TÉMA

Jizerka

Na Jizerce klesly teploty pod minus deset stupňů, v Krkonoších napadlo čtvrt metru sněhu

Sever Čech se probudil do mrazivého rána. Na Jizerce v Jizerských horách klesly teploty pod minus deset stupňů Celsia, jinak je ale většinou jen kolem minus dvou až minus čtyř stupňů. Na hřebenech Krkonoš za posledních 24 hodin napadlo asi patnáct centimetrů sněhu a celková vrstva sněhu se ráno pohybovala kolem čtvrt metru. Polská horská služba na své straně hor vyhlásila první stupeň lavinového nebezpečí, který je nejnižší z pětibodové stupnice. Kromě Krkonoš silně sněžilo taky na Šumavě nebo v Beskydech.
21. 4. 2024Aktualizováno21. 4. 2024, 16:34|

Na velikonoční víkend se mírně oteplí, srážek ale přibude

Na prodloužený velikonoční víkend se v Česku mírně oteplí. V pondělí by měly nejvyšší teploty vystoupat až na třináct stupňů Celsia. Od pátku do neděle ale bude zataženo s občasným deštěm či přeháňkami. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 19:42|

Začíná se oteplovat, v pondělí bude až 15 stupňů. Na severu ale bude silně foukat

Výstrahu na silný vítr, který bude vát v pondělí, vydal Český hydrometeorologický ústav pro Moravskoslezský kraj, část Olomouckého kraje a pro Frýdlantský výběžek. Vítr ztlumí prudké oteplování – z mrazivého nedělního rána vyšplhají teploty v pondělí až k 15 stupňům Celsia.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 10:43|

Březen odstartoval mrazivým ránem

Meteorologické jaro začalo v Česku mrazivým ránem. Na horách klesla teplota v úterý nad ránem i pod minus dvacet stupňů Celsia. V nižších polohách bylo obvykle tři až osm stupňů pod bodem mrazu, ojediněle minus deset. Na Facebooku to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jako meteorologické jaro se označuje období od začátku března do konce května.
1. 3. 2022Aktualizováno1. 3. 2022, 10:45|

V noci klesaly teploty hluboko pod nulu. Na šumavském Březníku naměřili minus 27,6 stupně

Uplynulou noc a ráno klesaly teploty hluboko pod nulu. Nejvíc mrzlo na šumavském Březníku, kde před před osmou hodinou ranní klesla teplota na minus 27,6 stupně Celsia. Podobné to bylo u Kvildy na Prachaticku, kde ráno naměřili minus 27,3 stupně. Na Jizerce v Jizerských horách teploměr ukázal minus 21 stupňů. Přes den se budou podle předpovědi teploty držet většinou kolem nuly, někde zůstanou pod bodem mrazu, na místech s nízkou oblačností nebo mlhou bude jen kolem minus čtyř stupňů. Ve čtvrtek se oteplí.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 10:23|

Česko čeká další mrazivá noc, nejchladnější bude sever a severovýchod

Česko čeká další mrazivá noc. Minima budou na severu a severovýchodě i pod minus 12 stupni Celsia. Meteorologové varovali, že hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. V Jizerských horách v neděli naměřili skoro minus 27 stupňů.
26. 12. 2021|

Po mrazivém ránu přijde deštivé odpoledne. V noci hrozí ledovka

Až 27,8 stupně Celsia pod bod mrazu klesla v pondělí ranní teplota na rašeliništi na Jizerce. Byla to nejnižší hodnota nynější zimy. Mrzlo v celé republice, přes den však bude tepleji, zejména v jižní polovině republiky nad nulou. Odpoledne bude pršet, večer ale může déšť začít namrzat. Hrozí proto, že se vytvoří ledovka.
1. 2. 2021Aktualizováno1. 2. 2021, 11:20|

Zima sílí, ráno bylo nejmrazivější od jejího začátku. Úterý bude v Čechách větrné

Noc na pondělí byla nejmrazivější od začátku zimy. Na stanici Perla poblíž Kvildy na Šumavě naměřili meteorologové až minus 26,4 stupně Celsia. Mrazivé bylo ráno v celém Česku a přes den stoupnou teploty nad nulu jen v části republiky. I noc na úterý bude chladná, v Čechách se ale zatáhne, mírně oteplí a od západu začne foukat. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na silné nárazy větru, náledí a pro horské oblasti Čech také na nový sníh a sněhové jazyky.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 14:59|

Syrová krása Jizerských hor ukrývá přírodní bohatství z dob mamutů

Nejvýše položená obec v České republice Jizerka lákala od konce středověku hledače drahých kamenů. Dnešní hledače zajímá ale především šumění řeky, ticho lesa a jasné nebe nad hlavou. Pro strážce přírody z CHKO Jizerské hory není někdy jednoduché takový komfort turistům zabezpečit. Každý rok řeší desítky incidentů, které můžou způsobit nevratné poškození přírody, jejíž podoba se formovala na konci doby ledové.
4. 11. 2020|

Pozorování Perseid doprovodí kulturní akce či výklady odborníků, vrchol přijde 12. srpna

Přednášky i koncerty v následujících dnech doprovodí společná pozorování Perseid a jasných planet. Maximum každoročního meteorického roje letos připadá na 12. srpna. Pozorování oblohy s odborným výkladem bude na řadě míst v Česku včetně hvězdárny Astronomického ústavu (AÚ AV) ve středočeském Ondřejově.
8. 8. 2020|

Další noc rekordů. Noci jsou mrazivé jako v lednu, na Jizerce bylo minus 15 stupňů

Ještě jednu rekordní mrazivou noc má za sebou Česko. Teploty sice neklesly tak hluboko jako ve středu ráno, ale přesto padaly denní teplotní rekordy. Nechladněji bylo opět na Jizerce, kde teplota klesla na minus 15,4 stupně Celsia.
2. 4. 2020|

Teplotní rekordy neodolaly rannímu mrazu. Bylo i minus 22 stupňů

V noci a ráno v Česku silně mrzlo. Na Jizerce bylo pod minus 22 stupni. V nižších polohách sice zůstaly teploty vesměs nad minus deseti stupni, přesto šlo o nová minima. Denní teplotní rekord pro 1. duben padl podle Českého hydrometeorologického ústavu asi na třetině stanic, na řadě míst dokonce hned na začátku měsíce neodolala historická minima platná pro celý duben.
1. 4. 2020Aktualizováno1. 4. 2020, 16:51|

Zima se blíží. Poprvé od května klesl noční průměr pod nulu, na horách bylo minus devět

Průměrná minimální teplota v Česku v noci činila minus 0,6 stupně Celsia. Poprvé od 7. května se tak noční průměr dostal pod nulu, informoval Český hydrometeorologický ústav. Nemrzlo ještě v celé republice, ale i na nejteplejších místech bylo méně než 4 stupně nad nulou. Nejsilněji mrzlo na horách na severu republiky, kde bylo kolem minus 9 stupňů.
7. 10. 2019|
Počasí

Podzim se ujímá vlády, na počasí se to nepozná. Teploty budou dál stoupat ke dvacítce

Rovnodennost, která nastane v pondělí v 9:50, značí nástup astronomického podzimu. Na počasí to ale poznat ještě nebude. Nebe sice bude zamračenější než o víkendu a bude i místy pršet, teploty ale stále zůstanou u dvaceti stupňů Celsia.
23. 9. 2019|
Počasí

Mráz přichází z Jizerky. Teplota nad ránem spadla 2,3 stupně pod nulu

Po mimořádně žhavých dnech, kdy teploty stoupaly vysoko nad 30 stupňů Celsia, přišlo výrazné ochlazení. Ve středu brzy ráno dokonce mrzlo. Nejchladněji bylo na Jizerce nad Kořenovem, kde spadla teplota 2,3 stupně pod nulu.
3. 7. 2019|
Počasí

Česko má za sebou mrazivou noc. Na Šumavě naměřili minus 33,3 stupně Celsia

Na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku klesla v noci na úterý teplota na minus 33,3 stupně Celsia. Jedná se o historicky nejnižší teplotu v daném místě pro tento den. Na žádné jiné stanici s délkou měření 30 a více let ale teplotní rekord pro pátý únorový den nepadl. Přesto se teploty dostaly hluboko pod bod mrazu i v dalších krajích.
5. 2. 2019|