TÉMA

New World Resources

Soud zamítl žalobu OKD na firmu NWR a Bakalu. Těžební společnost po nich žádala skoro 25 miliard

Krajský soud v Ostravě v pátek zamítl společnou žalobu, ve které těžební společnost OKD (nyní Správa pohledávek OKD) žádala od firmy New World Resources NV (NWR) a podnikatele Zdeňka Bakaly více než 24,5 miliardy korun mimo jiné za podle ní neoprávněně vyplácené dividendy. Soud ale uvedl, že výplaty dividend byly podle zákona, informovala mluvčí soudu Veronika Ralevská.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 12:30|

Desetimiliardové pohledávky Citibank za OKD jsou platné, rozhodl soud

Pohledávky za více než 10 miliard korun, které za OKD přihlásila britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodl o tom opět Insolvenční soud v Ostravě. Insolvenční správce Lee Louda pohledávky v minulosti neuznal a banka, která by jinak byla největším věřitelem, se insolvenčního řízení s firmou OKD vůbec nemohla účastnit. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné a je možné, že stejně jako po prvním rozsudku v roce 2019 přijde odvolání.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 13:10|

Kriminalisté odložili údajné vytunelování OKD. Podezření z trestného činu se nepotvrdilo

Vyšetřovatelé po téměř pěti letech ukončili prověřování trestního oznámení týkajícího se možného vytunelování někdejších státních dolů OKD poté, co společnost v roce 2004 převzal miliardář Zdeněk Bakala. Kriminalisté rozsáhlý případ odložili, protože se nepotvrdilo podezření z trestného činu, uvedl na dotaz ČT dozorující státní zástupce Alexandr Dadam z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Kriminalisté prověřovali, zda nové vedení OKD po roce 2004 společnost záměrně netunelovalo pomocí údajně nevýhodných půjček, čímž by mohlo způsobit její úpadek v roce 2016.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 16:30|
OKD

Soud rozhodl, že miliardové pohledávky Citibank za OKD jsou platné

Pohledávky za více než deset miliard korun, které za společností OKD přihlásila v roce 2016 britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě. Rozhodnutí zatím není pravomocné.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 18:39|
OKD

Detektivové zjišťují, zda Bakala nevytuneloval OKD. Přidali se k dalším větvím vyšetřování

Detektivové dokončují vyšetřování údajného tunelování těžební společnosti OKD. Z toho je podezřelý management bývalého vlastníka Zdeňka Bakaly. Vyšetřovatele zajímá, zda soukromý vlastník po roce 2004 doly účelově nepřipravil o majetek. Nezávisle na tom by měla do dvou měsíců předložit své závěry i poslanecká vyšetřovací komise, která se zabývá například postupem při ovládnutí společnosti OKD a prověřením příčin a okolností, které vedly k úpadku těžební firmy. Prověřit, jak někdejší vláda doly prodala, chce znovu i stát.
4. 2. 2019|