TÉMA

Tom Hanks

Filmový festival v Cannes zahájí Depp jako Ludvík XV. Českou tvorbu zastupuje FAMU

Cílem filmařů, herců a fanoušků kinematografie je v těchto dnech francouzská Riviéra. V Cannes totiž začíná už šestasedmdesátý ročník jednoho z nejvýznamnějších filmových festivalů světa. Zahájení obstará francouzský snímek z doby Ludvíka XV. s Johnnym Deppem v hlavní roli. O hlavní cenu, Zlatou palmu, se uchází novinky Akiho Kaurismäkiho, Wima Wenderse či Hirokazu Kore'edy. Mimo soutěž patří k očekávaným světová premiéra dalšího dobrodružství Indiany Jonese. Česká tvorba se festivalovému publiku představí díky dvěma krátkým snímkům z pražské FAMU.
16. 5. 2023|

Nejlepší film roku 2022 na Oscarech pobral Všechno, všude, najednou

Pětadevadesáté ceny Oscar se nesly ve znamení prvenství a návratů. Bláznivý sci-fi snímek Všechno, všude, najednou potvrdil pozici oscarového favorita. Udělování cen za rok 2022 ovládl, stal se mimo jiné nejlepším filmem. Herecké ceny si rozdělili Michelle Yeohová, Brendan Fraser, Jamie Lee Curtisová a Ke Huy Quan. Pro Frasera a Quana jde o comeback na hollywoodské výsluní. Na galavečeru v losangeleském Dolby Theatre se často opakoval také název filmové adaptace protiválečného románu Na západní frontě klid. Šanci na Oscara, nakonec nenaplněnou, měli i čtyři Češi, kteří na snímku spolupracovali.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 07:14|

Indiana Jones omládne díky umělé inteligenci. Filmaři si s takovými úpravami pohrávají s různou úspěšností

V létě se osmdesátiletý herec Harrison Ford vrátí jako Indiana Jones, jenž se jako pomlácený, ale neohrožený archeolog naposledy ukázal před patnácti lety. V pátém snímku ze série s podtitulem Nástroj osudu se ale objeví i s vizáží, jakou měl ve snímku Dobyvatelé ztracené archy v osmdesátých letech. Trikaři totiž jeho tvář digitálně omladili pomocí nové technologie, v níž jim prý pomohla i umělá inteligence (AI). Takových filmů prý bude přibývat.
10. 2. 2023|

Nominace na Zlaté glóby vedou Víly z Inisherinu, uspělo i pokračování Avatara a Top Gunu

Zlaté glóby, o nichž se soudí, že jsou předehrou Oscarů, zveřejnily nominace za rok 2022. S nejvíce, tedy osmi nadějemi vstupuje do závěrečného rozhodování černá komedie Víly z Inisherinu (Banshees of Inisherin), které natočil i napsal Martin McDonagh. Nejlepší filmové komedie a dramata a jména filmových tvůrců a herců oznámí ceny v lednu. Po pauze vynucené kritikou by se měl slavnostní ceremoniál opět vrátit v plném lesku.
12. 12. 2022|

V Cannes byl k vidění Elvis. Film o králi rokenrolu představili Tom Hanks i Priscilla Presleyová

Ani pětačtyřicet let od jeho smrti někteří fanoušci nevěří, že Elvis Presley skutečně zemřel. Pokud žije, pak na premiéru hraného životopisného filmu o sobě ovšem nedorazil. Novinku režiséra Baze Luhrmanna uvedl festival v Cannes. Do Francie film s jednoduchým názvem Elvis doprovodil herec Tom Hanks, promítání si nenechala ujít ani bývalá manželka krále rokenrolu Priscilla Presleyová.
27. 5. 2022|

Začíná festival v Cannes. Zbavil se písmene Z a vyhlíží Top Gun

Ve francouzském přímořském letovisku Cannes začíná 75. ročník filmového festivalu. Po dvou letech pandemie a uzavřených kin hodlají organizátoři rozvinout červené koberce naplno, i když do programu letos zasahuje válka na Ukrajině. O hlavní cenu, Zlatou palmu, usiluje jednadvacet snímků, pozornost je ale upřená i na novinky, které mimo soutěž uvedou Tom Hanks či Tom Cruise. Zástupci české kinematografie, s výjimkou restaurovaného filmu od Věry Chytilové, v Cannes chybí.
17. 5. 2022|

Mužům by prospělo, kdybychom žili ve feministickém světě, říká spisovatelka Adichiová

Světoznámá autorka Chimamanda Ngozi Adichiová v interview pro ČT24 poodhaluje, jaké mylné představy panují o feminismu. Spisovatel David Mitchell, který se proslavil románem Atlas mraků, zase v rozhovoru mluví o scénáři očekávaného filmu The Matrix Resurrections, který napsal společně s režisérkou Lanou Wachowski. Hostem akce Svět knihy byl vedle dvou zmíněných autorů také polský novinář Witold Szabłowski, s nímž ČT24 také natáčela.
29. 9. 2021|

Amerika míří na stream, Češi bojují o kina. Jak koronavirus změnil filmový průmysl?

Zavřená kina, zrušené festivaly, posunuté premiéry nebo přerušená natáčení. A jedno přelomové oznámení velkého filmového studia. Koronavirus zasáhl filmový průmysl plnou silou, což mění způsob natáčení filmů i jejich sledování. Přinášíme rekapitulaci filmového roku, který zažil několik turbulencí a akceleroval přeměnu audiovizuálního byznysu.
14. 12. 2020|

#ZdravíJeUmění. Mádl na sítích zachraňuje bábu, Schwarzenegger osla

„Pomáhat a chránit“ není v těchto dobách už jen heslem policie. K obojímu vyzývají mimo jiné i umělci, jak čeští, tak zahraniční. V souvislosti s opatřením proti šíření nemoci COVID-19 nemohou sice často na pódia, jeviště či vernisáže, ale mnozí své známé tváře využívají na sociálních sítích k šíření osvěty a vzájemné podpory.
23. 3. 2020|

Cynik Gervais, divný Tarantino, ušlechtilý Hanks. Ohlasy Zlatých glóbů hledají skutečné vítěze a poražené

Vtipkování moderátora Ricka Gervaise, svéráznost režiséra Quentina Tarantina nebo neúspěch streamovacích služeb jsou tématy, která vyzdvihují ohlasy na Zlaté glóby. Americké filmové ocenění se v neděli večer udělovalo posedmasedmdesáté.
7. 1. 2020|

Filmová upoutávka týdne: „Je to asi ten nejmilejší člověk.“ Tom Hanks hraje pana Rogerse

Fred Rogers byl výraznou osobností televizního vysílání pro děti v Americe. V loňském roce ho už připomněl dokument Won't You Be My Neighbor? Osobnosti, která se vyznačovala velkou vřelostí a empatií, se ale bude ještě věnovat hraný snímek A Beautiful Day in the Neighborhood (Krásný den v sousedství), kde Rogerse ztvárnil Tom Hanks. V českých kinech by se měl představit v březnu příštího roku.
16. 11. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Vzhůru do oblak. Balonem letí Eddie Redmayne a Felicity Jonesová

Touha po poznání hnala lidstvo vstříc obloze, jedním z prvních nástrojů se stal balon. Ten sehrává důležitou roli i v historickém snímku The Aeronauts (Vzduchoplavci), v němž se ale vědecké bádání změní v boj o život.
2. 11. 2019|

Práce hraček nikdy nekončí, čeká je proto čtvrtá Toy Story

Tom Hanks jako kovboj Woody nebo Tim Allen coby Buzz Rakeťák se vrací v dalším příběhu hraček. Toy Story 4 začnou kina ve Spojených státech vyprávět příští týden, tuzemští diváci si na nové animované dobrodružství musí počkat na začátek srpna.
14. 6. 2019|

Demokracie umírá v temnotě, bez novinářů, připomněl Washington Post fanouškům Super Bowlu

Boj o postavení tradičních médií v éře Donalda Trumpa vstoupil do neobvyklé arény. Deník Washington Post, pevnost nezávislé žurnalistiky, si zaplatil reklamu ve vůbec nejdražším vysílacím čase: během Super Bowlu, finále amerického fotbalu. Minutový spot hájí práci novinářů a upozorňuje na její rizika. Jde o zatím finančně nejnáročnější příspěvek v marketingové bitvě velkých amerických médií za udržení prestiže.
4. 2. 2019|