TÉMA

Radek Petrůj

Soud v Olomouci opět otevřel kauzu Vidkun. Žalobce žádá přísnější trest pro Kadlece

Olomoucký krajský soud znovu otevřel kauzu Vidkun, ve které jsou obžalováni bývalý olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec, vlivný podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). V červenci 2021 je soud potrestal podmíněnými a peněžitými tresty, kauzu mu však vrátil vrchní soud. Jediným svědkem je šéf hospodářské kriminální služby Radek Petrůj, který byl obžaloby už dříve zproštěn. Žalobce v úterý navrhl obžalovaným přísnější právní kvalifikaci. Podle něj šlo o masivní únik informací z trestních řízení. U Kadlece žádá, aby ho soud potrestal i za přijetí úplatku, kde je sazba pět až 12 let vězení.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 14:06|

Kauza Vidkun se vrací ke krajskému soudu, který má lépe vyhodnotit důkazy

Rozhodnutí v kauze Vidkun bylo předčasné, olomoucký krajský soud musí znovu přehodnotit důkazy. Stojí to v usnesení Vrchního soudu v Olomouci, které už obdržely všechny strany. Odvolací soud rozsudek, v němž byli potrestáni podmínkou exnáměstek olomouckého krajského policejního ředitele Karel Kadlec, vlivný podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD), v únoru zrušil a věc vrátil na kraj. Odůvodnění bylo zveřejněno v těchto dnech. Soudce krajského soudu Martin Lýsek řekl, že jednání nařídí zřejmě na září.
31. 5. 2023|

Vrchní soud zrušil rozsudek v kauze Vidkun, vrátil ji nižší instanci

Olomoucký vrchní soud v neveřejném jednání zrušil rozsudek v olomoucké korupční kauze Vidkun. Případ vrátil olomouckému krajskému soudu, vyplývá z údajů v justiční databázi. Soud původně v případu, který podle obžaloby odkrýval korupční vztahy mezi podnikateli, policisty a veřejnými činiteli, uložil podmínečné i peněžité tresty bývalému olomouckému policejnímu náměstkovi Karlu Kadlecovi, vlivnému podnikateli Ivanu Kyselému a bývalému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD). Odvolaly se obě strany. Šéf tamního odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj je již pravomocně zproštěn.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 11:17|

Bývalý šéf hospodářské kriminálky Petrůj očištěný v kauze Vidkun se vrátil do funkce

Policista Radek Petrůj, který byl pravomocně zproštěn obžaloby v olomoucké korupční kauze Vidkun, se vrátil na post šéfa odboru hospodářské kriminality olomoucké krajské policie. Infomovala o tom mluvčí policie Jitka Dolejšová. Stalo se tak poté, co ho krajský soud zprostil obžaloby a státní zástupce se rozhodl vzít své odvolání proti jeho zproštění zpět.
22. 2. 2022|

Bývalý šéf hospodářské kriminálky Petrůj je očištěn v kauze Vidkun. Státní zástupce vzal zpět odvolání

Bývalý šéf olomoucké krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj je definitivně očištěn v olomoucké korupční kauze Vidkun. Státní zástupce Miroslav Stoklásek vzal své odvolání proti jeho zproštění obžaloby zpět. Žalobce v úterý řekl ČTK, že se v jeho případě ocitá v důkazní nouzi. Petrůj, který byl kvůli projednávání kauzy v lednu roku 2016 zproštěn výkonu služby, se tak nyní může vrátit zpět k policii a doplacena mu bude také mzda. Podle jeho obhájce má návrat v plánu. Případ zbylých tří obžalovaných bude projednávat kvůli odvolání vrchní soud.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 13:54|

Kadlec, Kyselý i Rozbořil dostali v olomoucké kauze Vidkun podmínky, soud jim uložil i pokutu

Krajský soud v Olomouci v pátek uznal vinnými bývalého olomouckého policejního náměstka Karla Kadlece, podnikatele Ivana Kyselého i exhejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) v kauze Vidkun. Uložil jim podmíněné tresty a pokuty. Kromě nich čelil obžalobě i bývalý šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj, toho soud zprostil obžaloby. Obžalováni byli z korupčního jednání, všichni svou vinu po celou dobu procesu odmítali.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 13:06|

Soud uzavřel kauzu Vidkun, rozsudek vynese v červenci. Obžalováni jsou bývalí policisté, podnikatel a exhejtman

Olomoucký krajský soud po posledních závěrečných řečech uzavřel korupční kauzu Vidkun. Rozsudek vyhlásí 16. července, řekl soudce Martin Lýsek. Proces, ve kterém čelí obžalobě z korupčního jednání dva někdejší vysoce postavení policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj, vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), trval půldruhého roku. Podle žalobce se jejich vina postavená především na řadě hodin odposlechů prokázala, všichni obžalovaní naopak vinu popřeli a žádají zproštění. Právě odposlechy obžalovaní zpochybňují.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 19:22|

Žalobce v kauze Vidkun navrhl podmínky a pět let pro Kadlece. Soud bude pokračovat ve čtvrtek

Žalobce Miroslav Stoklásek navrhl v olomoucké kauze Vidkun tři podmíněné tresty a pětiletý trest vězení. Nejvyšší trest žádá pro bývalého krajského policejního náměstka Karla Kadlece. V kauze kromě něj čelí obžalobě podnikatel Ivan Kyselý, kterému Kadlec podle obžaloby vynášel informace z trestních spisů, tehdejší šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). U všech se podle žalobce korupce prokázala. Všichni ale vinu popírají, závěrečné řeči pokračují obhajobou, případ má soud nařízen i ve čtvrtek.
26. 5. 2021|

Exdetektiv Vokál se brání podmínce za vyzrazení razie v kauze Vidkun. Podal odvolání

Bývalý detektiv Luděk Vokál nesouhlasí s podmíněným trestem za vyzrazení policejní razie v kauze Vidkun. Proti nepravomocnému rozsudku podal odvolání. Informaci ČT potvrdila soudkyně Jana Humeni z Obvodního soudu pro Prahu 5. Městský soud v Praze se tak případem bude zabývat už potřetí. Všechny předchozí rozsudky obvodního soudu totiž zrušil. Za zneužití pravomoci Vokálovi hrozí až pětileté vězení, bývalý detektiv však svou vinu odmítá.
26. 11. 2020|

Bývalý detektiv Vokál dostal za vyzrazení policejní razie v kauze Vidkun podmínku

Za vyzrazení policejní razie v kauze Vidkun uložil soud bývalému kriminalistovi Luďku Vokálovi 13měsíční podmínku s odkladem na 2,5 roku a zákaz činnosti u policie na 16 měsíců. Rozsudek není pravomocný, Vokál si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Za zneužití pravomoci mu hrozilo až pětileté vězení, bývalý detektiv však svou vinu odmítá.
14. 11. 2019|

Policisté podali návrh na obžalobu čtyř lidí v kauze Vidkun

Policie navrhla obžalovat čtveřici obviněných v kauze Vidkun. České televizi informaci potvrdil Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Kvůli korupci a zneužití pravomoci jsou v kauze stíhaní bývalí policisté i někdejší sociálnědemokratický hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. Jestli obvinění stanou před soudem, rozhodne žalobce v řádu měsíců. Vyšetřování vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky se táhlo víc než tři roky.
5. 2. 2019|