TÉMA

Zastupitelstvo kraje

Jihomoravský kraj si půjčí na sanatorium v Pasohlávkách. Stavba za miliardu má být hotová do tří let

Pokračování přípravy na stavbu Sanatoria Pasohlávky a žádost o úvěr 550 milionů korun schválili ve čtvrtek jihomoravští zastupitelé. Pro byli všichni kromě jednoho, který se hlasování zdržel. Jde o rehabilitační ústav se 168 lůžky pro pacienty po neurologických, neurochirurgických, ortopedických a traumatologických operacích, který bude u Pasohlávek na Brněnsku poblíž Novomlýnských nádrží. Aktuálně předpokládaná cena je téměř jedna miliarda korun, dříve se hovořilo o polovičních nákladech. Zastupitelé schválili také závazek dofinancovat stavbu z krajských peněz.
15. 12. 2022|

Petice se snaží zabránit výstavbě na břehu Lipna, obává se znečištění vody. Kraj objedná studii

Ztráty krajinného rázu i zhoršení kvality vody se obávají lidé, kteří se podepsali pod petici proti plánované výstavbě na levém břehu vodní nádrže Lipno. O ní jednali krajští zastupitelé, podle nichž je potřeba, aby vzniklo několik studií. Polipenští starostové se však plánů developerů zastávají, odkazují na územní plány i na to, že signatáři petice vesměs nejsou místní obyvatelé.
13. 10. 2022|

Plzeňský kraj chce místo zchátralých lázní sál a depozitáře. Koupí proto firmu, která je vlastní

Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo odkup někdejších městských lázní v centru Plzně. Za stoprocentní podíl ve firmě, která chátrající a památkově chráněný objekt ze třicátých let minulého století dosud vlastní, zaplatí kraj sto dvacet milionů korun. Opravy přijdou na další stovky milionů. Kraj chce mít v budově multifunkční sál, zázemí pro svoje příspěvkové organizace a nové prostory pro Západočeskou galerii.
16. 9. 2022|

Hejtmanský řetěz zatemnil Pirátům mysl, míní Baxa. Nebylo to o funkcích, oponuje Špoták

Plzeňský kraj má od pondělí nového hejtmana, stal se jím dosavadní náměstek Rudolf Špoták (Piráti). Po dvou týdnech volbou vyvrcholil spor právě mezi Piráty a jejich bývalými koaličními partnery z ODS a TOP 09. Pro Rudolfa Špotáka hlasovali také zastupitelé STAN, ČSSD, SPD a hnutí ANO. Právě ANO spolu s Piráty a Starosty teď kraj vede.
16. 2. 2022|

Do sbírky pro postižené výbuchem v Koryčanech přispěje Zlínský kraj třemi miliony korun

Radní Zlínského kraje odsouhlasili finanční pomoc rodinám postiženým výbuchem rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku ve výši tří milionů korun. Příspěvek, který hejtmanství hodlá poslat prostřednictvím veřejné sbírky, ještě musejí schválit krajští zastupitelé v listopadu. Při explozi zahynuli ve středu 15. září dva dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně dvou hasičů utrpěli zranění.
21. 9. 2021|

Podepsáno. Zlínskému kraji bude vládnout ANO s Piráty, ODS a ČSSD. Hejtmanem bude Holiš

Zástupci ANO, Pirátů, ODS a ČSSD podepsali v pátek ve Zlínském kraji koaliční smlouvu. Novým zlínským hejtmanem bude Radim Holiš, krajský volební lídr ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Koalice bude mít v krajském zastupitelstvu 24 z celkových 45 mandátů. V radě obsadí ANO tři křesla, další tři budou mít Piráti, dvě ODS a jedno ČSSD. Počet náměstků podle Holiše vzroste z dosavadních tří na pět.
16. 10. 2020|

ANO ovládlo většinu krajů, ve středních Čechách je však až třetí

Vládní hnutí ANO vyhrálo krajské volby v deseti krajích. Nevyhrálo v Libereckém kraji, kde potřetí v řadě zvítězili Starostové pro Liberecký kraj, ani v Královéhradeckém kraji, kde zvítězila koalice ODS a STAN. Až na třetím místě skončilo ANO ve Středočeském kraji, kde zvítězil STAN před ODS.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 21:29|
Krajské volby 2020

Třináct krajů čeká na nové zastupitele. Voliči si musí dát pozor na barvu obálek a přijet volit do svého regionu

Začátkem října se konají volby, které rozhodnou, kdo bude řídit třináct krajů. Neproběhnou úplně v celé republice – netýkají se Prahy – a na některých místech budou souběžné se senátními volbami, v několika obcích proběhne zároveň i referendum. Letos budou jiné mimo jiné tím, že první lidé budou hlasovat dva dny před jejich začátkem – již 30. září odevzdají své hlasy lidé s nařízenou karanténou nebo v izolaci kvůli covidu-19. Ostatní budou moci přijít do volebních místností od 14 hodin v pátek 2. října.
30. 4. 2020|

Valenta končí ve zlínském zastupitelstvu. Chce se víc zaměřit na práci v Senátu a krajském zastupitelstvu

Senátor a podnikatel Ivo Valenta na čtvrtečním zasedání zastupitelstva města Zlína rezignoval jako zastupitel. Podle svých slov se chce soustředit na práci v Senátu a krajském zastupitelstvu. Valenta byl zvolen za uskupení Rozhýbejme Zlín, které vytvořili Soukromníci, Svobodní a Nezávislí. V zastupitelstvu města ho nahradí Jiří Procházka (Trikolora).
12. 9. 2019|

Nemocnice v Královéhradeckém kraji zůstávají samostatné, zastupitelé odložili sloučení o půl roku

Zda budou nemocnice v Královéhradeckém kraji sloučeny do jednoho subjektu, rozhodne zastupitelstvo až v prosinci. Sloučením se sice měli zastupitelé zabývat na červnové schůzi, rozhodli však o půlročním odkladu. Koalice se totiž neshodla a náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09) slíbil, že návrh přepracuje.
17. 6. 2019Aktualizováno17. 6. 2019, 22:14|