TÉMA

Spolek

Jizvy na tváři a německý nacionalismus. Ústecké muzeum připomene české buršáky

Fotografickou sbírku ústeckého muzea doplnil vzácný skupinový snímek německého studentského spolku Burschenschaft z počátku 20. století. Všimla si ho za portrétem Masaryka majitelka domu v Choraticích nedaleko Ústí nad Labem. Fotku v blízké době uvidí návštěvníci muzea ve stálé expozici spolu s dalšími exponáty, které se vztahují k Burschenschaftu.
10. 8. 2023|

Vyhlídku na Děčínsku chce spolek po pádu dětí nahradit

Spolek Triangl, který na pozemku obce Markvartice na Děčínsku vybudoval dřevěnou vyhlídkovou plošinu, z níž minulý týden spadlo osm dětí a praktikant, chce po jejím stržení nechat vybudovat novou kamennou stavbu. K bourání plošiny se v pátek sejdou zástupci spolku s vedením obce, demolovat se tak nejspíš začne až zkraje příštího týdne, řekl zástupce spolku Petr Hodboď.
8. 8. 2023|

Akce Milionu chvilek v Průhonicích přestupkem nebyla, Černošice případ odložily

Městský úřad v Černošicích odložil případ akce spolku Milion chvilek pro demokracii, který před srpnovou autogramiádou premiéra Andreje Babiše (ANO) namaloval kříže na náměstí v Průhonicích. Akce mohla podle dřívějšího vyjádření policejního prezidenta Jana Švejdara podléhat oznamovací povinnosti podle shromažďovacího zákona. Policie věc oznámila černošickému úřadu pro podezření z přestupku.
25. 11. 2021|

Úřad pro stranické hospodaření hlásí první dva prohřešky v předvolební kampani

Kvůli pochybením v kampani před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny musely první dvě strany čelit řízení ze strany dohledového úřadu. Obě správně neoznačily informace o volební kampani, jedna také nedodala číslo transparentního účtu. ČT to sdělila mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Luisa Divišová. Úřad už podle ní jedno ze dvou řízení ukončil a uložil v něm napomenutí.
1. 9. 2021|

30 let zpět: Mezinárodní sjezd Svědků Jehovových

Sedmdesát tisíc lidí z Evropy, Japonska a Severní Ameriky se zúčastnilo třídenního mezinárodního sjezdu Svědků Jehovových na Strahově. Po Budapešti se jednalo o druhý mezinárodní sjezd této církve konaný roku 1991 v Evropě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
9. 8. 2021|

Češi postižení těžbou v Turówě žádají Evropskou komisi, aby se zapojila do vyjednávání s Polskem

Obyvatelé českých obcí postižených pokračující těžbou v polském hnědouhelném Dolu Turów žádají Evropskou komisi o aktivní účast na vyjednávání české strany s Polskem. Sousedský spolek Uhelná ve čtvrtek odeslal dopis s touto žádostí evropskému komisaři Virginijusi Sinkevičiusovi. Za spolek o tom informoval Milan Starec. Česká republika a Polsko už druhý týden jednají o mezivládní dohodě, která by měla minimalizovat dopady těžby na české území a zajistit kompenzace případných škod.
1. 7. 2021|

Reportéři ČT: České bojovníky na Donbasu vyšetřuje policie. Někteří měli připravovat domobranu na válku

Pořad Reportéři ČT před šesti lety ukázal, že v Česku vznikají ozbrojené organizace, které vyjadřují loajalitu ruskému autoritářskému režimu a neváhaly by obrátit zbraně proti vlastní vládě. Někteří jejich členové si přitom zajeli osvojit bojové zkušenosti na východoukrajinský Donbas, kde trvá konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, prostřednictvím proruských separatistů. Těšili se také podpoře některých vrcholných politiků, a to například z KSČM nebo SPD. Reportáž natočil Ondřej Golis a Karel Vrána.
25. 5. 2021|

Peníze za 16 tisíc vstupenek na loňskou Velkou cenu Brno vrátí

Brno poskytne Turistickému informačnímu centru města (TIC) přes 38 milionů korun na vrácení peněz lidem za vstupenky na loňskou motocyklovou Grand Prix, která se kvůli pandemii koronaviru jela bez diváků. Rozhodli o tom v úterý zastupitelé. V oběhu je přes 16 tisíc lístků v celkové hodnotě přes 36 milionů, zbylé peníze půjdou na úhradu personálních a dalších nákladů spojených s vyplácením peněz. Závody v Brně loni po desítkách let skončily a letos už nebudou. Pořadatelský spolek by měl jít do insolvence.
23. 3. 2021|

Rok od první oběti covidu-19. Českem zněly zvony, Staroměstské náměstí pokrylo 25 tisíc křížů

V pondělí uplynul rok ode dne, kdy v Česku zemřel první člověk s nemocí covid-19. Od té doby v souvislosti s nákazou zemřelo téměř 25 tisíc lidí. V celé zemi se v poledne rozezněly kostelní zvony na památku obětí. Oběti epidemie symbolicky připomněly i tisíce bílých křížů namalovaných na dlažbě pražského Staroměstského náměstí. Praha nechá na památku obětí zhasnout i Petřínskou rozhlednu.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 19:50|

Působnost spolků ve stavebních řízeních zůstává omezená. Ústavní soud ponechal zákon v platnosti

Právní úprava, která omezila účast spolků zastupujících veřejnost v některých správních řízeních, zůstává beze změn. Ústavní soud zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení části novely zákona o ochraně přírody a krajiny z roku 2017, která působnost spolků omezila. Ústavní soudci se návrhem zabývali tři a půl roku, patřil k nejstarším dosud nevyřízeným podnětům.
2. 2. 2021|

Část tunelu Blanka přišla o kolaudaci, zrušil ji soud

Nejdelší část tunelového komplexu Blanka, úsek Špejchar - Pelc Tyrolka, přišel o kolaudační souhlas. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, který zrušil kolaudaci z října 2019. Znovu ji tak musí posoudit pražský magistrát. Na dotaz ČT to uvedla mluvčí soudu Markéta Puci. Soud vyhověl žalobě spolku Holešovičky pro lidi, podle kterého magistrát nesplnil podmínky stavebního řízení.
22. 1. 2021|

Spolek pořádající Velkou cenu Brna má jít do insolvence, odhlasovali zastupitelé

Zastupitelé Brna odhlasovali, že spolek města a kraje pořádající motocyklovou Grand Prix má jít do insolvence. Závod s letitou tradicí se letos na jižní Moravě nepojede. Spolek má nevypořádané závazky k promotérské společnosti Dorna, vlastníkovi Masarykova okruhu Automotodromu a musí také vracet lidem peníze za nevyužité lístky za loňský ročník. V insolvenci by spolek nejspíš platil jen část závazků.
19. 1. 2021|

Na počátku byla příručka pro vojáky, na konci celosvětové skautské hnutí. Před 80 lety zemřel jeho zakladatel Baden-Powell

Přesně před 80 lety, 8. ledna 1941 zemřel zakladatel skautingu Robert Stephenson Smyth Baden-Powell. Autor více než třiceti knih a muž oceněný několika čestnými tituly inspiroval 54 milionů lidí. Mezi nimi i 68 tisíc českých skautů a skautek, kteří se nyní snaží Baden-Powellovo dědictví využívat k pomoci například během pandemie. I na ně ale dopadají opatření.
8. 1. 2021|

Silou hlasu ovládaná domácnost. Český spolek s vývojáři se snaží usnadnit život lidem s handicapem

Spolek Silou hlasu ve spolupráci s brněnskými vývojáři představil cestu, jak ovládat domácnost pouhými slovy. To vše pomocí dostupných technologií. Významně to usnadní lidem s handicapem každodenní život a umožní to zvýšit úroveň jejich samostatnosti.
21. 12. 2020|

Nestačí stavět dálnice. Je třeba brát ohled na lidi žijící kolem nich, říká nový spolek obcí

Město Klimkovice a obce Olbramice a Hladké Životice chtějí usilovat o to, aby na život obyvatel měl co nejmenší dopad provoz na dálnicích a silnicích. Založily proto Spolek pro přijatelný život kolem dálnice v Moravskoslezském kraji, do kterého chtějí zapojit i další obce. Vadí jim například nedostatečné řešení problému zvýšeného hluku.
9. 12. 2020|

Mikuláš Minář končí ve spolku Milion chvilek, chce do politiky. Vedení přebírá Roll

Mikuláš Minář rezignoval na funkci předsedy spolku Milion chvilek. Chce založit hnutí, se kterým by se v příštím roce zřejmě zúčastnil sněmovních voleb. Řekl to serverům IHNED.cz a DeníkN. Milion chvilek pořádá demonstrace, při nichž kritizuje současnou politickou situaci a premiéra Babiše mimo jiné za střet zájmů. Nástupcem Mináře se stal dosavadní mluvčí Benjamin Roll, který zdůraznil, že Milion chvilek je občanská iniciativa a jako taková nikdy nebude kandidovat ve volbách.
28. 9. 2020|
Reportéři ČT

Rodný dům Jana Zrzavého mohl být památníkem, obec ho ale pronajala jako sklad

Bezmála před sto třiceti lety se narodil Jan Zrzavý. Jeden z nejvýznamnějších českých malířů své dětství prožil ve škole v Okrouhlici na Vysočině, kde jeho otec působil jako řídící. Spolek příznivců tohoto výtvarníka chystal k výročí narození výstavu v jeho rodném domě, který chce přeměnit v památník slavného rodáka. Vedení obce ale nechalo připravené exponáty z budovy vystěhovat a prostor pronajalo jako zázemí místní sklárně. Spor o připomínku Jana Zrzavého sledoval i Karel Vrána z Reportérů ČT.
22. 9. 2020|

Velkou pardubickou podpoří stát, její konání je však kvůli koronaviru stále nejisté

Letošní 130. Velkou pardubickou podpoří částkou dva a půl milionu korun stát. Návrh ministra zemědělství schválila vláda. Peníze dostane prostřednictvím magistrátu v Pardubicích pořadatel – Dostihový spolek. O osudu letošního ročníku ale zatím ještě není rozhodnuto, kvůli pandemii koronaviru panuje kolem konání závodu velká nejistota.
21. 9. 2020|

Dobrovolníci opravili západní hradbu Lukova. Zříceninu hradu zvelebují už desítky let

Spolek přátel hradu Lukova pokračuje v jeho zvelebování. Letos dobrovolníci dokončili opravu západní hradby dolního hradu, která přiléhá k předbraní. Pracovali také na obnově původní západní hradby jádra horního hradu. Na zříceninu poblíž stejnojmenné obce na Zlínsku loni zavítalo zhruba dvacet pět tisíc platících návštěvníků, letos jich zatím bylo kolem osmnácti tisíc.
21. 9. 2020|

Už jedenáct obcí odmítá středočeskou část dálnice D3. Někteří jsou pro rozšíření silnice z Prahy do Tábora

Třicet let už trvají dohady a spory kolem projektu dálnice D3, jde hlavně o její středočeskou část za šedesát miliard korun. Spolek Alternativa středočeské D3 opakovaně tvrdí, že jde o předraženou a ekologicky náročnou dálnici. Nahradit ji chce méně radikálním řešením, které by zahrnovalo obchvaty měst a hlavně modernizaci a rozšíření stávající silnice I/3 z Prahy do Tábora.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 23:33|

Den, kdy československá vláda poslala tanky na své lidi. Současní představitelé státu by se měli omluvit, říká historik

Každý rok veřejným prostorem v srpnu dominuje debata nad tím, zda mladá generace dostatečně vnímá události roku 1968, kdy do Československa vtrhla vojska Varšavské smlouvy. Při prvním výročí této invaze se po celé zemi uskutečnily pokojné protesty, které tehdejší vláda násilně potlačila. Podle dostupných ověřených informací zemřelo tehdy minimálně sedm lidí. Současní představitelé státu by se měli omluvit a odškodnit pozůstalé, říká historik Lukáš Cvrček, který se svým spolkem oběti připomíná. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) by eventuální odškodnění podpořil.
21. 8. 2020|

Místo oslav schůze věřitelů. Před 150 lety vznikl brněnský ženský spolek Vesna

Jako pěvecký sbor vznikl před 150 lety brněnský ženský spolek Vesna. Ideály snažící se o zlepšení vzdělání a postavení žen ve společnosti rozšířily aktivity sdružení. S Vesnou v době jejího rozkvětu spolupracovala řada významných osobností, spolek také vybudoval i mnoho škol. V posledních letech se ale kupily problémy a kdysi významný ženský spolek tak 150 let od založení skončil v insolvenci.
18. 7. 2020|

Slovenská prezidentka slavila v Brně 100 let československé ústavy. V projevu kritizovala současné politiky

Zuzana Čaputová poprvé ve funkci slovenské prezidentky navštívila Brno. Před Novou radnicí, kde se setkala s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS), ji hlasitým potleskem vítala asi stovka příznivců. Pak Čaputová odjela na slavnostní shromáždění ke stému výročí přijetí Ústavy Československé republiky do sídla Ústavního soudu.
10. 3. 2020Aktualizováno10. 3. 2020, 17:18|

Paruky z pravých vlasů pro onkologicky nemocné. S vizáží jim pomáhá spolek Nové háro

Spolek Nové háro už tři roky vyrábí paruky pro onkologicky nemocné děti a mladé lidi. Na vlásenky přitom shání pravé vlasy, které jsou dlouhé alespoň třicet centimetrů. Jen loni organizace předala nemocným na čtyřicet paruk.
7. 3. 2020|