TÉMA

Vojtěch Kotek

Rozhlas byl chvíli zase československý, aby Mádl zachytil první vlny nového filmu

Režisér a scenárista Jiří Mádl začal natáčet film Vlny. Drama z období konce šedesátých let a pražského jara vypráví o dvou bratrech čelících zkouškám doby, ale odhalí i skutečný příběh korespondentů mezinárodní redakce Československého rozhlasu. Právě před jeho budovou, kde dnes sídlí Český rozhlas, štáb natáčel.
4. 5. 2023|

Ano je ano, nebo ne? Činoherní klub hledá konsent v sexu i u soudu

Mezi pravdou a lží je ještě docela velký prostor, ukazuje se ve hře Konsent, kterou v české premiéře uvádí pražský Činoherní klub. Tragikomedie od britské autorky Niny Raineové se odehrává v právnickém prostředí i poté, co účastníci soudu odloží talár. V hlavní roli právníků, které příběh postaví proti sobě v případě znásilnění, se představují Vojtěch Kotek a Ondřej Rychlý.
28. 3. 2023|

Před pětapadesáti lety uvedl Cimrman první hru. Cimrmanologové se teď vydali po jeho stopách

Nový šestidílný cestopis se vydá po Stopách Járy Cimrmana. Průvodcem budou i cimrmanologové, kteří nedoceněného geniálního všeuměla znají nejlépe. Česká televize pořad dotočila těsně před pětapadesátým výročím první hry, kterou Divadlo Járy Cimrmana uvedlo. Akt měl premiéru 4. října 1967. Stejně jako dalších čtrnáct her je stále na repertoáru a svým humorem oslovuje stále nové generace diváků.
4. 10. 2022|

Pán prstenů a Harry Potter před dvaceti lety změnili způsob, jak Češi chodili do kina

První díly Harryho Pottera a Pána prstenů přišly do českých kin přesně před dvaceti lety a jen pár týdnů po sobě. Současně zcela změnily způsob, jak Češi chodili do kina. S uvedením hitových adaptací populárních knih je u nás spojen zlatý věk multikin, která po hlavním městě začala ve velkém expandovat do jiných krajů. ČT24 oslovila tehdejší distributory, kinaře i tvůrce dabingu, aby zavzpomínali na to, v jaké atmosféře pomáhali dvěma ikonickým titulům za diváky.
6. 2. 2022|

Ke Snowboarďákům jsem cítil vzdor, dnes už ho ale nahradila nostalgie, říká Vojtěch Kotek

Herec a režisér Vojtěch Kotek nyní podle svých slov dostává jiné role, než jaké s ním mají diváci obvykle spojené. Objevil se jako manžel Marie Terezie František Štěpán, nyní hraje i zápornou roli v minisérii podle skutečných událostí Guru. V Interview ČT24 mluví o své rodině, plánech i další spolupráci s Jiřím Mádlem, s nímž si zahrál v teenagerské komedii Snowboarďáci.
17. 1. 2022|

Náročné bylo vytvořit pro Marii Terezii Rolls-Royce, přiznává kostýmní výtvarník. Minisérie se uzavře na Nový rok

Na Nový rok se na ČT1 vrátí Marie Terezie v páté části výpravné koprodukční minisérie inspirované životem i vladařením významné evropské panovnice. Režisér Robert Dornhelm titulní roli svěřil na závěr rakouské herečce Ursule Straussové. Jejího chotě Františka Štěpána Lotrinského hraje opět Vojtěch Kotek, který výrazně zestárl díky práci maskérů. Stejně jako předchozí díly i ten závěrečný si vyžádal náročnou výpravu.
16. 12. 2021|

Bajgar v kinech otevřel Kurz manželské touhy. Základem je nebrat se tak strašně vážně, radí

Do celovečerního filmu vstoupil Radek Bajgar jako režisér před pěti lety komedií Teorie tygra. Jeho novinka na divácký hit svým způsobem navazuje. Opět totiž řeší, jak udržet dlouhodobé vztahy. Odpověď hledá v Kurzu manželské touhy, od konce října tragikomedii s detektivní zápletkou uvádějí tuzemská kina. Film vznikl v koprodukci České televize.
1. 11. 2021|

Rodinná firma v problémech. Atlas ptáků s Donutilem a Mihulovou se otevírá v první ukázce

Když se ve staré rodinné firmě ukáže, že z ní kdosi vyvádí peníze ve velkém, nastává konfrontace s novou realitou, na níž nebyl nikdo připraven. Očekávaný snímek režiséra Olma Omerzu Atlas ptáků se ještě před premiérou v hlavní soutěži karlovarského festivalu představuje v prvním traileru. Roli šéfa podniku má Miroslav Donutil, vedle něj se ve snímku objeví ještě Alena Mihulová, Eliška Křenková, Martin Pechlát, David Bowles, Vojtěch Kotek nebo Pavla Beretová.
2. 8. 2021|

Myšička i Trojan vyšetřují zločiny. Boží mlýny chtějí bavit, Docent čerpá ze zkušeností exšéfa mordparty

Česká televize začala vysílat kriminální komediální seriál Boží mlýny, v němž chytá zločince do pasti vyšetřovatel v podání Martina Myšičky. Vzniká i další krimi série, ve které hraje Ivan Trojan profesora z policejní akademie, jenž se musí vrhnout do praxe. Ve skanzenu Řepora na okraji Prahy začalo také natáčení poslední části televizní série Marie Terezie.
14. 4. 2021|

Tip z iVysílání: S Kotkem, Melíškovou či Majerem je jako s Vlastníky nemožná domluva

Snímek Vlastníci má být „komedií pro ty, co to nezažili, a drama pro ty, kteří tím žijí“. Jako svůj filmový debut ho natočil už prosazený divadelník Jiří Havelka. Na komorním prostoru jedné domovní schůze nastínil obraz současné společnosti, která má problémy se domluvit. Film oceněný Českým lvem i Cenami české filmové kritiky si lze pustit do 16. ledna v iVysílání.
7. 1. 2021|

„Werich, to je v Čechách pojem.“ Slavného umělce si zahraje Vojtěch Kotek i Václav Kopta

Tvůrci divadelní inscenace Meda o životě mecenášky a sběratelky Medy Mládkové plánují příští léto uvést hru o Janu Werichovi. Známého herce a dramatika si v režii Adély Laštovkové Stodolové v mladším věku zahraje Vojtěch Kotek, ve zralém věku Václav Kopta. Divadelní představení Werich by se mělo na Letní scéně Muzea Kampa uvádět od poloviny června.
3. 12. 2020|

Zlaté střevíčky si na Zlín Film Festivalu vysloužil útěk z domova i před nacisty

Zlín Film Festival, mezinárodní přehlídku filmů pro děti a mládež, zakončilo 10. září předávání cen. Zlaté střevíčky šedesátého ročníku získaly norský snímek Hranice odvahy, španělský Život bez Sáry Amatové a animovaný film Ptáček a velryba.
11. 9. 2020|

Kotek jako učitel a Hádek jako trpaslík natáčí ve Žlebech vánoční pohádku

Zámek Žleby u Čáslavi na pár dnů obsadili filmaři České televize. V historických kulisách začali natáčet novou pohádku O vánoční hvězdě. Režisérem je Karel Janák, z herců se divákům představí například Vojtěch Kotek, Anna Geislerová nebo Matěj Hádek.
21. 1. 2020|

Místo milostného života války a reformy. Pokračování série představí vládu Marie Terezie

Jedna z nejvýznamnějších vladařek historie neprohrává jen na poli válečném, ale i ve vztahu s manželem Františkem Štěpánem Lotrinským. V této situaci zastihne Marii Terezii pokračování koprodukční minisérie, která nese jméno této panovnice. S jejím dalším osudem diváky seznámí program ČT1 ve středu 1. a v neděli 5. ledna, vždy od 20 hodin.
9. 12. 2019|

Idealistka Ramba, drbna Havlová i stará struktura Lábus. Schůze Vlastníků je pěkná společnost

Žijí spolu v jednom domě, dohodnout se ale nedokážou. Od 21. listopadu se společenstvo vlastníků bytových jednotek schází i v kinech, s podtitulem „komedie pro ty, co to nezažili, a drama pro ty, kteří tím žijí“. Tragikomický snímek Vlastníci je filmovým režijním debutem Jiřího Havelky, který je také autorem scénáře.
22. 11. 2019|

„Tohle by mělo být v zápisu.“ Vlastníci si odhlasovali trailer

Celovečerní debut režiséra a scenáristy Jiřího Havelky má být komedií pro ty, kdo to nezažili, a dramatem pro ty, kdo tím žijí. Snímek Vlastníci totiž vypráví o schůzi majitelů bytových jednotek. V kinech se sejdou 21. listopadu, nahlédnout do sousedského jednání ale nechává už první trailer.
12. 9. 2019|

Od love story k politickému dramatu. Marie Terezie válčí nejen o manžela

Natáčení dalších dílů filmové minisérie Marie Terezie je za polovinou. Štáb koprodukčního projektu, na kterém se podílí i Česká televize, se v těchto dnech přesunul do brněnského Mahenova divadla. Děj se odehrává v letech 1741 až 1745, během válek o rakouské dědictví. Objeví se v něm řada nových postav i herců, a to včetně představitelky titulní hrdinky.
29. 6. 2019|

Marie Terezie se vrací do filmu, čeká ji bitva o trůn i manžela

Marie Terezie prohrává nejen válku o habsburské dědictví, ale i bitvu o osud svého manželství. Další chvíle ze života majestátní panovnice připomene nový dvoudílný film, který navazuje na snímek Marie Terezie, jejž Česká televize uvedla začátkem loňského roku. I pokračování historického dramatu vzniká v koprodukci čtyř zemí, včetně Česka, kde také před pár dny padla první klapka. Vhodné lokality našli filmaři na Znojemsku.
3. 4. 2019|

Zrestituovat zámek nemusí být žádný vejdělek, poznává Poslední aristokratka i ve filmu

Režisér Jiří Vejdělek začal podle svého scénáře natáčet Poslední aristokratku. Zimní komedie, na níž se podílí Česká televize, vzniká na motivy knižních bestsellerů Evžena Bočka. První scény se točily o víkendu na zámku Lemberk alias filmovém zámku Kostka, na nějž se pln očekávání vrací restituent hrabě Kostka v podání Hynka Čermáka.
5. 2. 2019|