TÉMA

Bulovka

Pochybili dva zaměstnanci, řekl šéf Bulovky k záměně pacientek

Fakultní nemocnice Bulovka odhalila podle ředitele Jana Kvačka při analýze tragické záměny pacientek pochybení dvou zaměstnanců. Jeden zůstává mimo službu a jeho další setrvání bude nemocnice řešit, další v nemocnici zůstane a bude pracovat pod dohledem, řekl na čtvrtečním brífinku. Kvůli omylu jedna z žen minulý týden absolvovala zákrok, při němž potratila. Kvaček se jí jménem nemocnice omluvil, jedná s ní o odškodnění. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) označil událost za lidské selhání, nikoliv za systémovou chybu nemocnice. Případ vyšetřuje také policie pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 12:44|

Procesy na Bulovce fungují, jak mají, míní Válek. Záměnu pacientek považuje za lidskou chybu

Procesy na klinice pražské Fakultní nemocnice Bulovka, kde minulý týden v pondělí došlo k záměně pacientek, v jejímž důsledku jedna z nich potratila, jsou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nastaveny správně. Pochybení považuje za lidskou chybu. O míře zavinění jednotlivců musí podle něj rozhodnout policie.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 15:59|

V pražské nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou kontrolu. Podle informací CNN Prima News byly obě ženy cizinky, které trvale žijí v Česku. Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci už byli postaveni mimo službu. Případem se začala zabývat i pražská policie.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 17:13|

Bulovka podle záchranářů nepřijímala pacienty v kritickém stavu

Fakultní nemocnice Bulovka přestala ve čtvrtek odpoledne podle záchranářů přijímat pacienty v kritickém stavu, zdravotnická záchranná služby je vozila do jiných pražských nemocnic. Upozornil na to Deník N. Jeho informace potvrdila mluvčí záchranářů Jana Poštová. Nemocnice následně oznámila, že pacienty přijímá bez omezení. Na Bulovce se stupňuje spor vedení s částí lékařů ARO a urgentního příjmu, kteří nejsou spokojeni s primářem.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 23:51|

Před 80 lety vybuchla pod mercedesem v horní Libni bomba. Hrdinové splnili úkol, Heydrich po týdnu zemřel

Za nejvýznamnější odbojový čin v Evropě je považována likvidace Reinharda Heydricha. Smrtelné zranění mu způsobili českoslovenští vojáci Josef Gabčík a Jan Kubiš před rovnými 80 lety. Zranění, které mu způsobila výbušnina, podlehl Heydrich o osm dní později. Coby šéf Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, tedy fakticky nejvyšší policejní velitel, a zastupující říšský protektor, tedy úřadující hlava okupační německé administrativy v českých zemích, byl nejvýše postaveným nacistou, kterého se odboji v Evropě podařilo za druhé světové války zlikvidovat.
27. 5. 2022|

Peníze z Polska na zajištění vody v příhraničí Libereckého kraje nebudou stačit. Chybí asi 700 milionů

Minimálně 700 milionů korun bude ještě potřeba přidat na zajištění pitné vody v příhraničí Libereckého kraje. Jedná se o oblast, která je postižená těžbou hnědého uhlí v polském Dole Turów. Jen peníze z Polska, které v rámci kompenzací přijdou, na to stačit nebudou. Na doplacení nákladů se tak bude podílet i česká vláda.
5. 4. 2022|

V Česku přibývá vážných případů rakoviny plic. Lékaři začali využívat nový screening

Přibývá lidí s vážným průběhem rakoviny plic. Většinou přijdou pozdě, to se podle lékařů v covidové době ještě zhoršilo. Nejrizikovějším faktorem je kouření, specialisté se proto více zaměřují na prevenci už u dětí. Zároveň se v Česku rozjíždí nový screeningový program.
4. 2. 2022|

Pieta připomněla hrdinství československých výsadkářů, zahynuli před 79 lety

Hrdinství československých parašutistů, kteří před 79 lety zahynuli v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje, v pátek u místa jejich posledního boje připomněl pietní akt. Zúčastnili se ho politici, vojáci i zástupci spolků nebo církví. Uctít památku výsadkářů, mezi nimiž byli i Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, přišla také veřejnost. Sedm parašutistů bojovalo se stonásobnou přesilou sedm hodin.
18. 6. 2021|

Covidové příplatky zdravotníků se v různých nemocnicích výrazně liší

Za nasazení během koronavirové pandemie by zdravotníci v nemocnicích měli v květnové výplatě obdržet odměnu asi 75 tisíc hrubého. V pondělí to projedná vláda. Kromě toho by měli průběžně v každé výplatě dostávat také příplatky za práci s covidovými pacienty. Jejich výše se ale v jednotlivých nemocnicích výrazně liší. Podle opozice je problém také to, že v zařízeních chybí peníze.
6. 3. 2021|

Ke zvládání pandemie může pomoct víc peněz pro nemocné, navrhuje část politiků

Ke svědomitějšímu přístupu k pandemii by Čechy mohla motivovat finanční podpora – a jistota, že na marodění nebudou tratit. Myslí si to Piráti i ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a navrhují mimořádné kompenzace za nemocenskou a karanténu způsobenou nemocí covid-19. Vláda by o tématu mohla jednat v pondělí, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale nesouhlasí s možností, že by měli být pacienti s covidem protežování na úkor lidí s jiným onemocněním.
24. 1. 2021|

Pražské nemocnice Bulovka a Thomayerova jsou po letech znovu fakultní

Nemocnice Bulovka a Thomayerova v Praze jsou od ledna po devíti letech opět fakultní a mění své názvy. Status jim od roku 2012 odebral jejich zřizovatel, tedy ministerstvo zdravotnictví. Zdůvodňovalo to tehdy restrukturalizací sítě akutních lůžek v hlavním městě. Resort uvedl, že obě zdravotnická zařízení mají charakter fakultních nemocnic, a tak jim status opět udělil.
2. 1. 2021Aktualizováno2. 1. 2021, 18:38|

Čeští celníci vycvičí šest psů, kteří poznají člověka s covidem-19

Celníci vycvičí šest psů, kteří poznají člověka s covidem-19. Působit budou na letišti nebo také v domovech pro seniory. K výcviku psovodi využívají novou tréninkovou halu v Kněževsi u Prahy. „Náš cíl je dokončit výcvik do konce roku,“ oznámil v pondělí Petr Müller, který má u celní správy na starosti služební kynologii.
9. 11. 2020|

Odběrová místa čelí náporu lidí, kteří chtějí test na covid. Bulovka bude brát jen registrované

Zájem o vyšetření na koronavirus v posledních dnech roste. Na některých odběrových místech, hlavně v Praze, se tvoří i několikahodinové fronty. Zčásti jsou v nich lidé, kteří chtějí mít jistotu, že nejsou nakažení, a testy si sami platí. Praktičtí lékaři posílají pouze pacienty, kteří mají příznaky. Na pražské Bulovce budou moci k odběrům přijít jen lidé, kteří se objednají v on-line rezervačním systému.
11. 9. 2020|

Nový systém by mohl usnadnit trasování nakažených, využívá ho už několik laboratoří

Hygienické stanice uvažují o změně způsobu trasování při dohledávání možných nakažených. Omezit by se měl počet lidí, které hygienici kontaktují. Vládu o tom v pondělí informoval ministr zdravotnictví. Chce tím ulevit přetíženým stanicím v ohniscích nákazy. Pomoct by měl i jednotný systém, který vzniká v Olomouci v rámci Chytré karantény.
8. 9. 2020|

Nemocnice v Pardubicích prověřuje převoz pacienta s covidem-19, který zemřel. Případem se zabývá i policie

Ředitelé nemocnic v Pardubicích a Čáslavi prověřují léčbu a převoz pacienta s oboustranným zápalem plic a covidem-19. Muž sám cestoval mezi oběma zařízeními a nakonec skončil Na Bulovce v Praze, kde před týdnem zemřel. Bylo mu 42 let, měl velkou nadváhu a několik dalších nemocí. Okolnosti jeho smrti šetří i policie.
20. 8. 2020|

Magnetické nanokuličky z Olomouce budou pomáhat při testování na koronavirus

Olomoučtí vědci vyvinuli miniaturní částice s magnetickým jádrem a tenkou křemennou slupkou na povrchu, které dokážou izolovat virové RNA. Staly se tak základem pro nové sady vyvinuté v tuzemsku, které pomáhají při testování na covid-19. Technologii se už podařilo otestovat v praxi, první várky testů už nakoupily komerční společnosti.
25. 5. 2020|
Události komentáře

Nemocnice počítají, o kolik peněz je připravila pandemie covidu-19

Ministerstvo zdravotnictví už v březnu odhadovalo schodek veřejného zdravotního pojištění na 40 miliard, posléze se číslo přiblížilo 60 miliardám. Asociace nemocnic plánovala sdělit nejen předpokládanou výši ztrát, ale i představu, jak by měla vypadat úhradová vyhláška a financování na příští rok. Tiskovou konferenci ale zrušila s tím, že jednání s pojišťovnami bylo přerušeno a bude pokračovat.
14. 5. 2020|

Chátrající Bulovka je v první linii boje s koronavirem. Její opravu ale brzdí spory

Pražská Nemocnice Na Bulovce je známá svou infekční klinikou, kde se zkraje devadesátých let léčili první nemocní s chorobou AIDS. Hraje ústřední roli i v boji s koronavirem. Na zdejší klinice leželi už začátkem března pacienti, kteří na sobě objevili příznaky nemoci COVID-19. Bulovka je ovšem také zařízením, které kromě nemocí bojuje i se špatným stavem svého areálu.
21. 4. 2020|

Na Bulovce pomáhá s testy na koronavirus Pipeťák. Robot jich zvládne i sedm set denně

Nemocnice na Bulovce v Praze otestovala od 6. března přes devět tisíc vzorků na přítomnost nemoci na COVID-19. V laboratořích pracují dva šestičlenné týmy, které se nepotkají. Pomáhá jim i stroj z Českého vysokého učení technického (ČVUT). Novinářům to řekla Elka Nyčová z oddělení klinické mikrobiologie. Pozitivní výsledek měla z testovaných vzorků asi desetina. Mezi všemi více než 146 tisíci vzorky otestovanými v celé zemi je podíl pozitivních záchytů podle ministerstva zdravotnictví 4,6 procenta – a od vypuknutí pandemie postupně klesá.
17. 4. 2020|

Měsíc s koronavirem v Česku. Země se vyrovnává s mimořádnou situací

Už celý měsíc sužuje Česko nový koronavirus, který si kromě obětí na životech vyžádal mnoho opatření, včetně omezení volného pohybu v rámci republiky i přes hranice, uzavření škol, restaurací a některých prodejen. Připomeňte si dosavadní vývoj událostí ohledně nákazy.
31. 3. 2020|

Stav Čecha léčeného remdesivirem se výrazně zlepšuje, oznámila nemocnice

Stav pacienta s COVID-19, kterému lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN) tři dny podávají experimentální lék remdesivir, se výrazně zlepšil. Muž, kterého nemocnice přijímala se selháním plic, mohl být odpojen od přístroje ECMO, který zajišťuje mimotělní okysličování krve. Ředitel VFN David Feltl nicméně novinářům na odpoledním briefingu řekl, že stav pacienta zůstává velmi vážný, navíc se zlepšoval už před podáním léku. Zdůraznil, že je nutné především řešit testovací kapacity a možnosti zdravotnického personálu, který nyní podle něj pracuje na hraně sebeobětování.
27. 3. 2020|

Žena chce podat trestní oznámení na nemocnici. Její muž sdílel pokoj s nakaženým koronavirem

Na Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem chce podat trestní oznámení manželka muže, který tam byl umístěný v jednom pokoji s pacientem, u něhož byla následně prokázaná nákaza koronavirem. Žena se bojí, že se virus teď projeví i u jejího manžela. Ten má chřipku.
3. 3. 2020|

Pět lidí v Česku má koronavirus s lehkým průběhem nemoci. Hygienici zmapovali jejich kontakty

Česko má pět případů nákazy koronavirem. Celkem bylo testováno více než dvě stě lidí, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zatím poslední nakažená byla v kontaktu s Američankou, jež leží na Bulovce už od neděle. Podle Vojtěchova náměstka Romana Prymuly je Praha v kontaktu s americkou firmou, která vyvíjí lék remdesivir na koronavirus. Přislíbila v případě potřeby jeho dodávky.
3. 3. 2020Aktualizováno3. 3. 2020, 19:08|

Test na koronavirus potvrdil, že pět Čechů z Číny je zdrávo

Pětice Čechů, kteří jsou po návratu z čínského Wu-chanu v karanténě na pražské Bulovce, je zdravá. Potvrdil to i druhý test na koronavirus, uvedl v sobotu večer na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Nic tedy nebrání jejich pondělnímu propuštění z nemocnice domů. V Česku bylo zatím kvůli podezření na nákazu testováno 76 lidí, u nikoho se nemoc neprokázala.
15. 2. 2020|