TÉMA

Modrava

Turistům by se na Šumavě mohl zpřístupnit vrchol Antýglu i další atraktivní místa

Ministerstvo životního prostředí posuzuje návrh nových klidových území na Šumavě. Rozhodnout by mohlo ještě letos. Nepřístupná území mají být menší než dosud. Turistům by se tak otevřely lokality, do kterých se desítky let nemohli podívat. Asi nejatraktivnější částí má být vrchol Antýglu.
20. 2. 2024|

Přísně chráněnou a zapovězenou částí Šumavy tajně běželi závodníci. Strážci chtějí uzavřít další cesty

Na Šumavě se podle vedení správy národního parku uskutečnil tajný závod, jeho účastníci dusali Luzenským údolím, kam by člověk vůbec neměl vstoupit. Správa následně zvýšila v klidovém území poblíž Modravy dohled. Chystá se i rozšířit zákaz vstupu.
27. 7. 2023|

Roklanská chata může jít k zemi, národní park má demoliční výměr. Zní i hlasy proti bourání

Správě Národního parku Šumava se otevřela cesta k demolici zchátralé Roklanské chaty nedaleko Modravy v centrální Šumavě. Park, kterému chata postavená v 30. letech minulého století od roku 1993 patří a který kvůli jejímu havarijnímu stavu usiluje o její zbourání, dostal od stavebního úřadu v Kašperských Horách demoliční výměr. Informoval o tom mluvčí parku Jan Dvořák. Proti demolici jsou ale například turisté i někteří politici.
12. 7. 2023|

Firma, do které lidé investovali velké peníze, je v konkurzu. Sto milionů fondu svěřila i obec Modrava

Zhruba pět tisíc věřitelů má dva měsíce na to, aby se přihlásili o své peníze u fondu WCA International z Frýdku-Místku. V opačném případě hrozí, že o svěřené úspory přijdou. V součtu podle advokáta věřitelů Petra Veselého investovali více než dvě miliardy korun, jednatel firmy označil částku za nižší. Společnost, která slibovala vysoké výnosy, je od pondělí v konkurzu. Miliony svěřila fondu i obec Modrava v Plzeňském kraji.
3. 3. 2023|

Na noc se zavřely volební místnosti, prezidentské volby vyvrcholí v sobotu

Po osmi hodinách hlasování se v deset večer na noc uzavřely volební místnosti. Odezvdat hlasy ve druhém kole volby prezidenta republiky bude ale ještě možné v sobotu od osmi hodin ráno do dvou odpoledne. Rozhodne se o tom, zda se čtvrtou hlavou samostatného českého státu stane bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Oba již odevzdali své hlasy, Pavel asi hodinu po otevření volebních místností v Černoučku, Babiš o další hodinu později v Průhonicích.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 22:00|

Roklanská chata na Šumavě zůstane, rozhodl úřad. Správa parku ji chtěla zbourat

Roklanská chata, která leží nedaleko šumavské Modravy, k zemi nepůjde. Rozhodl o tom stavební úřad v Kašperských Horách. Správa parku požadovala demolici kvůli špatnému stavu celého objektu. Chata se navíc nachází v oblasti, kam je kvůli výskytu chráněného tetřeva zakázaný vstup. Podle úředníků ale park nedoložil, že chata patří do jeho majetku.
25. 1. 2023|

Hory jsou bez sněhu. Pravá zima zřejmě nepřijde

Přestože leden je zpravidla nejchladnějším měsícem roku, ten letošní připomíná na horách spíše jaro. Třeba lidé v okolí šumavských hřebenů tak málo sněhu touto dobou nepamatují. Ještě na začátku týdne neležel ani na nejvyšších hřebenech Šumavy prakticky žádný, což se stalo poprvé v historii měření tamních stanic.
11. 1. 2023|

Správa Národního parku Šumava omezí investice do infrastruktury. Letos byly výrazné

Nutné opravy turistické infrastruktury na Šumavě vyšly letos výrazně dráž než v předchozích letech. Jde hlavně o stezky pro cyklisty nebo turistické chodníky. Jejich havarijní stav si vyžádal desítky milionů korun navíc. V příštím roce park s podobně velkou investicí nepočítá, chce ale dodělat stezky, kde je ohrožená bezpečnost nebo ochrana přírody.
9. 11. 2022|

Na Šumavu se vrátil „velký piškot“. Pomohla i blokáda ekologických aktivistů proti kácení stromů

Na Šumavu se vrátil vzácný kornatec velký. Tohoto brouka, kterému se někdy říká velký piškot, tam ochranáři viděli naposledy před sto lety. Jeho nynějšímu výskytu údajně pomohla i blokáda proti kácení tamních lesů na Modravě v podání ekologických aktivistů. Právě zastavením těžby vzniklo pro kornatce ideální prostředí pro život.
23. 10. 2022|

Půjčovna na Šumavě vyřadila elektrokoloběžky kvůli sporům s národním parkem

Na šumavské Modravě nebo Kvildě už turisté nebudou mít možnost zapůjčit si elektrokoloběžky. Tamní půjčovna sportovního vybavení je i přes velkou oblibu návštěvníků Šumavy vyřadila ze svého sortimentu, a to kvůli sporům se správou národního parku. Provozovatele výkonnějších koloběžek nebo segwayů navíc zanedlouho čeká i placení povinného ručení.
25. 8. 2022|

Na Modravě otevřeli staronový most, místo ze smrku je z modřínu

Správa šumavského národního parku otevřela na Modravě opravený hradlový most. Ten byl od loňského podzimu kvůli špatnému technickému stavu zavřený. Most je historickou památkou a zároveň jím vede i cyklostezka. Právě kvůli tomu chtělo vedení rezervace stihnout práce ještě před začátkem prázdnin, jenže kvůli dlouhé zimě se to nakonec nepovedlo.
21. 7. 2022|

Lidé na Šumavě táboří mimo kempy. Chtějí ušetřit

Na Šumavě začala sezona a zejména centrální oblasti jako Modrava nebo Kvilda se začínají plnit turisty. Za ubytování si tam ale návštěvníci letos připlatí; kromě penzionů zdražily i kempy a na výrazně vyšší ceny vyjde také stání pro karavany. Protože všichni nejsou ochotni platby respektovat, parkují i táboří na zakázaných místech. Strážci Národního parku budou situaci řešit.
20. 5. 2022|

Hladiny šumavských řek pomalu klesají, Otava se vrátila na druhý povodňový stupeň

Na jihozápadě Čech až do úterního večera vydatně pršelo. Kvůli intenzivním srážkám spolu s táním sněhu hrozilo na Šumavě v povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy vystoupání hladin na desetiletou až dvacetiletou povodeň. Kulminaci meteorologové předpokládali v noci na středu. Otava v Rejštejně a v Sušici klesla před devátou večer ze třetího povodňového stupně na druhý. Na prvním povodňovém stupni je Vydra v Modravě na Klatovsku.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 23:15|

Od blokády Šumavy uběhlo deset let. Dnešní vedení národního parku považuje kácení za zbytečné

Na Šumavě si připomínají deset let od blokády v oblasti Na Ztraceném u Modravy. Skupina ekologických aktivistů tam tehdy bránila těžbě kůrovcem napadených stromů. Ty jsou pořád na místě a mezi nimi už se objevují mladé stromky. Současné vedení správy národního parku považuje tehdejší zásah proti kůrovci za zbytečný.
23. 8. 2021|

Turisté táboří v národních parcích, kde se dá. Na Šumavě jim nabízejí nouzová nocoviště

V národním parku Šumava přibývá případů nedovoleného táboření ve volné přírodě. Na neukázněné turisty si stěžují na německé straně, v parku Bavorský les.
17. 8. 2021|

Záchranáři letos častěji vyjíždějí k uštknutí zmijí. Je teplo a víc turistů v horách

V Česku přibývá případů uštknutí zmijí –⁠ jediným jedovatým hadem, který v Česku volně žije. Toxikologické informační středisko od začátku roku eviduje 29 takových případů, o třetinu víc než loni. Za růstem zřejmě stojí teplé letní počasí a vyšší přítomnost turistů v tuzemské krajině.
22. 7. 2021|

Na Šumavě chybí strážci přírody, park se obává náporu turistů

Národním parkům scházejí strážci přírody. Na Šumavě by uvítali minimálně pět nových posil. Vedení parků se obávají důsledků další sezony, kdy opět očekávají nápor turistů. Stejně jako loni totiž i letos více Čechů tráví dovolenou v tuzemsku. A s větším počtem návštěvníků stoupá také počet prohřešků, kterých se dopouštějí.
15. 7. 2021|

Na horách stoupá zájem o elektrokola, s tím ale přibývá i úrazů

Mezi cyklisty na horách roste zájem o elektrokola. To s sebou přináší nové problémy, například více úrazů. V půjčovnách si kola s pomocným motorem totiž často pronajímají lidé, kteří ani na tom obyčejném nejeli několik let. Ve statistikách zásahů horské služby už je elektrokolo vedené jako zvláštní položka.
4. 7. 2021|

Národní parky se chystají na sezonu, hrad Šaunštejn nebo šumavský Poledník ovšem zůstanou zavřené

Návštěvníci národních parků Šumava, Podyjí a České Švýcarsko se letos nedostanou na některá turisticky oblíbená místa. Minimálně pět památek se bude opravovat, mezi nimi například hrad Šaunštejn nebo šumavská rozhledna Poledník. O dalších se jedná. V Českém Švýcarsku vedení parku dočasně uzavřelo v souvislosti s kůrovcovou kalamitou několik méně frekventovaných turistických tras.
16. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 07:02|

Mrazivé počasí v Česku pomalu končí. Od středy se už budou denní teploty držet nad nulou

Zimní počasí bude pokračovat i v následujících dnech, mělo by však být výrazně tepleji. Výstraha před silným mrazem platí do pondělní půlnoci pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. V pondělí večer a v první polovině noci tak mohou teploty klesat k minus třinácti stupňům, poté se začne oteplovat. V následujících dnech by se už denní teploty měly držet nad bodem mrazu.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 17:24|

Hory se plnily turisty, horská služba stále varuje před lavinami

Ideální sněhové podmínky opět lákaly běžkaře, skialpinisty i rodiny se sáňkami. Na horách se tak v sobotu plnila parkoviště, silnice byly sjízdné se zvýšenou opatrností. A především pro skialpinisty je důležité, aby dávali pozor také na laviny. V Jeseníkách a Krkonoších platí druhý stupeň nebezpečí. Právě v Krkonoších začala fungovat i nová policejní hlídka na lyžích.
16. 1. 2021Aktualizováno16. 1. 2021, 20:04|

Hladiny Vydry a Otavy na Šumavě klesly. V neděli vystoupaly na druhý povodňový stupeň

Hladiny řek Vydry a Otavy na Šumavě, které v neděli večer po vydatných deštích překročily druhý povodňový stupeň, v pondělí ráno opět klesly na normální stav. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Pro Sušicko ale stále platí až do pondělního večera povodňová bdělost. Přes den může opět intenzivně pršet.
2. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 07:44|
Počasí

Česko namrzlo. Na severu Čech a jihozápadě Moravy platí varování do pátku

Počasí čtvrtečního rána se neslo v duchu výstrahy před mrznoucími mlhami, která platila pro většinu území České republiky v polohách do 400 metrů nad mořem. Teploty v nížinách se pohybovaly od minus 3 do minus 7 stupňů Celsia. Díky inverzi se na hřebenech hor teplota vyšplhala až na 5 stupňů Celsia. V severní části Čech a jihozápadní části Moravy se budou v noci opět tvořit mrznoucí mlhy, jejich vlivem mohou klouzat silnice.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 11:37|

Meteorologové vydali výstrahu, páteční ráno bude mrazivé. O víkendu však teploty porostou

Na horách poprvé sněžilo, na Šumavě ve čtvrtek ráno naměřili až osm stupňů pod nulou. Pro noc na pátek vydali meteorologové výstrahu před přízemními mrazy, která se týká západní poloviny Čech. Chladné časy by ale měly s rostoucí oblačností polevit, o víkendu se noční a ranní teploty vrátí k pěti stupňům, denní dosáhnou i dvaceti.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 19:32|