TÉMA

Deštné v Orlických horách

Obyvatelé Orlického Záhoří podepisují petici proti možnému solení silnice na Šerlich

Silnice na Šerlich v Orlických horách znovu budí emoce. Nejdříve byla příliš úzká a nemohly se na ní vyhnout autobusy, některé dokonce havarovaly. Kraj proto musel silnici rozšiřovat. Nyní místní podepisují petici kvůli záměru silničářů úsek v zimě solit. Obávají se poškození přírody, která leží v chráněné krajinné oblasti. Státní agentura o povolení chemického ošetření dané silnice zatím nerozhodla.
16. 12. 2023|

Úpravy zrekonstruované silnice na Šerlich měly podle kraje smysl. Potvrdila to kontrolní jízda autobusu

Dodatečné úpravy na několika místech nedávno otevřené a opravené silnici z Deštného v Orlických horách na Šerlich zlepšily průjezd po této důležité regionální komunikaci. Potvrdila to kontrolní jízda linkového autobusu. Silnice je ve zkušebním provozu, Královéhradecký kraj by měl stavbu převzít od zhotovitele 4. prosince.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 19:49|

Řidiči se vrací na klíčovou silnici v Orlických horách, prošla půlroční rekonstrukcí

Silničáři v sobotu 28. října zprovozňují horskou silnici z Deštného v Orlických horách na Šerlich. Po půlroční uzavírce bude uvedena do předčasného užívání a průjezdná obousměrně. Motoristé musí počítat se snížením maximální povolené rychlosti, oznámili v pátek zástupci hejtmanství a silničářů. Úplná uzavírka důležité horské silnice druhé třídy začala kvůli rekonstrukci začátkem května.
28. 10. 2023|

SeČTeno z Královéhradecka: V uzavřených oblastech zkrachuje pětina firem, tvrdí Hospodářská komora

Značná protiepidemická omezení dopadla i na Královéhradecký kraj, který je zemědělsko-průmyslovým regionem s bohatě rozvinutým cestovním ruchem. Jeho součástí je i jedna z nejvíce postižených oblastí Česka, uzavřený okres Trutnov. V kraji navíc zkrachovala jedna z velkých českých firem, Kara Trutnov, její majitel dal do souvislostí šíření nákazy a úbytek zákazníků. V ohrožení jsou podle průzkumu Hospodářské komory i další podnikatelé. Vytížené jsou také nemocnice, královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS) proto jedná o pomoci s Polskem. Dopadům pandemie v tuzemských regionech se věnuje pořad České televize SeČTeno.
19. 2. 2021Aktualizováno19. 2. 2021, 17:59|

Vleky a lanovky nejezdí, skiareály jsou přesto leckde plné lidí

Horská střediska po vládou nařízeném zastavení vleků místo lyžařů zaplnily sáňkující děti, běžkaři a turisté. Sjezdovky jsou v těchto dnech jedním z mála míst, kde je díky silné vrstvě technického sněhu možné bez problémů sáňkovat. Řada lidí se vydala také na horské tůry.
29. 12. 2020|

Velká Deštná má novou útulnu. Turistům začne sloužit začátkem prosince

Přestavba turistické útulny pod nejvyšším vrcholem Orlických hor Velkou Deštnou byla dokončena. Práce na ní začaly koncem června a veřejnosti začne v prosinci sloužit jako úkryt před špatným počasím nebo zdroj občerstvení. Řekl to Petr Likavec ze spolku Velká Deštná, kterému srub patří. Podle něj přijíždí v posledních dvanácti měsících podstatně více lidí než dříve, a to i kvůli nové rozhledně.
28. 11. 2020|

Doprava v Krkonoších dopoledne kolabovala. Odpoledne hlásila policie problémy z Orlických hor

Doprava do hlavních lyžařských krkonošských středisek Pec pod Sněžkou, Špindlerův Mlýn a Janské Lázně dopoledne kolabovala. Nejhorší situace byla v Peci, kde policie auta vracela před středisko. Situace se začala zlepšovat po 13. hodině. Odpoledne se naopak vyhrotila dopravní situace u Šerlichu v Orlických horách na silnici mezi Deštným a Orlickým Záhořím. Kvůli vozidlům parkujícím podél silnice byla komunikace neprůjezdná.
8. 2. 2020Aktualizováno8. 2. 2020, 17:13|

Postavili rozhlednu na vrcholu Orlických hor, teď ji museli uzavřít. Schodiště namrzá

Obec Deštné uzavřela vrchní část nové rozhledny na nejvyšším vrcholu Orlických hor. Vstup na vyhlídkovou plošinu tam zakázali z bezpečnostních důvodů. Kovová konstrukce i schodiště totiž namrzají a zranili se tam už dva turisti. Návštěvníci ale rozhodnutí obce kritizují.
5. 1. 2020|
Počasí

Česko má za sebou mrazivou noc. Na Šumavě naměřili minus 33,3 stupně Celsia

Na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku klesla v noci na úterý teplota na minus 33,3 stupně Celsia. Jedná se o historicky nejnižší teplotu v daném místě pro tento den. Na žádné jiné stanici s délkou měření 30 a více let ale teplotní rekord pro pátý únorový den nepadl. Přesto se teploty dostaly hluboko pod bod mrazu i v dalších krajích.
5. 2. 2019|