TÉMA

Činoherní klub

Milá Evičko, milý Luďku. Kolářová a Finger odhalují šedesát let jednoho skutečného manželství

Daniela Kolářová poprvé hraje na jevišti pražského Činoherního klubu. Přijala roli ve hře Milá Evičko, milý Luďku. Autorská inscenace je anatomií jednoho šedesát let trvajícího manželství. Vychází z korespondence prarodičů režisérky Beaty Parkanové a také z deníků jejího dědy, který si na sklonku života vedl v psychiatrické léčebně.
25. 3. 2024|

Ano je ano, nebo ne? Činoherní klub hledá konsent v sexu i u soudu

Mezi pravdou a lží je ještě docela velký prostor, ukazuje se ve hře Konsent, kterou v české premiéře uvádí pražský Činoherní klub. Tragikomedie od britské autorky Niny Raineové se odehrává v právnickém prostředí i poté, co účastníci soudu odloží talár. V hlavní roli právníků, které příběh postaví proti sobě v případě znásilnění, se představují Vojtěch Kotek a Ondřej Rychlý.
28. 3. 2023|

Zemřel herec a člen Činoherního klubu Otmar Brancuzský, bylo mu 66 let

Ve věku 66 let zemřel divadelní a filmový herec a dabér Otmar Brancuzský. Na webu o tom informoval pražský Činoherní klub, jehož členem byl Brancuzský od roku 2010. Podle serveru iDNES.cz herec zemřel v sobotu. Před kamerou se Brancuzský objevoval zejména ve vedlejších rolích, diváci jej ale mohli vidět v mnoha filmech či seriálech. Zahrál si například i ve filmu Kolja Jana Svěráka, který za něj dostal americkou filmovou cenu Oscar.
23. 10. 2022|

Zemřel Josef Somr. Hrál v Národním divadle, razítkoval na stříbrném plátně, načítal i audioknihy

Zemřel Josef Somr, bylo mu 88 let. Přes dvacet let byl členem Činohry Národního divadla, hrál také v desítkách filmů včetně oscarových Ostře sledovaných vlaků. Zůstává po něm také mnoho zvukových nahrávek. Vystupoval v rozhlasových hrách a načetl mnoho audioknih a gramofonových desek pro všechny generace – pohádky i Švejka.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 20:23|

Večer na psích dostizích je o odvaze se ozvat a touze vyhrát

Automechanici, kteří pracují ve stejné autodílně, se složili na dostihového psa, každému z nich patří pouze jedna noha. Co když ale do klubu vstoupí nevítaný pátý člen? Kolem bizarní zápletky vystavěl svou hru britský dramatik Matt Charman. Večer na psích dostizích nyní zinscenoval pražský Činoherní klub.
25. 6. 2022|

Kultura může udělat vždycky něco, říká Jiří Macháček

Herec a zpěvák Jiří Macháček si s kapelou Mig 21 v sobotu zahraje s desítkami členů orchestru, sboru a baletu Národního divadla. V Interview ČT24 mluvil o pomoci Ukrajině, roli kultury i Josefu Abrhámovi. „To byl člověk, na kterém podle mě v životě nikdo neobjevil nějakou skvrnku jak umělecky, tak lidsky,“ sdělil.
20. 6. 2022|

S Havlem byli oba plašší. Mohl hrát svůdníky, protože měl jistotu v Libunce, říká o Abrhámovi Balzerová

Dlouholetá herecká kolegyně a kamarádka Josefa Abrháma Eliška Balzerová v Interview ČT24 sdělila, že preciznějšího hereckého partnera prý v životě nepotkala. Zesnulou českou hereckou legendu označuje za šlechtice, který byl ale neobyčejně plachý. Mrzí ji, že nepředal svoje herecké umění mladé generaci. Abrhám zemřel 16. května ve věku 82 let.
23. 5. 2022|

Zemřel herec Josef Abrhám. Vrchní Vrána, primář Blažej i Ferdinand Vaněk

Ve dvaaosmdesáti letech zemřel populární divadelní a filmový herec Josef Abrhám. Proslavila ho hlavní role ve filmu Vrchní, prchni!, postava lékaře Blažeje v seriálu Nemocnice na kraji města nebo účinkování v dramatech prezidenta Václava Havla. Na divadelních prknech je spojen především s Činoherním klubem. Abrhámovo herectví bylo neokázalé, osobní a výjimečné, shodují se jeho kolegové.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:43|

V Činoherním klubu už vědí, jak se cítí kočka na rozpálené plechové střeše

Za Kočku na rozpálené plechové střeše z roku 1955 obdržel Tennessee Williams Pulitzerovu cenu. Psychologicky propracované drama se od té doby se dočkalo filmové adaptace, nominované na Oscary, i nespočtu inscenací. Další nastudování přibylo nyní v pražském Činoherním klubu. V hlavních rolích s Annou Fialovou a Janem Hájkem.
22. 4. 2022|

Činoherní klub stáhl hru Ujetá ruka, nesvede naplnit požadavek na černošského herce

Pražský Činoherní klub pozastavil uvádění hry Martina McDonagha Ujetá ruka. V současné době totiž není schopen splnit novou podmínku licence, aby jednu z hlavních rolí hrál potomek černošských obyvatel Afriky nebo Karibiku. Divadlo uvedlo, že požadavku autora rozumí, trvání na něm v českých podmínkách ale nechápe.
3. 12. 2021|

Zemřel herec Miroslav Středa. Dlouho působil v Činoherním klubu v Praze, objevil se i v seriálech

Ve věku 76 let v sobotu ráno zemřel divadelní a filmový herec Miroslav Středa. Řadu let působil v pražském Činoherním klubu, naposledy hrál v Městském divadle v Mostě. Ve filmech a v televizi dostával obvykle menší role, jako v seriálu Zdivočelá země. O hercově úmrtí po dlouhé těžké nemoci informovala ČTK jeho manželka Jaroslava Středová.
30. 10. 2021|

Večernice se vrátila na oblohu. Přátelé i veřejnost se rozloučili s Libuší Šafránkovou

Písnička kapely MIG 21 Snadné je žít zahájila další část pátečního rozloučení s herečkou Libuší Šafránkovou. V kostele sv. Anežky na pražském Spořilově, kam od dopoledne chodily desítky lidí položit květinu a svíčku, se sešli pozvaní smuteční hosté. Při slavnostní mši promluvili její herečtí kolegové a přátelé a zazněla písnička v jejím podání. Po asi hodinu a půl trvajícím obřadu byla vynesena z kostela rakev za doprovodu liturgického průvodu a potlesku přihlížejících.
25. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 17:40|
Interview ČT24

Vetchý: Češi by měli být národ, ne jen obyvatelé svého státu

Za současnou nedůvěru v demokracii může i naše polistopadová naivita, připouští herec Ondřej Vetchý. V Interview ČT24 tím spíše zdůraznil důležitost toho, aby Češi nebyli jen obyvateli své země, ale chtěli být i národem. Protože navzdory všem minulým příčinám a současným vlivům je „demokracie o naprosté osobní odpovědnosti“.
9. 9. 2020|

Umělci a moderátoři budou moci odhodit roušky. Výjimku schválila vláda

Herci a další umělci se můžou zbavit nepohodlného zakrývání dýchacích cest, schválila to ve čtvrtek vláda. Ti, kteří se vrátili ke své práci, museli mít doposud roušky, stejně jako všichni ostatní lidé v Česku. Výjimka z protipandemických opatření se týká například i moderátorů ve zpravodajství. Zakrývání úst přináší problémy například neslyšícím, kteří dokáží za normálních okolností odezírat ze rtů.
30. 4. 2020|
1989

Rychlý vzestup, rychlý rozpad. Před 30 lety vzniklo Občanské fórum

„Strany jsou pro straníky, Občanské fórum je pro všechny“. Tak znělo slavné volební heslo politického hnutí, které se stalo klíčovým aktérem sametové revoluce. Právě Občanské fórum (OF) v čele s Václavem Havlem a dalšími disidenty vstoupilo do dialogu s komunistickým režimem a provedlo zemi dramatickou cestou k demokracii. OF vzniklo v pražském Činoherním klubu přesně před 30 lety, 19. listopadu 1989.
19. 11. 2019|

„Pryč jsou doby, kdy měl nápady každý u kuchyňského stolu,“ srovnává porevoluční nadšení a současnost Marta Kubišová

Jednou z nezapomenutelných tváří, nebo také hlasů sametové revoluce, je Marta Kubišová. Té vadí, že se v současnosti objevují tendence snižovat zásluhy demonstrací na pádu režimu a nechápe lidi, kterým se po starých časech stýská. „Řekla bych jim, že asi tehdy žili šťastný život, tak ať ho žijí dál, vždyť je nikdo za nohy a za ruce netahá,“ řekla v Interview ČT24 signatářka a mluvčí Charty 77.
12. 11. 2019|

Zemřel Stanislav Zindulka. Herec, který chtěl „ukázat člověčinu“

Ve věku 86 let zemřel Stanislav Zindulka. Televizní a filmové diváky oslovil v seriálu Vlak dětství a naděje nebo ve snímku Babí léto. Postavy, které ztvárnil na plátně či na jevišti, byly na jednu stranu nabiti vitalitou a energií, na druhou stranu jim nechyběl ani smutek a melancholie.
14. 3. 2019Aktualizováno14. 3. 2019, 17:10|

Chvalte Hospodina i hospodu. Sopranistky pořádají církevní mejdan

Šest hereček a živá kapela se sešly v nejnovější inscenaci Činoherního klubu. Sopranistky tam režíruje Ondřej Sokol jako své první představení ve funkci uměleckého šéfa této pražské scény.
14. 2. 2019|

Musí mít život happy end? Slovácké divadlo prožívá Kosmické jaro

Ve Slováckém divadle nastudovali „groteskně nostalgickou hru vesmírného rozměru“. Uvedou Kosmické jaro, které dosud inscenoval výhradně pražský Činoherní klub, pokaždé v režii autora Ladislava Smočka.
5. 2. 2019|