TÉMA

Cejl

Gottwaldovy oprátky připravily na Cejlu o život deset odbojářů, jejich osudy popisuje nová kniha

V brněnské věznici na Cejlu bylo po únorovém převratu popraveno deset odbojářů, kteří chtěli žít ve svobodném světě a postavili se totalitnímu režimu. Jejich příběhy mapuje nová kniha Luďka Navary a Miroslava Kasáčka: Gottwaldovy oprátky – Poslední adresa Cejl.
1. 4. 2023|

Dopisy z komunistického vězení jeho milovaná nikdy nedostala. Bedřich Zahradník strávil v žaláři tři roky

Bedřich Zahradník pamatuje nacistické vypálení Ploštiny na Valašsku i komunistické vězení, ve kterém skončil v pouhých sedmnácti letech. V roce 1949 ho zatkla Státní bezpečnost za to, že u sebe nechal přespat mladíka na útěku. Ve věznicích v Uherském Hradišti a na Cejlu strávil tři roky.
19. 10. 2021|

Brno připravilo komentované prohlídky památek pro běžce. Inspiraci našlo v zahraničí

Běžnou nabídku prohlídek, které pořádá turistické a informační centrum Brno doplní v létě série s netradičními náměty: Dvě běžecké komentované trasy s názvem „Zaběhni si brněnské památky“ a pět vyhlídkových okruhů turistického mikrobusu.
15. 6. 2021|

Je výročí komunistického nástupu k moci. Češi si připomínají oběti totality

Před třiasedmdesáti lety, 25. února 1948, převzala moc ve státě Komunistická strana Československa a nasměrovala zemi ke stalinistické totalitě. Bolševický puč, dobové studentské protesty i oběti nastoleného režimu si ve čtvrtek připomínají Češi na pietních akcích v Praze i v Brně.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 19:05|
Paměťová stopa

Do vězení ji odvedli ze zubařského křesla. Dagmar Chroustová prošla víc než desítkou komunistických lágrů

Dagmar Chroustová zažila výslechy a ponižování Státní bezpečnosti. Kvůli množení a rozesílání letáků skončila mladá dívka ve vězení. Nejdřív v Brně na Cejlu a pak v ženských pracovních táborech asi na šestnácti různých místech v zemi. Pracovala na poli i v továrně na boty.
14. 1. 2020|
Paměťová stopa

Nelidské podmínky a ponížení. Vlasta Černá se z komunistického kriminálu vrátila s podlomeným zdravím i psychikou

Věřící a církevní hodnostáře, krom jiných odpůrců režimu, komunisté systematicky likvidovali. Do jejich sítí padla i Vlasta Černá, která v roce 1950 před Státní bezpečností skrývala svého učitele a kněze Felixe Davídka a společně plánovali utéct přes hranice. Domluvený převaděč byl ale konfident a mladá dívka skončila v komunistickém vězení.
27. 8. 2019|
Paměťová stopa

Sedmnácté narozeniny „oslavil“ Zdenko Černík ve věznici na Cejlu. Vzpomíná na kruté výslechy a převýchovu v Zámrsku

Jako šestnáctiletý chlapec zažil Zdenko Černík kruté vyslýchání na služebně Státní bezpečnosti v brněnské Příční ulici. Několik měsíců strávil v žaláři na Cejlu, než ho převezli na převýchovu do ústavu pro mladistvé v Zámrsku. S kamarády totiž roznášel protistátní letáky a údajně měli chystat ozbrojený útok.
15. 6. 2019|
Paměťová stopa

Zapomenout se dá, ale odpustit ne. O tom, co zažil jako mukl, Josef Klečka dlouho nemohl mluvit

Josef Klečka v mládí propadl muzice a skautingu. Oddíl s kamarády nerozpustili ani po zrušení skauta. Sabotovali komunistické schůze a psali letáky. Jeho skupinu Mstitelů odhalili a Klečka skončil v uranových dolech. Dlouho o tom, co jako mukl prožil, nebyl schopen mluvit. Zapomenout dodnes nedokáže.
8. 4. 2019|
Paměťová stopa

Natáčela pamětníky holocaustu pro Spielbergovu nadaci. Nakonec ji to přivedlo ke vzpomínkám vlastní maminky

Na konci 2. sv. války pomáhala Hilda Zmrzlíková přepravit několik Židů do bezpečí. Při jedné cestě vlakem ji ale zadrželo gestapo a skončila ve věznici v brněnském Cejlu. Ani ona stejně jako desítky jiných lidí svým dětem o nacistickém věznění moc nevyprávěla. Její paměť oživila až dcera Zuzana Prudilová. Ta se zapojila do projektu Spielbergovy nadace a zaznamenávala osudy lidí, kteří přežili holocaust. Nakonec k vyprávění přiměla i svou vlastní maminku.
9. 3. 2019|
Paměťová stopa

Z bijásků až do věznice gestapa. Světově uznávaný literární teoretik Peter Demetz vzpomíná na mládí v Brně

Peter Demetz je jedním z posledních lidí, kteří zažili meziválečné Brno. Světově uznávaný odborník na náročná témata literární teorie a překladatelství, profesor z jedné z nejprestižnějších univerzit americké Yale Peter Demetz strávil v Brně nádherné dětství, ale také chvíle strachu a nejistoty. Gestapo ho zatklo kvůli podezření z odbojové činnosti a věznilo v Praze, Osvětimi a také na brněnském Cejlu.
5. 2. 2019|