalo o podporu v nezaměstnanosti zhruba 6,65 milionu lidí.
3. 4. 2020Aktualizováno3. 4. 2020, 15:31|

Banky letos oznámily největší propouštění od roku 2015, zruší skoro 80 tisíc míst

Přední světové banky v letošním roce oznámily největší plány na propuštění za poslední čtyři roky. Více než padesát bank uvedlo, že zruší celkem 77 780 pracovních míst, což je nejvíce od roku 2015, kdy zrušily 91 448 pracovních míst. Banky se snaží snižovat náklady, aby byly lépe schopné čelit zpomalujícímu ekonomickému růstu a přizpůsobily se digitální technologii. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na prohlášení bank a odborů.
28. 12. 2019|

Akcie završují vydařený rok. Ve světě se zhodnotily o více než pětinu

Souhrnná hodnota akcií na světových trzích se v letošním roce zvýšila o více než dvacet procent a blíží se částce devadesát bilionů dolarů (v přepočtu 2100 bilionů korun neboli 2,1 biliardy). K růstu přispěla zejména uvolněná měnová politika centrálních bank a vývoj na politické scéně v důležitých zemích.
25. 12. 2019|

Italský soud potrestal třináct lidí vězením kvůli krytí ztráty banky Monte dei Paschi

Italský soud udělil třinácti bývalým bankéřům Deutsche Bank, japonské Nomury a italské Monte dei Paschi tresty až 7,5 roku za obchody s finančními deriváty, které toskánskému bankovnímu domu pomohly zakrýt ztráty. Deutsche Bank a bance Nomura pak vyměřil pokutu a zabavení aktiv. Německá banka má zaplatit 68 milionů eur (přes 1,7 miliardy korun), japonská 91,5 milionu eur. Italská banka, nejstarší bankovní ústav světa, dosáhla už v roce 2016 u soudu urovnání sporu za 10,6 milionu eur.
8. 11. 2019|
Doporučujeme

Poskvrněná legenda jménem Deutsche Bank. Jedna z největších bank Evropy bojuje o přežití

Na jedné straně velké ambice, na druhé nejhlubší ztráta od dob krize. Deutsche Bank se snaží znovu postavit na nohy. Německý finanční ústav nedávno oznámil restrukturalizaci a podle analytiků tak rozehrál náročnou šachovou partii, jejíž výsledky jsou značně nejisté.
25. 7. 2019Aktualizováno27. 7. 2019, 20:30|
Blog

Komentář: Deutsche Bank aneb konec evropských Goldman Sachs

V oboru investičního bankovnictví se Deutsche Bank povedl na evropské poměry bezprecedentní úspěch. Nic však netrvá věčně a série přešlapů společně s tvrdou postkrizovou regulací pohřbila ambice frankfurtské banky dominovat tomuto sektoru. Nyní finanční dům prochází jednou z nejrozsáhlejších transformací za dobu své existence a plánuje se zaměřit na nudné, avšak bezpečnější korporátní a retailové bankovnictví.
26. 7. 2019|

Deutsche Bank se pokusí prošetřit k prosperitě. Trhy jsou rozpačité, akcie se propadly

Deutsche Bank oznámila jednu z největších restrukturalizací od propuknutí světové ekonomické krize z roku 2008. Banka hodlá propustit až 18 tisíc zaměstnanců a mimořádné náklady do roku 2022 by se měly vyšplhat na astronomických 7,4 miliardy euro (189 miliard korun). Českých bank by se však tento poslední vývoj dotknout neměl. Trhy krok nejprve nadchnul, posléze se však akcie německé banky propadly o více než deset procent.
9. 7. 2019|

Deutsche Bank je zdravá, prošla v USA zátěžovými testy Fedu. Credit Suisse má však nedostatky

Německá banka Deutsche Bank prošla ve Spojených státech každoroční kontrolou zdraví bank a jejich schopnosti přežít velký hospodářský pokles, kterou provádí centrální banka USA (Fed). Deutsche Bank se tak podařilo zdolat důležitou překážku v době, která je pro ni velmi obtížná. Fed však našel nedostatky v procesu plánování kapitálu u amerických operacíšvýcarské Credit Suisse.
28. 6. 2019|

Trump žaluje banky Deutsche Bank a Capital One, aby ukončil „slídění“ ve svých účtech

Šéf Bílého domu Donald Trump se rozhodl zažalovat banky Deutsche Bank a Capital One, aby se jeho finanční záznamy nedostaly k americkým zákonodárcům vyšetřujícím prezidentovy možné prohřešky. Trumpovi právníci mluví o „politickém pronásledování“ hlavy státu. Šéfové vyšetřujících kongresových výborů považují žalobu za neopodstatněnou.
30. 4. 2019|

Německo vytvoří fond, který má bránit domácí firmy před čínským převzetím

Německo plánuje do konce letošního roku schválit zákony o vzniku státního fondu, který by chránil důležité domácí firmy před převzetím čínskými a dalšími zahraničními investory. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.
20. 3. 2019|

Rodí se třetí největší banka v Evropě. Commerzbank a Deutsche Bank jednají o fúzi

Německé bankovní domy Commerzbank a Deutsche Bank potvrdily spekulace, že zvažují fúzi. Commerzbank v krátkém sdělení uvedla, že banky se dohodly na zahájení rozhovorů, Deutsche Bank ale upozorňuje, že jednání nemusejí žádný výsledek přinést. Deutsche je největší bankou v Německu, a pokud by se spojila s Commerzbank, vznikla by zřejmě třetí největší banka v Evropě za britskou HSBC a francouzskou BNP Paribas, uvedla agentura Reuters.
17. 3. 2019|

Aby Siemens nebo Deutsche Bank „netunelovali“ cizinci. Německo hodlá chránit své klíčové firmy

Německo by mohlo kupovat podíly ve firmách ve stěžejních technologických oblastech, aby zabránilo jejich převzetí zahraničními subjekty. Při představování nové průmyslové strategie do roku 2030 to v úterý prohlásil ministr hospodářství Peter Altmaier. Navrhl vytvoření investičního fondu na podporu klíčových průmyslových odvětví.
5. 2. 2019|